Kaupunki

Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta kertoo, etteivät seksuaalirikosepäilyt kasaannu pääkaupunkiseudulla yhteen tai muutamaankaan ravintolaan.

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vuonna 2018 yökerho DTM:n wc-tiloissa raiskattiin nainen, joka oli tullut Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä ja viettämään tanssintäyteisen illan.

Raiskaaja, tätä nykyä 23-vuotias mies, sai viime viikolla kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Pian tuomiota seuranneen julkisuuden jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi liikkua tietoja, joiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatussa DTM-yökerhossa Helsingin ydinkeskustassa olisi tapahtunut enemmänkin seksuaalista ahdistelua. Kertomuksissa tapahtumapaikoiksi mainitaan muun muassa juuri vessat ja tanssilattia.

Kokemuksiaan jakaneiden uhrien mukaan tekijät ovat olleet pääasiassa miehiä, joskin myös naisten tekemästä ahdistelusta on raportoitu.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrissä DTM ei ylikorostu. Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta kertoo, etteivät seksuaalirikosepäilyt kasaannu pääkaupungissa mihinkään yhteen tai muutamaankaan ravintolaan.

”Varmasti niitä tapahtuu ravintoloissa, ravintoloiden ulkopuolella ja yleisötapahtumissa yhtä lailla. En näkisi, että tämä mihinkään yhteen ravintolaan yksilöityy.”

Mitään erityistä trendiä ei Asmundelan mukaan ole muutoinkaan havaittavissa Helsingin yöelämän seksuaalirikoksissa.

”Seksuaalirikoksia kuten monia muitakin rikoksia tapahtuu siellä, missä ihmiset kohtaavat. Ravintolat ovat tietysti yksi paikka.”

Viime vuonna kesäkuun 2. päivänä DTM:ssä tehdyssä seksuaalirikoksessa tekijä riuhtoi tanssimassa olleen naisen mukaansa wc-tiloihin. Sen jälkeen mies lukitsi vessakopin ja raiskasi naisen. Uhri ja tekijä kohtasivat toisensa DTM:ssä ensimmäisen kerran.

Syytetty, Husham Abdulameer Kadhim Alkurdi, kiisti oikeudessa syyllistyneensä yökerhossa minkäänlaiseen rikokseen. Hänen mukaansa nainen oli tilanteessa aloitteellinen ja aktiivinen osapuoli.

Alkurdi väitti ennemminkin hämmentyneensä tilanteessa, koska hän on kertomansa mukaan homoseksuaali, jolla on miesystävä. Hän kiisti halunneensa tehdä naisen kanssa ylipäätään mitään seksuaalista.

 

”Kertomus tapahtumista wc-tiloissa sisältää epäuskottavia yksityiskohtia.”

Syytetyn versiota tapahtumista ei pidetty uskottavana käräjäoikeudessa eikä sen enempää hovioikeudessakaan.

”Alkurdin kertomus tapahtumista wc-tiloissa sisältää epäuskottavia yksityiskohtia. Sen mukaan hänet olisi vastoin tahtoa johdateltu wc-tiloihin ja lähes pakotettu sukupuoliseen kanssakäymiseen”, Helsingin hovioikeus perustelee tuoretta tuomiotaan.

Hovioikeus nosti esiin myös sen, että osa miehen poliisille esitutkinnassa kertomista asioista oli muuttunut oikeusasteissa.

”Esitutkinnassa annettu kertomus on käräjä- ja hovioikeudessa muuttunut muun ohessa siten, että asianomistaja [uhri] olisi esitutkinnassa kerrottua vahvemmin ohjannut tilannetta ja jopa estänyt Alkurdin poistumisyritykset.”

Kertomuksissa oli ristiriitaisuutta myös muun muassa siinä, seurusteliko hän tapahtuma-aikaan miehen kanssa vai ei.

Helsingin hovioikeus päätyi näyttöä arvioidessaan pitämään käräjäoikeuden antaman kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen voimassa.

 

”Olemme muun muassa tehneet wc-tiloihin rakenteellisia muutoksia.”

Raiskauksen jälkeen DTM:ssä on tehty uudistuksia, joilla yökerho pyrkii estämään ennalta rikoksia ja asiatonta käytöstä. Lisäksi DTM tiedottaa ”tarkastelleensa toimintaansa kriittisesti” kaikkineen.

”Olemme muun muassa tehneet wc-tiloihin rakenteellisia muutoksia sekä lisänneet tiloihimme aiempaa enemmän opasteita, joissa neuvomme asiakkaita ottamaan yhteyttä henkilökuntaan, mikäli he todistavat mitään tavallisesta poikkeavaa”, kerrotaan ravintolapäällikkö Tomi Häkkisen allekirjoittamassa DTM:n julkilausumassa.

DTM otti asiaan kantaa sen jälkeen kun hovioikeus oli antanut tuomionsa raiskauksesta viime viikolla.

Häkkisen tietojen mukaan ahdistelu ja muu asiaton käytös ovat uudistusten jälkeen vähentyneet DTM:ssä merkittävästi.

”Turvallisuus on kaiken toimintamme lähtökohta. Me emme hyväksy minkäänlaista syrjintää, häirintää tai ahdistelua.”

Jos asiattomuuksia tai rikoksia kuitenkin tapahtuu, Häkkinen neuvoo uhreja kertomaan tapahtumista yökerhon henkilökunnalle niin pian kuin mahdollista.

Kesän 2018 raiskaustapauksessa tekijä ehti poistua paikalta mutta hänet saatiin kiinni ravintolan edustalla Mannerheimintiellä. Sen jälkeen poliisi selvitti tapahtumien kulkua muun muassa DTM:stä saamiaan valvontakameravideoita katsomalla.

Julkisilla paikoilla sekä esimerkiksi yökerhoissa ja ravintoloissa tehtyjä seksuaalirikoksia tutkitaan ylipäätään monesti valvontakameratallenteiden avulla. Mitä nopeammin poliisi pääsee kiinni asiaan, sitä todennäköisemmin se onnistuu saamaan haltuunsa tärkeitä todisteita.

”Valvontakameratallenteita ei loputtomasti säilytetä. Niitä täytyy pyytää aika pian tapahtuneen jälkeen”, rikoskomisario Asmundela kertoo.

Hovioikeuden tuomiosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

DTM


 Nykyisin Mannerheimintie 6:ssa Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva DTM on seksuaalivähemmistöille suunnattu yökerho.

 Aiemmin Isolla Roobertinkadulla Punavuoressa ja sitä ennen Annankadulla Kampissa toimineen ravintolan nimi on lyhenne sanoista ”don’t tell mama” eli ”älä kerro äidille”.

 DTM on sijainnut nykyisissä tiloissaan alkuvuodesta 2012 lähtien.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Maunulan ongelmatalossa tyrittiin ihan kaikki, eikä kaupunki suostu kertomaan hintaa – Miten yksi ravintola ajoi talon sekaisin?

  4. 4

   Yhdysvaltain kansallisarkisto jäi kiinni Naisten marssilta otetun kuvan muokkaamisesta, valokuvasta poistettiin Trumpia vastustavia kylttejä

  5. 5

   Metrosta poistettu henkilö puukotti kahta järjestyksenvalvojaa Helsingin Itäkeskuksessa

  6. 6

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  7. 7

   Yhdysvaltojen suurlähettiläs Robert Pence tekee Helsingissä väitös­kirjaa Danten Jumalaisesta näytelmästä – suomalaisen rajavartijan sivistystaso mykistytti

   Tilaajille
  8. 8

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  10. 10

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  5. 5

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  8. 8

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  9. 9

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viikonloppuna lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  10. 10

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  9. 9

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  10. 10

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  11. Näytä lisää