Kaupunki

Espoon Viherlaaksossa vastustetaan terveys­aseman muuttoa toiseen kaupunginosaan: ”Tuntuu pilkanteolta, että tällaista edes ehdotetaan”

Espoo linjaa ensi vuonna laajemmin Suur-Leppävaaran terveyspalveluista, mutta nyt huonokuntoisesta rakennuksesta halutaan luopua työntekijöiden terveyden vuoksi.

Espoossa Viherlaaksossa vastustetaan kiivaasti oman terveysaseman siirtämistä Kiloon. Sosiaali- ja terveyslautakunnan on tarkoitus käsitellä asiaa ensi viikon kokouksessaan.

”Tällä alueella on todella paljon vanhoja ihmisiä. Monelle matka Kiloon on aikamoinen ongelma. Tuntuu pilkanteolta, että tällaista edes ehdotetaan”, perustelee Viherlaaksolaiset ry:n varapuheenjohtaja Matti Metsäranta.

Julkisilla kulkuneuvoilla matka tarkoittaa monelle kahta eri bussikyytiä.

”Emme missään nimessä halua luopua terveysasemasta. Sen pitää säilyä täällä, missä kulkuyhteydet ovat hyvät ja ihmiset tyytyväisiä palveluun.”

Miksi siirtoa siis ehdotetaan nyt poliitikoille? Syitä ovat rakennuksen kelvoton kunto, henkilökunnan oireilu ja aluehallintoviraston ärähdys Espoon kaupungille henkilökunnan terveyden puolesta.

Muuttoa Kiloon ehdotetaan ensi kesäksi, mutta sitä ei ole ratkaistu, rakennetaanko Viherlaaksoon myöhemmin uutta terveysasemaa tilalle. Se selviää jossain kohtaa ensi vuotta, kun koko Suur-Leppävaaran alueen palveluja käydään läpi.

”Rakennus on niin huonossa kunnossa, että meillä on jatkuvasti haasteita tuottaa palveluita espoolaisille”, perustelee ylilääkäri Kristian Siekkinen.

Työterveyshuollon työntekijöille tekemien kyselyjen mukaan henkilöstöstä 68 prosenttia on kokenut toistuvia oireita tiloissa. Aluehallintovirasto on tehnyt terveysasemalle viimeksi kesällä työsuojelutarkastuksen ja vaatii sen perusteella Espoolta selvitystä siitä, mitä kaupunki tekee poistaakseen sisäilmasta johtuvat haitat ja vaarat.

Terveysaseman seinistä on löydetty vahvoja viitteitä mikrobivaurioista, ja aiemmin tehdyt tiivistyskorjaukset ovat epäonnistuneet. Lähivuosina pitäisi myös uusia kokonaan esimerkiksi lämmitysjärjestelmä, katto- ja julkisivuremonttikin olisivat vuorossa muutaman vuoden sisällä.

Tilapalvelujen virkamiehet laskevat, että peruskorjaus tulisi jo vastaavaa uutta taloa kalliimmaksi. Korjaukset eivät välttämättä edes onnistuisi, koska talon rakenteissa on virheitä, jotka voisivat myöhemmin aiheuttaa uusia vaurioita.

Poliitikoille ehdotetaan nyt, että terveyspalveluja pitäisi miettiä laajemmalla alueella ensi vuonna uusiksi.

”Se tiedetään, että väestö kasvaa, ikääntyy ja monikulttuuristuu. Palveluille on siis suuri tarve, mutta ensi vuonna pohditaan sitten, mikä olisi paras tapa niiden järjestämiseksi”, sanoo terveyspalvelujen johtaja Sanna Svahn.

Kaupunginosayhdistyksessäkään ei epäillä rakennuksen kuntoa, mutta Metsärannan mielestä asialle olisi juuri siksi ollut vuosia aikaa tehdä jotain viisaampaa.

”Selvää on, että rakennusta on hoidettu ja huollettu huonosti. Mutta kun ongelmat ovat olleet jo vuosia tiedossa, olisi ollut aikaa suunnitella uusi rakennus viereen tai etsiä korvaava tila muualta.”

Kun näin ei ole tehty, hänestä pitäisi jatkaa nykyisissä tiloissa ja alkaa nyt suunnitella uutta taloa, mutta ehdottomasti Viherlaaksoon. Näin siksi, että Viherlaakso on osoitettu lähipalvelukeskukseksi. Terveysaseman lisäksi asukkaita huolettaa, mitä käy kirjastolle sen naapurissa osin samojen teknisten järjestelmien varassa.

”Tämä tuntuu myös hyvän hallintotavan irvikuvalta. Ei ole asianmukaista asukkaiden kuulemista, että kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa vain kerrotaan miten asia aiotaan hoitaa eikä asukkaita todellisuudessa kuunnella lainkaan.”

Ylilääkäri Siekkinen sanoo, että terveysaseman muutosta keskustellaan nyt, koska siitä täytyy keskustella. Nykyisiin tiloihin ei voida enää jäädä eikä korvaavia tiloja hänen mukaansa alueella ole.

”Alueella ei ole terveysasemaksi sopivia kiinteistöjä. Rakennukselta vaaditaan tiettyjä ominaisuuksia. Toista tilaa ei pystytä helposti muokkaamaan terveysasemaksi”, Siekkinen sanoo. Samasta syystä hänestä myös tilapäinen parakki olisi liian monimutkainen ratkaisu, kun Kilossa on valmiina sopivaa vapaata tilaa.

Siekkinen sanoo, että poikittaisliikennettä tosiaan on huonosti Kiloon. Terveysasemien välillä on noin viisi kilometriä. Toisaalta kesän muuttoon on vielä sen verran aikaa, että erilaisia ratkaisuja pystyttäisiin ehkä vielä toteuttamaan.

”Esimerkiksi palvelulinja voisi auttaa tilannetta”, hän sanoo.

Koska Kiloon on siirtymässä Viherlaakson henkilökunta kokonaan, muuton ei pitäisi aiheuttaa aiempaa pidempiä jonoja hoitoon.

Pitäisikö Viherlaaksoon sitten tulevaisuudessa saada uusi oma terveysasema? Tämä selviää ensi vuonna.

”Alueen palveluja pitää miettiä kokonaisuutena”, Siekkinen sanoo.

”Meille on myös tärkeää, että tämä miettiminen tapahtuu Espoo-tarinan mukaisesti yhdessä kuntalaisten kanssa”, sanoo Svahn.

Suur-Leppävaaran alueella on noin 70 000 ihmistä, joita on tähän asti palvellut kolme terveysasemaa Viherlaaksossa, Kilossa ja Leppävaarassa.

Viherlaakson terveysaseman väestöpohja on 19 000 ihmistä, mutta kaupunkilaiset voivat itse valita minkä terveysaseman asiakkaita he haluavat olla. Kilossa ja Leppävaarassa oli marraskuussa Espoon pisimmät odotusajat lääkäriin kiireettömissä asioissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen – vertaa ilmanlaatua koti­seudullasi Intian kaasu­kammioon

   Tilaajille
  2. 2

   Länsimaalaiset ovat yhä kovassa huudossa Thaimaassa, ja netissä seuraa etsivät tavalliset ihmiset varsin tavanomaisin keinoin: ”Baarityttöily on vähentynyt”

  3. 3

   IMF:n pääjohtaja: Maailmassa jylläävät nyt samat ilmiöt, jotka johtivat vuoden 1929 pörssiromahdukseen

  4. 4

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  5. 5

   Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

  6. 6

   Mistä Sauli Niinistö tykkää Twitterissä? HS kävi läpi tasavallan presidentin some-käyttöä ja sai puhelun Mäntyniemestä

   Tilaajille
  7. 7

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  8. 8

   ”Miten tehdään suomalainen keisarileikkaus?” – Ruotsalaiset jaksavat edelleen kertoa suomalaisista puukko- ja alkoholivitsejä

  9. 9

   Ruotsalaismediat: Kahta ihmistä ammuttiin huoltoaseman luona toisesta autosta, päähänsä osuman saanut mies kuoli

  10. 10

   Nuorten käytöksessä on tapahtunut muutos, ja se enteilee alkoholin kulutuksen laskua kaikkialla maailmassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  5. 5

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  6. 6

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  7. 7

   Kuningatar Elisabet: Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää rahaa julkisista varoista

  8. 8

   Olen pettynyt opetuksen tasoon ammatti­korkea­koulussa

  9. 9

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  10. 10

   Isis-taistelijan vaimo tuotiin viime yönä lapsineen Norjaan, ja nyt tapaus uhkaa hajottaa maan hallituksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  3. 3

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  4. 4

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  5. 5

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  6. 6

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  7. 7

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  8. 8

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  11. Näytä lisää