Kaupunki

Sotimaan opetettuja lapsia on jo Suomessa, sanoo psykologi – näin radikalisoituneita nuoria autetaan

Deradikalisoinnissa kaikki lähtee siitä, että ihmisellä on katto pään päällä ja turvallista, mielekästä tekemistä.

Asemiesten vartioimalla leirillä Syyriassa on kymmeniä suomalaisia naisia ja lapsia, jotka elivät Isisin kalifaatissa sen loppuun asti.

Kalifaatissa noudatettiin islamin äärimmäiseen tulkintaan perustuvaa sharia-lakia. Esimerkiksi kouluissa Isis opetti lapsia tappamaan, ampumaan ja rakentamaan pommeja. Naiset eivät Isisissä pääsääntöisesti osallistuneet taisteluihin, mutta naiset osallistuivat propagandan levittämiseen ja tukivat taistelijoiden toimintaa.

Suomen kanssa neuvotteleva kurdijohtaja Abdulkarim Omar arvioi, että al-Holin leirille jäävistä lapsista uhkaa tulla uusi sukupolvi Isis-terroristeja.

”Jotta vaara voidaan pysäyttää, jokaisen maan pitää ottaa kansalaisensa, naiset ja lapset, deradikalisoida heidät ja sopeuttaa yhteiskuntaan, jotta tämä vaara voidaan pysäyttää”, Omar sanoi HS:lle Syyrian Qamishlissa keskiviikkona.

Lue lisää: HS:n toimittaja Sami Sillanpää selvitti useiden Isisin kalifaatissa aivan sen loppuun asti eläneiden ja leirille päätyneiden suomalaisen taustoja

Pelastakaa Lapset -yhdistyksellä on ollut vuoden verran käynnissä hanke, jossa aiheena on radikalisoituminen ja ääri-ilmiöt.

Hanke on keskittynyt lähinnä tunnistamaan ja ehkäisemään verkkoympäristöissä ilmenevää nuorten hyvinvointia ja oikeuksia uhkaavaa ääriajattelua ja väkivaltaista radikalisoitumista.

Yhdistyksessä aloittaa tammikuussa kaksi uutta väkivaltaisen ekstremismin asiantuntijaa.

Kehittämispäällikkö Tove Lönnqvist Pelastakaa Lapset -järjestöstä on ollut mukana sota-alueilta tulleiden sijoittamiseen liittyvissä prosesseissa.

”Parasta yhteiskuntarauhan turvaamista, radikalisoitumisen ehkäisyä on se, että pystymme takaamaan ihmisille, että he voivat kokea kuuluvansa tähän yhteiskuntaan. ”

Lönnqvistin mukaan deradikalisoituminen lastensuojelussa lähtee siitä, että lapselle järjestetään vakaat olosuhteet, jotta voi lähteä käsittelemään sitä kaikkea, mitä sodassa on kokenut.

”Aivopesua ei aivopesulla hoideta, vaan esimerkkien ja kohtaamisten kautta. Sen kautta, millaisen elämän me pystymme täällä heille tarjoamaan, toisenlaisen todellisuuden kokemista”, Lönnqvist luettelee.

”Nämä lapset tarvitsevat ensisijaisesti korjaavia kokemuksia. He tarvitsevat turvallista, ennakoitavaa arkea.”

Lönnqvist toteaa, että vaikeista tilanteista tulleiden lasten ja nuorten kanssa työskentelystä on jo kokemusta muun muassa vuodelta 2015, jolloin Suomeenkin saapui poikkeuksellisen paljon siirtolaisia.

”Jos nämä lapset puhuvat suomea, auttaminen ja kiinnittyminen suomalaiseen yhteiskuntaan on helpompaa. Yhtenä haasteena palvelujärjestelmän näkökulmasta on, että muunkielisten psykoterapiapalvelujen saatavuus erikoissairaanhoidossa ei ymmärrettävästi ole Suomessa erityisen massiivista.”

Marja Kaikkonen on sotaväkivaltaan ja kidutukseen erikoistunut psykologi ja psykoterapeutti, joka on hoitanut myös radikalisoituneita.

Millaisin keinoin leiriltä tulevia voi tarvittaessa deradikalisoida?

”Ihmisen elämän puitteet pitää saada järjestykseen, ja ihmisellä pitää olla rauha. Mikään pakottaminen ei voi olla lähtökohta, koska se aiheuttaa radikalisoitumista”, Kaikkonen sanoo.

”Nykyään peräänkuulutetaan pikahoitosysteemejä, mutta sellaisia ei tässä ole, eikä mikään taho vaikuta [deradikalisoimiseen] yksin, vaan tarvitaan useita yhteiskunnallisia tukimuotoja, asuntoja, kouluja, päivähoitoa, terveydenhoitoa.”

Kaikki lähtee siis siitä, että ihmisellä pitää olla katto pään päällä, työ-, opiskelu- koulu- tai päiväkotipaikka sekä seuraa eli turvallista, tavallista arkea. Se kannattelee. Kun perusasiat ovat kunnossa, sotaoloissa olleen mieli tarvitsee pitkäkestoista terapiaa.

”Radikalisoituminenhan ei ole mikään ihmisen sisällä asuva tietty asia, johon voi yksittäin puuttua. Hoitotyössä hoidetaan ihmisen lähtökohdista johtuvia traumoja, häpeää, ajatuksia ja tuntemuksia; käsitellään sitä, mikä on ollut hänen lähtökohta alun perin.”

Kaikkonen ymmärtää, että ihmisiä voi pelottaa ajatus lapsista, joita on mahdollisesti kasvatettu pienestä alkaen sotimaan.

”Tällaisia lapsia on jo Suomessa. Miten se näkyy yhteiskunnallisella tasolla? Ei mitenkään”, hän sanoo.

”Lapsisotilaiden terapeuttisessa työskentelyssä hyvin tärkeä työskentelyn pohja on se syy, miksi ihminen on ollut siellä, mistä hän tulee, ja kuinka kauan. Tässä ympäristössä, rauhan maassa, ihminen ei pysty toimimaan samalla tavalla kuin siellä, ja siksi integroituminen on äärimmäisen tärkeää. Kun ympäristö muuttuu, toimintakin muuttuu.”

Kaikkosen mielestä varsinkin lasten kanssa tehtävä deradikalisoimistyö on palkitsevaa. Aikuisilla on usein enemmän vakiintuneita ajatusmalleja, joiden työstäminen on hitaampaa.

”Lapsi pystyy omaksumaan uusia ajatuksia ja muovaamaan mieltään helpommin.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  4. 4

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  5. 5

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  3. 3

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  4. 4

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää