Kaupunki

Nainen raiskattiin yökerhon wc-tiloissa Helsingin keskustassa, DTM on ”tarkastellut toimintaansa kriittisesti” tapauksen jälkeen

Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta kertoo, etteivät seksuaalirikosepäilyt kasaannu pääkaupunkiseudulla yhteen tai muutamaankaan ravintolaan.

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna vuonna 2018 yökerho DTM:n wc-tiloissa raiskattiin nainen, joka oli tullut Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä ja viettämään tanssintäyteisen illan.

Raiskaaja, tätä nykyä 23-vuotias mies, sai viime viikolla kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Pian tuomiota seuranneen julkisuuden jälkeen sosiaalisessa mediassa alkoi liikkua tietoja, joiden mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatussa DTM-yökerhossa Helsingin ydinkeskustassa olisi tapahtunut enemmänkin seksuaalista ahdistelua. Kertomuksissa tapahtumapaikoiksi mainitaan muun muassa juuri vessat ja tanssilattia.

Kokemuksiaan jakaneiden uhrien mukaan tekijät ovat olleet pääasiassa miehiä, joskin myös naisten tekemästä ahdistelusta on raportoitu.

Poliisin tietoon tulleiden rikosten määrissä DTM ei ylikorostu. Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta kertoo, etteivät seksuaalirikosepäilyt kasaannu pääkaupungissa mihinkään yhteen tai muutamaankaan ravintolaan.

”Varmasti niitä tapahtuu ravintoloissa, ravintoloiden ulkopuolella ja yleisötapahtumissa yhtä lailla. En näkisi, että tämä mihinkään yhteen ravintolaan yksilöityy.”

Mitään erityistä trendiä ei Asmundelan mukaan ole muutoinkaan havaittavissa Helsingin yöelämän seksuaalirikoksissa.

”Seksuaalirikoksia kuten monia muitakin rikoksia tapahtuu siellä, missä ihmiset kohtaavat. Ravintolat ovat tietysti yksi paikka.”

Viime vuonna kesäkuun 2. päivänä DTM:ssä tehdyssä seksuaalirikoksessa tekijä riuhtoi tanssimassa olleen naisen mukaansa wc-tiloihin. Sen jälkeen mies lukitsi vessakopin ja raiskasi naisen. Uhri ja tekijä kohtasivat toisensa DTM:ssä ensimmäisen kerran.

Syytetty, Husham Abdulameer Kadhim Alkurdi, kiisti oikeudessa syyllistyneensä yökerhossa minkäänlaiseen rikokseen. Hänen mukaansa nainen oli tilanteessa aloitteellinen ja aktiivinen osapuoli.

Alkurdi väitti ennemminkin hämmentyneensä tilanteessa, koska hän on kertomansa mukaan homoseksuaali, jolla on miesystävä. Hän kiisti halunneensa tehdä naisen kanssa ylipäätään mitään seksuaalista.

 

”Kertomus tapahtumista wc-tiloissa sisältää epäuskottavia yksityiskohtia.”

Syytetyn versiota tapahtumista ei pidetty uskottavana käräjäoikeudessa eikä sen enempää hovioikeudessakaan.

”Alkurdin kertomus tapahtumista wc-tiloissa sisältää epäuskottavia yksityiskohtia. Sen mukaan hänet olisi vastoin tahtoa johdateltu wc-tiloihin ja lähes pakotettu sukupuoliseen kanssakäymiseen”, Helsingin hovioikeus perustelee tuoretta tuomiotaan.

Hovioikeus nosti esiin myös sen, että osa miehen poliisille esitutkinnassa kertomista asioista oli muuttunut oikeusasteissa.

”Esitutkinnassa annettu kertomus on käräjä- ja hovioikeudessa muuttunut muun ohessa siten, että asianomistaja [uhri] olisi esitutkinnassa kerrottua vahvemmin ohjannut tilannetta ja jopa estänyt Alkurdin poistumisyritykset.”

Kertomuksissa oli ristiriitaisuutta myös muun muassa siinä, seurusteliko hän tapahtuma-aikaan miehen kanssa vai ei.

Helsingin hovioikeus päätyi näyttöä arvioidessaan pitämään käräjäoikeuden antaman kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen voimassa.

 

”Olemme muun muassa tehneet wc-tiloihin rakenteellisia muutoksia.”

Raiskauksen jälkeen DTM:ssä on tehty uudistuksia, joilla yökerho pyrkii estämään ennalta rikoksia ja asiatonta käytöstä. Lisäksi DTM tiedottaa ”tarkastelleensa toimintaansa kriittisesti” kaikkineen.

”Olemme muun muassa tehneet wc-tiloihin rakenteellisia muutoksia sekä lisänneet tiloihimme aiempaa enemmän opasteita, joissa neuvomme asiakkaita ottamaan yhteyttä henkilökuntaan, mikäli he todistavat mitään tavallisesta poikkeavaa”, kerrotaan ravintolapäällikkö Tomi Häkkisen allekirjoittamassa DTM:n julkilausumassa.

DTM otti asiaan kantaa sen jälkeen kun hovioikeus oli antanut tuomionsa raiskauksesta viime viikolla.

Häkkisen tietojen mukaan ahdistelu ja muu asiaton käytös ovat uudistusten jälkeen vähentyneet DTM:ssä merkittävästi.

”Turvallisuus on kaiken toimintamme lähtökohta. Me emme hyväksy minkäänlaista syrjintää, häirintää tai ahdistelua.”

Jos asiattomuuksia tai rikoksia kuitenkin tapahtuu, Häkkinen neuvoo uhreja kertomaan tapahtumista yökerhon henkilökunnalle niin pian kuin mahdollista.

Kesän 2018 raiskaustapauksessa tekijä ehti poistua paikalta mutta hänet saatiin kiinni ravintolan edustalla Mannerheimintiellä. Sen jälkeen poliisi selvitti tapahtumien kulkua muun muassa DTM:stä saamiaan valvontakameravideoita katsomalla.

Julkisilla paikoilla sekä esimerkiksi yökerhoissa ja ravintoloissa tehtyjä seksuaalirikoksia tutkitaan ylipäätään monesti valvontakameratallenteiden avulla. Mitä nopeammin poliisi pääsee kiinni asiaan, sitä todennäköisemmin se onnistuu saamaan haltuunsa tärkeitä todisteita.

”Valvontakameratallenteita ei loputtomasti säilytetä. Niitä täytyy pyytää aika pian tapahtuneen jälkeen”, rikoskomisario Asmundela kertoo.

Hovioikeuden tuomiosta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

DTM


 Nykyisin Mannerheimintie 6:ssa Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva DTM on seksuaalivähemmistöille suunnattu yökerho.

 Aiemmin Isolla Roobertinkadulla Punavuoressa ja sitä ennen Annankadulla Kampissa toimineen ravintolan nimi on lyhenne sanoista ”don’t tell mama” eli ”älä kerro äidille”.

 DTM on sijainnut nykyisissä tiloissaan alkuvuodesta 2012 lähtien.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Heikki Korpela muutti Norjaan tullakseen paremmaksi hiihtäjäksi – nyt hän on nähnyt, mihin hiihdon mahtimaan valtava menestys perustuu

  2. 2

   Ei koskaan enää perjantaita töissä – Näin mainostoimisto siirtyi nelipäiväiseen työviikkoon

  3. 3

   Pirkon ja Eliaksen nuori rakkaus roihusi vain yhden kesän, kunnes 36 vuotta myöhemmin tuli sähköposti – HS:n lukijat kertovat lomaromansseistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Kun Harvey Weinstein saapui oikeuteen rollaattorin kanssa, epäilin sitä teatteriksi – Kaikkein vaarallisimpia ovat juuri ne kuvat, joiden taustoja emme tiedä

  5. 5

   Käyrät kääntyivät kaakkoon: 13 grafiikkaa kertoo, miten koronavirus iski maailman­markkinoihin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n laskuri kertoo, kuulutko asuin­alueesi pieni- vai suuri­tuloisiin

  4. 4

   Helsingin pörssissä viikosta tuli heikoin sitten euro­kriisin: osakkeiden arvosta pyyhkiytyi 10 prosenttia – Yhdys­valloissa osakkeet jatkoivat laskuaan

  5. 5

   Työnantajalle suuttunut mies jätti työnsä ja ajautui liki kolmen vuoden työttömyyteen – Oikeus tuomitsi yrityksen maksamaan jättikorvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  4. 4

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  5. 5

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  6. Näytä lisää