Kaupunki

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat täydessä valmiudessa ottamaan vastaan al-Holin leiriltä saapuvia lapsia

Kaupunkien lastensuojeluviranomaiset odottavat tietoa Syyrian al-Holin leiriltä mahdollisesti kotiutettavista suomalaisista.

Pääkaupunkiseudun lastensuojeluissa ollaan valmiina ottamaan vastaan lapsia Syyriasta al-Holin leiriltä.

HS kertoi tiistaina, että Helsingin sosiaali- ja terveystoimi on loppukeväästä lähtien alkanut varautumaan siihen, että Syyrian taistelualueelta voi palata lapsia ja äitejä Suomeen ja Helsinkiin.

Myös Espoon ja Vantaan lastensuojeluissa ollaan valmiina työskentelemään Syyrian taistelualueelta Suomeen palaavien lasten kanssa.

 

”Olemme valmiina, jos tulee ilmoitus, että meille tulee taistelualueilta perheitä.”

Työ näiden lasten parissa alkaa, jos taistelualueelta Suomeen palaavasta lapsesta tehdään lastensuojeluilmoitus. HS:n tietojen mukaan kaikista leirillä olevista suomalaislapsista on tehty lastensuojeluilmoitus.

Ilmoituksen yksilöllisten taustatietojen perusteella aletaan tehdä selvitystä, millaista tukea lapsi tarvitsee.

”Olemme kaikilla alueilla valmiina, jos tulee ilmoitus, että meille tulee taistelualueilta perheitä”, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Riina Mattila Espoosta.

Jos lapsi tulisi Suomeen ilman vanhempaansa tai joutuisi eroon vanhemmastaan maahan tulon jälkeen, lastensuojelun on kartoitettava, löytyykö lapsen lähipiiristä huoltajaa.Espoon tietyn alueen lastensuojelun asiakkaaksi al-Holin leiriltä tuleva lapsi voisi päätyä esimerkiksi siten, että henkilötunnuksen perusteella käy ilmi, että lapsen tai hänen perheensä viimeinen osoite on ollut Espoossa. Tämän osoitteen mukaan määräytyisi alue, joka saa käsiteltäväkseen lastensuojeluilmoituksen.

”Jos lapsella ei ole huoltajaa, meidän pitää sijoittaa hänet samalla tavalla kuin muutkin lapset, joilla ei ole huoltajaa”, sanoo Mattila.

Jos al-Holin leiriltä tulee lapsia Espooseen, vauvat pyritään saamaan ensiksi vastaanottoperheisiin, 3–12-vuotiaat ottaa yksi vastaanottokoti ja yli 13-vuotiaat toinen vastaanottokoti.

Näissä arvioidaan, kuka lasta huoltaa ja millaista apua hän tarvitsee.

”Jos lapsi on tullut sellaisesta paikasta, hän on varmaan kokenut erilaisia traumoja. Ensisijaisesti pitää arvioida, voiko lapsi olla äidin kanssa. Mutta jos äiti esimerkiksi vangitaan, pitää kartoittaa ensin se, onko läheisverkostossa mahdollisuuksia, ja jos ei, niin miettiä, mikä sijoituspaikka sitten on.”

 

”Olennaista Helsingille on tietää asiasta riittävän ajoissa”

Pormestari Jan Vapaavuoren (kok) mukaan Helsinki on tärkeässä roolissa, jos al-Holin leiriltä kotiutuu lapsia.

”On realiteettien toteamista sanoa, että tämä [palaavien lasten vastaanottaminen] jää kunnallishallinnon hoidettavaksi ja että Helsinki kantaa päävastuun.”

Lastensuojelulain 17. pykälän mukaan Helsingillä on erityisvelvoite vastaanottaa lapsia, joiden kummallakaan vanhemmalla ei ole ollut asuin- eikä oleskelukuntaa Suomessa ja järjestää lastensuojelu tällaisessa erityistilanteessa.

Vapaavuori ei kommentoi mahdollisten kotiutusten aikataulua. ”Olennaista Helsingille on tietää asiasta riittävän ajoissa.”

Presidentti Sauli Niinistön tavoin Vapaavuori toivoo, että kotiutuksista tehdään päätös maan hallituksessa, ei virkamiestasolla.

”Kun on kysymys asiasta, joka toteutuessaan herättää paljon huomioita, on syytä tehdä siitä poliittinen päätös.”

Vantaan lastensuojelun palvelupäällikkö Hanna Pösö kertoo, että jo keväästä asti on keskusteltu siitä, miten al-Holin leireiltä tulevien lasten tulemiseen varaudutaan.

 

”Meillä on Vantaalla paljon osaamista tämäntyyppisiin asioihin.”

”Ei meillä tietenkään ole ollut al-Holin pakolaislapsia, mutta Vantaan lastensuojelussa on ollut viime vuosina kansainvälisiin tilanteisiin liittyviä yksittäistapauksia”, Pösö toteaa.

Hän tarkoittaa sitä, että esimerkiksi turvapaikkaprosesseissa lapsilla on voinut olla samantyyppisiä kokemuksia kuin al-Holin tapauksessa.

”Suomeen on tullut eri puolilta sotatraumoista kärsiviä lapsia ja aikuisia. Heidän asioitaan on hoidettu Suomessa pitkään sekä lastensuojelussa että muissa palveluissa, ja meillä on Vantaalla paljon osaamista tämäntyyppisiin asioihin”, Pösö toteaa.

”Vantaa on hyvin monikulttuurinen kunta. Meille tämäntapaiset asiat eivät ole uusia, ja siksi meillä on myös resurssoitu tämäntyyppisten asioiden ja ongelmien hoitamiseen työvoimaa. Jossain pienessä kunnassa voi olla erilainen tilanne.”

Pösö ei tiedä, että Vantaan lastensuojelu olisi vielä käsitellyt yhdenkään al-Holin leirillä olevan lapsen tilannetta.

”Emme ole päässeet arvioimaan yhtäkään lasta ja tilannetta vielä, mutta jos tällainen tulee ja huoltajuutta ei ole, sittenhän se on yhteiskunnan tehtävä hoitaa se. Jos on nopea tilanne, silloin se tehdään kiireellisenä sijoituksena, kuten laki sanoo. Jos joudutaan tekemään pidempiaikainen huostaanotto, se on joko perhe tai laitos.”

Vantaalla on muutamia vastaanottopaikkoja, joissa tehdään arviointeja.

”Pidempiaikaisiin sijoituksiin Vantaalla on hyvin vähän omaa toimintaa. Käytämme ostopalveluna paljon eri palveluntuottajia, jotka tarjoavat hieman erilaisilla painopisteillä pitkäaikaista hoitoa.”

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) on valmiudessa nopeallakin aikataululla antamaan apuaan, jos lapsia aletaan tuomaan Suomeen al-Holin leiriltä.

”Ihan kuten missä tahansa normaalista poikkeavassa valmiustilanteessa, Husilla on valmius antaa virka-apua ja asiantuntijoita käyttöön tekemään terveydentila-arvioita ja terveystarkastuksia ja tietysti antamaan sairaalahoitoa, jos tarvitaan”, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Mitä tämä käytännössä voisi olla?

”Jos ajatellaan, että lentokoneella tultaisiin, niin olisi näiden lasten ja henkilöiden etu ja järkevää toimintaa, että jonkinlainen terveydellinen arvio aloitettaisiin jo lentokentällä”, Mäkijarvi sanoo.

”Meillä on valmiusorganisaatio olemassa, ja vuorokaudenajasta riippumatta saadaan tarvittava järjestelmä pystyyn. Samalla tavalla toimitaan kuin sattuisi suuronnettomuus tai muu poikkeustilanne. Meillä on kyky järjestää virka-apua vaikka huomenna, jos tarvitaan.”

Lastensuojeluviranomaisia huolestuttavat sotatraumojen lisäksi taisteluleireillä olleiden mahdolliset tarttuvat taudit. Miten Hus varautuu näihin?

”Kyllä se siitä terveystarkastuksesta ja terveydentilan arvioinnista lähtee, ja siihen kuuluu myös arvioida tarttuvien tautien riski ja mahdollisten tutkimusten tarve.”

”Luotan suomalaisen moniviranomaisyhteistyön kykyyn ja voimaan tässäkin asiassa. Husilla on siinä oma roolinsa terveydenhuollon ammattilaisena, ja sen roolin me täytämme 24/7. Ja kun muutkin tekevät osuutensa, niin uskon, että tilanne, joka tässä on mahdollisesti tulossa, kyetään hoitamaan.”

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  3. 3

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  4. 4

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  5. 5

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  6. 6

   Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

  7. 7

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  8. 8

   Uniper avaa pian suuren hiili­voimalan kivi­hiilestä luopuvaan Saksaan – Fortum sai jätti­kaupasta kolauksen maineelleen

  9. 9

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  10. 10

   Taikinan vaivaaminen onkin turhaa: ilmava ja rapeakuorinen pataleipä valmistuu odottamalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  5. 5

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää