Kaupunki

Rajusta työpaikka­kiusaamisesta syytetty Helsingin korkea johtaja tuomittiin työturvallisuus­rikoksesta – Helsingin kaupungille sakot asian katsomisesta sormien läpi

Kaupunki joutuu maksamaan 15 000 euron sakon, koska työpaikkakiusaamista ei saatu kuriin.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut Helsingin kaupungin asuntotuotantotoimiston (ATT) toimitusjohtajana toimineen Sisko Marjamaan työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta 35 päiväsakon rangaistukseen.

Samalla käräjäoikeus tuomitsi Helsingin kaupungin 15 000 euron yhteisösakkoon.

Lisäksi Marjamaan on korvattava työpaikkakiusaamisen uhrille kärsimyksestä 2 500 euroa, tilapäisestä haitasta 1 400 euroa ja oikeudenkäyntikuluista 16 368 euroa.

ATT:nä ennen tunnettu Helsingin asuntotuotantotoimisto vaihtoi vuoden 2017 kesäkuussa nimensä Asuntotuotannoksi.

Tuomio koskee vuoden mittaista jaksoa vuosina 2016–2017. Tuolloin ATT:n työntekijä joutui käräjäoikeuden mukaan kokemaan esimiehenä toimineen Marjamaan toistuvaa ja pitkäaikaista epäasiallista kohtelua.

Käräjäoikeus on katsonut, että asianomistajaan kohdistettu kurinpitomenettely ja osa työnjohdollisista toimista ovat olleet asiattomia. Kurinpitomenettelyä todistanut työsuojeluvaltuutettu on oikeudenistunnossa luonnehtinut tilanteita ”hämmentäviksi ja epäasiallisiksi”.

Marjamaa on kohdellut asianomistajaa epäkunnioittavasti, loukkaavasti ja mitätöivästi, mikä on ilmennyt epäkunnioittavana elekielenä, osaamisen kielteisenä arvosteluna, työsaavutusten mitätöintinä ja vähättelynä muiden läsnä ollessa.

Epäasiallisesta kohtelusta on aiheutunut sen luonteen vuoksi haittaa ja vaaraa asianomistajan terveydelle.

Työntekijä sai lopulta potkut ATT:n organisaatiouudistuksen yhteydessä. Kaupunki on sopinut irtisanomista koskeneen riidan käräjäsalin ulkopuolella.

Helsingin käräjäoikeus pitää raskauttavana, ettei kaupunki ryhtynyt riittäviin toimiin epäkohdan poistamiseksi, vaikka alaiset viestittivät toimitusjohtajan menettelystä ja uhrin epäasiallisesta kohtelusta lukuisia kertoja.

Sähköposteista ilmenee, että Helsingin kaupungin johdolle oli jo vuoden 2016 alussa välitetty tietoa siitä, miten epäasiallisesti Marjamaa kohteli joitain alaisiaan. Yhden viestin oli allekirjoittanut kymmenen työntekijää, jotka kertoivat, ettei ATT:n työilmapiiri ollut hyvä.

Alaiset olivat ottaneet yhteyttä sekä maankäytön entiseen apulaiskaupunginjohtajaan Hannu Penttilään että hänen seuraajaansa Anni Sinnemäkeen. Myös henkilöstötoimikuntaan osallistuneelle entiselle kiinteistöviraston johtajalle Jaakko Staufferille oli kerrottu Marjamaan käytöksestä.

Kukaan ei puuttunut ongelmiin. Penttilä myönsi Marjamaalle yhdessä vaiheessa vuorotteluvapaata, mutta tarkempaa selvitystä ATT:n tilanteesta ei tuolloinkaan tehty.

Käräjäoikeuden mukaan on selvää, että Helsingin kaupunki on ollut tietoinen alaisten epäasiallisesta kohtelusta jo ennen vuoden 2017 kevättä.

Oikeuden mukaan kaupunki ei ole noudattanut omistajayhteisöltä vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta työturvallisuusrikoksen ehkäisemiseksi. Tämän vuoksi Helsingin kaupunki on tuomittu yhteisösakkoon.

Oikeudessa useat todistajat kertoivat yhdenmukaisesti, miten Marjamaa kohteli uhria kokoustilanteissa. Hän tuhahteli, huokaili, puhui ohi tai käänsi selkänsä uhrille. Todistajien mukaan muut kokouksiin osallistuneet eivät saaneet osakseen samantyyppistä kohtelua.

Oikeuskäsittelyn uhri ei ole ollut ainoa kyykytyksen kohde ATT:ssä. HS haastatteli vuoden 2017 toukokuussa kuutta ATT:n entistä työntekijää, joista osa oli joutunut kiusaamisen kohteeksi, osa taas todistanut kiusaamista.

ATT:n työntekijöiden mukaan johtajan käytöksessä yhdistyivät raivokohtaukset, eristäminen, pilkkaaminen, julkinen nöyryyttäminen sekä työntekijöiden vahtiminen ja muu asiaton käytös.

Erään kaupungilla vuosikymmeniä työskennelleen henkilön mukaan kiusaaminen oli jatkunut jo lähes 20 vuotta ja pahentunut vuosien saatossa.

Marjamaa siirrettiin vuoden 2017 joulukuussa syrjään johtajan tehtävistä.

Marjamaa sai viime syyskuussa tuomion myös työsyrjinnästä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet 1 800 euron sakkorangaistukseen.

Marjamaa oli jättänyt tekemättä työsopimuksen projekti-insinöörin tehtävään jo valituksi tulleen henkilön kanssa, kun hänelle selvisi, että miehen uskonto edellytti rukoushetkiä työpäivän aikana.

Aluehallintoviraston mukaan Helsingin kaupungin entiselle työntekijälle olisi voitu järjestää rukoushetket esimerkiksi ruokataukojen yhteydessä.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  3. 3

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  4. 4

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää