Kaupunki    |   HS Helsinki

Riikka Koskenniemi maaniteltiin kakkukahveilta sumokehään: Nyt hän puskee miesten päälle ”kuin Fiat 500”

Suomalaiset sumopainijat voi laskea kahden käden sormilla ja yhden jalan varpailla. Riikka Koskenniemi on sekä sumopainin EM-pronssimitalisti että amerikkalaisen jalkapallon Euroopan mestari.Hakkyo! Nainen ja mies paiskautuvat rajusti toisiaan päin aloituskomennon jälkeen. Kädet hakevat otetta vyöstä, ja kehot pinnistelevät äärimmilleen.

Tällä kertaa nainen on parempi.

Ottelua on kestänyt vain muutaman sekunnin, kun Riikka Koskenniemi pakottaa Edi Aaltosen astumaan jalallaan kehän rajan ylitse ja kumartaa voittajana.

Sumopainissa puhuu liha: suuremmalla ottelijalla on etu puolellaan.

Ja Aaltonen painaa vain 105 kiloa.

On keskiviikkoilta Maunulan liikuntahallissa. Verholla kahtia jaetun salin toisella puolella pienet pojat harjoittelevat painia punaisissa trikoissaan.

Aina silloin tällöin utelias silmäpari kurkistaa verhon taakse, sillä onhan toisella puolella perin merkillistä nähtävää: aikuisia, jotka ovat omaa isää isompia. Paljon isompia.

Alkamassa ovat Helsingin Sumo -seuran viikoittaiset treenit. Hallille on kuitenkin päässyt vain kolme ottelijaa, sillä moni seuran jäsenistä on loukkaantunut.

”Tämä on fyysinen laji, jossa voi sattua. Meille on tullut kokeilemaan monia muita kovia lajeja treenaavia tyyppejä. He ovat yleensä jääneet aika pian pois”, kertoo seuran valmentaja Jarkko ”Jaska” Aaltonen.

Suomalaiset sumopainijat voi laskea kahden käden sormilla ja yhden jalan varpailla. Helsinkiläisseurassa harrastajia on kymmenkunta ja Seinäjoella viisi.

Vähäisestä määrästä huolimatta kansainvälinen menestys on ollut melkoinen. Tänä vuonna suomalaispainijat ovat saavuttaneet yhden MM- ja kaksi EM-pronssia. Mitaleista kaksi toi vaasalainen Oskari Riihioja.

”Tavoitteena meillä on pärjätä ja pitää laji hengissä”, Aaltonen sanoo seuran tavoitteista.

Vantaalainen Aaltonen päätyi sumopainiin amerikkalaisen jalkapallon kautta. Hän oli pelannut peliä itsekin ja alkoi valmentaa Helsingin Roostersin junioreita, kun oma poika Edi alkoi pelata.

Roostersissa Aaltonen tapasi joukon pelaajia, jotka treenasivat sivulajinaan sumoa.

Voisi kuvitella, että japanilainen perinnepaini on hyvin kaukana amerikkalaisesta pallopelistä, mutta ei.

”Kaikki meidän seuramme sumopainijat ovat joko pelanneet tai pelaavat jenkkifutista linjamiehinä. Linjassa on sama aloitusasento kuin sumossa, ja myös räjähtävä lähtö on tärkeässä osassa”, Aaltonen kertoo.

Seinäjoella harrastajien tausta on painissa.

”Meillä on seinäjokisiin verrattuna sellainen filosofinen ero, että he yrittävät kaatoja ja heittoja painitaustansa takia. Me taas pyritään voittamaan ottelut useammin työntämällä vastustaja pois ottelualueelta.”

Seinäjoesta poiketen Helsingissä on myös naispainijoita.

”Me ollaan sillä tavalla tasa-arvoisia, että miehet ja naiset ottelevat treeneissä keskenään. Naiset myös pärjäävät matseissa”, Jarkko Aaltonen sanoo ja Edi Aaltonen vahvistaa:

”Esimerkiksi Riikka heittelee mua kehässä ihan mennen tullen.”

Aaltosen puolustukseksi sanottakoon, ettei hän kilpaile sumossa. Riikka Koskenniemi taas on naisten EM-pronssimitalisti.

Myös helsinkiläinen Koskenniemi, 28, päätyi sumopainijaksi amerikkalaisen jalkapallon kautta. Hän oli aloittanut pelaamisen vuonna 2014 Roostersin riveissä.

Sumopiireissä oli pantu merkille, että Suomen maajoukkueen hyökkäyksen linjassa pelaava nainen sopisi lajiin. EM-kisojen naisten sarjaan täytyi saada koottua kolmihenkinen joukkue, joten piti rekrytoida uusi painija.

Alkoi suostuttelu, joka huipentui Koskenniemen äidin 60-vuotisjuhlille kesällä 2018. Koskenniemi oli juuri ottamassa syntymäpäiväkakkua, kun puhelin soi.

”Riikka Kallio ja Mikko Toiminen soittivat ja taivuttelivat vuoronperään aloittamaan treenaamisen. Mun oli pakko suostua, että sain kakun syötyä rauhassa”, Koskenniemi muistelee.

Koskenniemi ehti harjoitella sumoa vain vajaan vuoden ennen Tallinnassa pidettyjä EM-kilpailuja. Kisoissa hän otti elämänsä ensimmäiset yksilösarjan ottelut, eikä alku ei ollut lupaava.

”Heti ensimmäisessä ottelussa vastaan tuli ukrainalainen, joka puski heti solisluuhun. Olin siitä vähän sokissa.”

Ukrainalainen vei voiton. Sen jälkeen Koskenniemi kaatoi vastustajan jos toisenkin ja oli yhtäkkiä pronssiottelussa. Sitä hän ei tosin ymmärtänyt, koska otteluita oli paljon ja meno ympärillä tuntui ensikertalaisesta kaaokselta.

”Onneksi en tajunnut. Jos olisin tiennyt olevani mitaliottelussa, olisin varmaan jäätynyt”, Koskenniemi kertoo.

”Ihmettelin vaan matsin jälkeen, kun Jaska tuuletti kehän reunalla. Tajusin vasta, kun muut lähtivät menemään ja Jaska tuli kehään kertomaan sen mulle päin naamaa.”

Vuosi 2019 oli Koskenniemelle muutenkin juhlavuosi: hän oli voittamassa elokuussa amerikkalaisen jalkapallon EM-kultaa Suomen naisille Leedsissä, Englannissa.

Sumo jakaantuu ammattilais- ja amatööripainiin. Japanissa harjoitettava ammattisumo on monelle tutumpi: valtavat vähäpukeiset miehet runnovat toisiaan savesta tehdyssä kehässä.

Varsinainen kilpasumo taas on amatöörien harrastus, jota harrastetaan Japanin ulkopuolella etenkin Itä-Euroopassa.

Lajit poikkeavat siten, että amatöörisumossa on painorajat ja naisten sarjat. Perinteiseen japanilaiseen sumoon liittyvät šintolaisen uskonnon seremoniat on suurelta osin jätetty pois.

Jarkko Aaltosen mukaan Suomessa sumo on vieläkin riisutumpaa.

”Ei meillä ole vyöarvoja tai hierarkioita. Edustamme tällaista pohjoista tyyliä: kehään ja turpaan.”Yleinen luulo on, että sumopainijat ovat aina valtavan kokoisia. Amatööripainijat voivat kuitenkin myös olla melko pieniä.

”Kevyin naisten sarja on alle 55-kiloiset”, Koskenniemi sanoo.

Hän itse painii raskaassa, yli 95 kilon sarjassa. Sumokilpailuissa on judon tapaan myös avoin sarja, johon voivat osallistua kaikki painosta riippumatta.

”Kerran avoimessa vastaan tuli niin pieni nainen, että otin sitä vyöstä kiinni, kannoin pois kehästä ja laskin siististi alas”, Koskenniemi sanoo.

”Mutta on siellä myös tosi isoja tyyppejä. Venäjän suurin naispainija painaa 180 kiloa. Se on tosi pelottava.”

Amatöörisumossa pärjäävät Jarkko Aaltosen mukaan kuitenkin parhaiten noin 115-kiloiset urheilulliset painijat, joilla on kuntoa, nopeutta, lihaksia ja ketteryyttä. Urheilullisuus on lisääntymässä myös japanilaisessa ammattilaissumossa.

”Tekniikat ovat kehittyneet, eikä pelkällä massalla enää pärjää. Noin 140–150-kiloiset pärjäävät parhaiten.”

Suomi on sumomaana pieni kummajainen. Lajia ei nimittäin juuri harrasteta Länsi-Euroopassa Saksaa lukuun ottamatta, eikä esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa ei ole yhtäkään painijaa.

”Kerran Ruotsista meihin otti yhteyttä joku Svante, kun me oltiin lähin sumoseura. Ei sitä kuitenkaan ole täällä näkynyt”, Aaltonen kertoo.

Amatöörisumoa hallitsevat Itä-Euroopan maat: Bulgaria, Georgia, Puola, Romania, Ukraina, Venäjä – ja yllättäen naapurimaa Viro. Virossa harrastajia on yli 200.

Syynä on Kaido Höövelson, liki kaksimetrinen ja 183-kiloinen jättiläinen, joka paini Japanissa ammattilaisena vuosina 2004–2011. Baruto-nimellä otellut Höövelson saavutti ranking-listan kakkossijan ennen kuin ura päättyi jalkavammaan.

”Höövelson on suuri julkkis Virossa. Kaikki tietävät, kun on Baruto. Höövelson on nyt kansanedustajana Viron parlamentissa”, Aaltonen sanoo.

Seuraavat sumon EM-kilpailut otellaan jo pääsiäisenä Bakussa, Azerbaidžanissa. Siksi Maunulassa virtaa keskiviikkoiltana hiki.

Treenien aluksi tosin joudutaan pohtimaan, minkälaisia liikkeitä voidaan lämmittelyksi tehdä, sillä ”kaikilla on polvet paskana”, kuten valmentaja asian määrittelee.

Sitten venytellään, punnerretaan, tehdään vatsalihasliikkeitä ja harjoitellaan lähtöä rynnistämällä päin Aaltosen pitämää tyynyä. Riikka Koskenniemi työntää valmentajansa kehästä ulos rajulla työnnöllä.

”Olo on vähän kuin olisi jäänyt Fiat 500:n alle”, Aaltonen huokaa törmäyksen jälkeen.

Se ei ole kevyesti sanottu, sillä Aaltosella on elopainoa 141 kiloa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Hittiresepti kaatoi ruokasivusto Soppa365:n eikä syyttä, sillä marinoidut kananmunat ovat superherkkua

  3. 3

   Valvontaviraston suomalais­asiantuntija HS:lle: Koronaviruksesta saatu lisätietoja – ”Kyse kohtuullisen vakavasta taudista”

  4. 4

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  5. 5

   Meilahden huvila-alueen kuohunta ei laannu: kolme hakemusta korkeimpaan hallinto-oikeuteen

  6. 6

   Kiina keskeyttää ryhmämatkat ulkomaille: Kärsijöinä voivat olla erityisesti Lappi ja Finnair

  7. 7

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  10. 10

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  2. 2

   Naisten seksilelumarkkinoille tuli hittilaite, joka muutti kaiken – se kertoo suomalaisten seksielämän käänteestä

   Tilaajille
  3. 3

   Yleinen harhaluulo ajokortista on saanut suomalaiset hankkimaan ennätys­määrän henkilö­kortteja

  4. 4

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  5. 5

   Seppo Saario sijoitti itsensä miljonääriksi, ja viime vuosi oli ”poskettoman hyvä” – Konkarisijoittaja kertoo, miksi hän vaihtoi taktiikkaa

   Tilaajille
  6. 6

   Koronavirukseen kuolleita yli 40, tartunnan saaneita noin 1 400 – Kiina lopettaa ryhmämatkat ulkomaille

  7. 7

   Suomi ei ole mitenkään erikoinen kieli, vaikka me väitämme niin – Mutta yhdessä asiassa se on aidosti harvinainen

  8. 8

   Ugandalainen ilmastoaktivisti rajattiin ulos uutiskuvasta, jossa hän poseeraa Greta Thunbergin ja kolmen muun valkoihoisen kanssa – Syyttää uutistoimistoa rasismista

  9. 9

   Kolmevuotias poika lähestyi ”neron lukemia” älykkyystestissä, pääsi Mensan jäseneksi Britanniassa

  10. 10

   Rap-artisti Pyhimys ratkaisi matematiikan tehtävän tavalla, joka sai opettajan hämmästymään – Siitä alkoi polku, joka olisi voinut johtaa aivan toisenlaiseen elämään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  4. 4

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  8. 8

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää