Kaupunki

Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

Deradikalisoinnissa kaikki lähtee siitä, että ihmisellä on katto pään päällä ja turvallista, mielekästä tekemistä.

Asemiesten vartioimalla leirillä Syyriassa on kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia, jotka elivät Isisin kalifaatissa sen loppuun asti.

Kalifaatissa noudatettiin islamin äärimmäiseen tulkintaan perustuvaa sharia-lakia. Esimerkiksi kouluissa Isis opetti lapsia tappamaan, ampumaan ja rakentamaan pommeja. Naiset eivät Isisissä pääsääntöisesti osallistuneet taisteluihin, mutta naiset osallistuivat propagandan levittämiseen ja tukivat taistelijoiden toimintaa.

Suomen kanssa neuvotteleva kurdijohtaja Abdulkarim Omar arvioi, että al-Holin leirille jäävistä lapsista uhkaa tulla uusi sukupolvi Isis-terroristeja.

”Jotta vaara voidaan pysäyttää, jokaisen maan pitää ottaa kansalaisensa, naiset ja lapset, deradikalisoida heidät ja sopeuttaa yhteiskuntaan, jotta tämä vaara voidaan pysäyttää”, Omar sanoi HS:lle Syyrian Qamishlissa keskiviikkona.

Lue lisää: HS:n toimittaja Sami Sillanpää selvitti useiden Isisin kalifaatissa aivan sen loppuun asti eläneiden ja leirille päätyneiden suomalaisen taustoja

Pelastakaa Lapset -yhdistyksellä on ollut vuoden verran käynnissä hanke, jossa aiheena on radikalisoituminen ja ääri-ilmiöt.

Hanke on keskittynyt lähinnä tunnistamaan ja ehkäisemään verkkoympäristöissä ilmenevää nuorten hyvinvointia ja oikeuksia uhkaavaa ääriajattelua ja väkivaltaista radikalisoitumista.

Yhdistyksessä aloittaa tammikuussa kaksi uutta väkivaltaisen ekstremismin asiantuntijaa.

Kehittämispäällikkö Tove Lönnqvist Pelastakaa Lapset -järjestöstä on ollut mukana sota-alueilta tulleiden sijoittamiseen liittyvissä prosesseissa.

”Parasta yhteiskuntarauhan turvaamista, radikalisoitumisen ehkäisyä on se, että pystymme takaamaan ihmisille, että he voivat kokea kuuluvansa tähän yhteiskuntaan. ”

Lönnqvistin mukaan deradikalisoituminen lastensuojelussa lähtee siitä, että lapselle järjestetään vakaat olosuhteet, jotta voi lähteä käsittelemään sitä kaikkea, mitä sodassa on kokenut.

”Aivopesua ei aivopesulla hoideta, vaan esimerkkien ja kohtaamisten kautta. Sen kautta, millaisen elämän me pystymme täällä heille tarjoamaan, toisenlaisen todellisuuden kokemista”, Lönnqvist luettelee.

”Nämä lapset tarvitsevat ensisijaisesti korjaavia kokemuksia. He tarvitsevat turvallista, ennakoitavaa arkea.”

Lönnqvist toteaa, että vaikeista tilanteista tulleiden lasten ja nuorten kanssa työskentelystä on jo kokemusta muun muassa vuodelta 2015, jolloin Suomeenkin saapui poikkeuksellisen paljon siirtolaisia.

”Jos nämä lapset puhuvat suomea, auttaminen ja kiinnittyminen suomalaiseen yhteiskuntaan on helpompaa. Yhtenä haasteena palvelujärjestelmän näkökulmasta on, että muunkielisten psykoterapiapalvelujen saatavuus erikoissairaanhoidossa ei ymmärrettävästi ole Suomessa erityisen massiivista.”

Marja Kaikkonen on sotaväkivaltaan ja kidutukseen erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti, joka on hoitanut myös radikalisoituneita.

Millaisin keinoin leiriltä tulevia voi tarvittaessa deradikalisoida?

”Ihmisen elämän puitteet pitää saada järjestykseen, ja ihmisellä pitää olla rauha. Mikään pakottaminen ei voi olla lähtökohta, koska se aiheuttaa radikalisoitumista”, Kaikkonen sanoo.

”Nykyään peräänkuulutetaan pikahoitosysteemejä, mutta sellaisia ei tässä ole, eikä mikään taho vaikuta [deradikalisoimiseen] yksin, vaan tarvitaan useita yhteiskunnallisia tukimuotoja, asuntoja, kouluja, päivähoitoa, terveydenhoitoa.”

Kaikki lähtee siis siitä, että ihmisellä pitää olla katto pään päällä, työ-, opiskelu- koulu- tai päiväkotipaikka sekä seuraa eli turvallista, tavallista arkea. Se kannattelee. Kun perusasiat ovat kunnossa, sotaoloissa olleen mieli tarvitsee pitkäkestoista terapiaa.

”Radikalisoituminenhan ei ole mikään ihmisen sisällä asuva tietty asia, johon voi yksittäin puuttua. Hoitotyössä hoidetaan ihmisen lähtökohdista johtuvia traumoja, häpeää, ajatuksia ja tuntemuksia; käsitellään sitä, mikä on ollut hänen lähtökohta alun perin.”

Kaikkonen ymmärtää, että ihmisiä voi pelottaa ajatus lapsista, joita on mahdollisesti kasvatettu pienestä alkaen sotimaan.

”Tällaisia lapsia on jo Suomessa. Miten se näkyy yhteiskunnallisella tasolla? Ei mitenkään”, hän sanoo.

”Lapsisotilaiden terapeuttisessa työskentelyssä hyvin tärkeä työskentelyn pohja on se syy, miksi ihminen on ollut siellä, mistä hän tulee, ja kuinka kauan. Tässä ympäristössä, rauhan maassa, ihminen ei pysty toimimaan samalla tavalla kuin siellä, ja siksi integroituminen on äärimmäisen tärkeää. Kun ympäristö muuttuu, toimintakin muuttuu.”

Kaikkosen mielestä varsinkin lasten kanssa tehtävä deradikalisoimistyö on palkitsevaa. Aikuisilla on usein enemmän vakiintuneita ajatusmalleja, joiden työstäminen on hitaampaa.

”Lapsi pystyy omaksumaan uusia ajatuksia ja muovaamaan mieltään helpommin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Auto syöksyi pankin ikkunasta sisään Munkkivuoressa

  2. 2

   Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

  3. 3

   Trivago ei nostanut esiin halvimpia hotelleja vaan sille eniten maksaneita – Hotellivertailusivusto johti käyttäjiä harhaan, linjasi oikeus Australiassa

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  7. 7

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  8. 8

   Onko tässä Suomen uusi hävittäjä? Ranskalainen tuulenpuuska pystyy kantamaan jopa ydinasetta, Suomelle sitä myytiin Kalevalan säkein

  9. 9

   Haamuhuutajat nostivat Jari Aarnion talon hintaa huutokaupassa, lopullisesta kauppasummasta on sulamassa kolmannes

  10. 10

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  5. 5

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  6. 6

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  7. 7

   Kymmenettuhannet suomalaiset kuuluvat joukkoon, jonka lihakset eivät kasva kuntosalilla: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  9. 9

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  10. 10

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää