Kaupunki

Pormestari Jan Vapaavuori peruu väitteensä huumeita myyvistä romanikerjäläisistä

Diakonissalaitoksen ja Helsingin poliisin käsityksen mukaan huumekauppaa tehneet ovat eri porukkaa kuin kaduilla kerjäävät.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) on joutunut perumaan väitteensä huumeita myyvistä romanikerjäläisistä.

Vapaavuori kirjoitti 3. joulukuuta julkaistussa blogissaan ”ns. romanikerjäläisten” pyörittämästä huumekaupasta Itäkeskuksen Stoan aukiolla ja toimista sen kitkemiseksi. Myös HS kertoi pormestarin näkemyksistä Itiksen huumeongelmasta 5. joulukuuta jutussa.

Diakonissalaitoksen projektipäällikkö Antti Jalkanen kritisoi voimakkaasti romanikerjäläisten rinnastamista huumekauppiaiksi tiistain Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.

Jalkasen mukaan on vastuutonta yhdistää huumekauppiaat ja kerjäläiset samaksi ryhmäksi. Hän väittää kirjoituksessaan, että huumeita myyvät romanit eivät ole samoja ihmisiä kuin Iso Numero -lehteä myyvät, pulloja keräävät tai kaduilla kerjäävät Itä-Euroopan romanit.

Mihin perustat tämän väitteen?

”Diakonissalaitos on tehnyt jo usean vuoden ajan jalkautuvaa auttamistyötä Helsingissä olevien romanien parissa. Me tunnemme heidät, ei heitä tässä kaupungissa kuitenkaan niin paljon ole, että kasvojen perusteella tunnemme melkein kaikki”, Jalkanen sanoo.

Diakonissalaitos pyörittää päiväkeskusta ja hätämajoitusta, joita romanit käyttävät.

”Toki romanit ovat liikkuvaa väkeä, heitä tulee ja menee, mutta kaupungissa olevilla tulee paljon kontaktia meidän kanssa.”

Jalkasen arvion mukaan Helsingissä oleskelevia, huumekauppaan sekaantumattomia romaneja on pääkaupungissa tällä hetkellä noin 250–300 ja huumeita myyviä romaneja noin 30.

”Huumekauppiaat pyrkivät saamaan nopeasti rahaa laittomin keinoin, mutta valtaosa romaneista yrittää saada rahaa laillisesti”, sanoo Jalkanen.

”Välillä poliisi iskee tarkasti, saa osan huumeita myyvistä kiinni, poistaa maasta ja antaa maahantulokiellot, sitten menee vähän aikaa, että saadaan kasaan uusi jengi, joka tulee tekemään huumekauppaa.”

Myös Helsingin poliisin mukaan Itäkeskuksessa huumeiksi luokiteltavia pillereitä kaupanneet ovat eri porukkaa kuin kerjäläiset.

Rikosylikomisario Kari Niinimäen mukaan kerjäläiset usein istuskelevat maassa tai myyvät lehtiä. Rikoskomisarion mukaan huumeita myyneet ovat voineet joskus tekeytyä kerjäläisiksi pitämällä rahankeräämiseen tarkoitettua mukia edessään tai olla myyvinään lehtiä, mutta heiltä on puuttunut Iso Numero -myyjien liivi.

Diakonissalaitoksen Jalkanenkin mainitsee hämäysyritykset.

”Tiedämme, että huumekauppiaat ovat Romaniasta saapuvia romaneja eli he ovat samaa kansaa kuin kerjäläiset. Nämä eivät kuitenkaan ole samoja yksilöitä. On selvää, että tällaista kerjäämisen käyttämistä savuverhona on tapahtunut, mutta viime aikoina huumekaupasta on pikemminkin tullut tosi avointa ja usein näkee, kun huumeet ja raha vaihtavat käsiä.”

Jalkasen mielipidekirjoitus sai pormestari Jan Vapaavuoren muokkaamaan kirjoitustaan. Vapaavuoren blogitekstin toinen virke käsitteli pormestarin saamaa sähköpostia ja kuului vielä tiistaiaamuna näin:

”Viestissä kuvattiin varsin dramaattisesti Stoan aukiolle pesiytynyttä erityisesti ns. romanikerjäläisten pyörittämää huumekauppaa.”

Ennen puolta päivää virke oli muutettu:

”Viestissä kuvattiin varsin dramaattisesti Stoan aukiolle pesiytynyttä erityisesti Itä-Euroopan liikkuvan romaniväestön pyörittämää huumekauppaa.”

Miksi muutit tekstiäsi, Jan Vapaavuori?

”Sen takia, että näin HS:n mielipidekirjoituksen ja huomasin siitä, että käyttämäni ilmaisu oli näin muutettuna täsmällisempi”, pormestari vastaa tekstiviestitse.

Diakonissalaitoksen Jalkasen mielestä sekä kerjääminen että huumekauppa ovat osoitus samasta marginalisoitumisesta yhteiskunnassa.

”Romaneilla on kotonaan hyvin vähän vaihtoehtoja rakenteellisen rasismin ja eriarvoisuuden takia. Monen heistä on pakko jättää kotinsa ja lähteä kerjäämään, koska on pakko ruokkia itsensä tai omat lapsensa. Samalla tavalla huumekauppiaita on helppo värvätä, kun vaihtoehtoja ei juuri ole. Huumeita myymällä on helppo tienata suhteessa paljon rahaa.”

Jalkasen käsityksen mukaan Stoan aukiolla on näkynyt romanitaustaisia huumeita myyviä ihmisiä, mutta hänen käsityksensä mukaan siellä on ollut muitakin myyjiä.

”Siellä on laajemminkin huumeiden myyjiä, eikä pelkästään Stoan aukiolla, vaan kauppiaat seurailevat metrolinjoja ja etsivät bisnespaikkoja.”

”Huumeita myyvillä on vahva edustus Kurvissa. Heitä on jonkin verran myös Siilitiellä”, Jalkanen kertoo.

Helsingin poliisin Niinimäki kertoo, että tänä vuonna romanitaustaisille päätekijöille on annettu kaksi kovaa tuomiota huumekaupasta.

”Keväällä annetussa tuomiossa päätekijä sai 8 vuoden ja 6 kuukauden tuomion, ja kesällä annetussa tuomiossa päätekijän tuomio oli 6 vuotta ja 6 kuukautta. Näyttää siltä, että kun yksi organisaatio saadaan pidätettyä, aika nopeasti ilmaantuu uusi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Postin sekasorto on Helsingissä niin ankara, että taloyhtiöissä jaetaan jo kirjeitä harrastuspohjalta

   Tilaajille
  2. 2

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  3. 3

   Tutkijat yllättyivät: Koe-eläinten joukossa oli aivoton rotta, joka eli kuitenkin normaalisti

  4. 4

   ”You idiot” ei ole ”senkin spede” – Tv-ohjelmien suomalaisille käännösteksteille on nyt tehty kansalliset laatusuositukset, tällaiset ne ovat

  5. 5

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  6. 6

   Koronavirus ei vaikuta yhtä tappavalta kuin sars, mutta arviot tartuttavuudesta vaihtelevat – Tämä viruksesta tiedetään nyt

  7. 7

   Jos metsäteollisuuden lakon yhteydessä esitetyt luvut pitäisivät paikkansa, menetysten saaminen takaisin veisi sata vuotta – mitä järkeä lakossa on?

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  9. 9

   Kun aviomies nukkuu saatto­kodissa, Satu, 46, voi ottaa esiin työ­läppärin – pitäisikö työn­tekijöillä olla oikeus saatto­hoito­vapaaseen?

  10. 10

   Asiantuntijat varoittavat vesihuollon yksityistämisen riskeistä – ”Miksi kunnan kannattaa antaa yksityisen viedä voitto eikä ottaa sitä itselleen?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  4. 4

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  5. 5

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  6. 6

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  7. 7

   Rajun näköisestä lihasvasarasta tuli treenaajien hittituote – Asiantuntija kertoo, mitä laite tekee lihaksille

  8. 8

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  9. 9

   Kahdeksankymppisen ruotsalaisen kehittämään siivoustrendiin kannattaisi tarttua ihan jokaisen

  10. 10

   Helsinkiä rakennetaan hurjaa vauhtia, mutta kaupunki ei saa palkattua rakennusalan työntekijöitä: ”Emme pysty maksamaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  3. 3

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  9. 9

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  10. 10

   Kun isä kuoli, Eero Huovinen sai käsiinsä valtavan kasan kirjeitä, joista paljastui totuus äidistä – Huovinen itki, kun hän avasi niistä ensimmäiset

   Tilaajille
  11. Näytä lisää