Kaupunki

Jopa putoava mittanauha voi tappaa – Kalasatamaan rakennetaan taivaisiin kohoavaa tornitaloa äärimmäisen paineen alla

Helsingin Kalasatamassa tornitalo Loiston rakentajat noudattavat tiukkoja turvaohjeita. Korkeus lisää vaaroja työmaalla.

”Tässä on hyvin estetty liukkautta”, SRV:n turvallisuuspäällikkö Jari Korpisaari sanoo ja viittaa jarruralleihin.

”Ja tuossa luiskassa on ohjeiden mukaiset reunatopparit estämässä, että kottikärryt eivät luisu yli”, hän näyttää.

Liukastumiset, kompastumiset ja viiltohaavat ovat rakennustyömaiden yleisimpiä tapaturmia. Tänä vuonna on tapahtunut paljon pahempaakin: Rakennuslehden laskelmien mukaan rakennusalalla on kuollut jo kahdeksan työntekijää ja yksi sivullinen.

Olemme SRV:n Loisto-tornitalon työmaalla Helsingin Kalasatamassa. Loistossa töitä tehdään nyt korkeimmillaan noin 90 metrissä. Talosta puuttuu vielä yhdeksän kerrosta.

Korkeus lisää riskejä monella tapaa, mutta työturvallisuusväki tekee parhaansa, jotta vahinkoja ei sattuisi.

”Kaikki lähtee pienistä ­asioista”, Korpisaari sanoo.

”Sami, tuohon kääntöpaikkaan pitää laittaa lisää liukkaudenestoa”, hän huikkaa työsuojeluvaltuutettu Sami Gustafssonille.

Tornitalo kääntyy 23. kerroksessa, ja nyt tehtävä kulma on täysin ilmassa. Reunassa on kaide, mutta putoamisvaarassa työskentelevien on sidottava valjaansa ”hirsipuun” vaijeriin. Tallattu ohut lumikerros liukastuttaa lat­tiaa, ja betonia odottavat raudat sojottavat pystyssä. Tarkkana on oltava.

Paitsi ihmisistä myös tavaroista on huolehdittava hyvin. Laudankappale tai jopa mittanauha voi tappaa, jos se kalahtaa alhaalla kulkevan päähän.

Jos puolen kilon vasara putoaa liki sadasta metristä, maahan iskeytyessään sen massa on satoja kiloja. Onnettomuuksien ja hävikin estämiseksi työkalut on köytetty liiveihin.


Näkymä kaupungin ylle ja merelle on upea, mutta työmaan sijainti ja sää lisäävät vaativuutta. Ilmavirrat heiluttavat taloa, ja sumu tai kova sade voi viedä nosturinkuljettajalta näkyvyyden.

Työsuojelupäällikkö Miiro Lehto kertoo, että nostureita tai ulkopuolisia hissejä ei voida käyttää, jos tuulee yli 20 metriä sekunnissa tai pakkasta on yli 25 astetta.

Viimassa pikkupakkanenkin moninkertaistuu. Työ­olojen helpottamiseksi keskeneräisiin kerroksiin on asennettu väliaikaiset vanerista tehdyt tuulensuojaseinät. Niiden suojissa tehdään 23. kerroksen betoniseinien valua varten kehikkoa. Korpisaari käy rakennusmiehen luona.

”Huomautin, että poratessa pitää käyttää kuulosuojaimia. Ne tuppaavat jäämään mikkihiirikorviksi kypärän kupeille”, hän kertoo.

Korpisaari muistuttaa, että kuulo vaurioituu herkästi, ja esittelee omia, korvan mukaan valettuja korvatulp­piaan. Ne eivät ole suojainten veroiset mutta estävät osan metelistä.

Henkilökohtaisten suojavälineiden puutteista joudutaan välillä huomauttamaan, esimerkiksi jos kypärän leukahihna jää auki tai suojalasit puuttuvat.

”Työmaan alussa huomautettavaa oli enemmän kuin nyt”, Lehto kertoo.

Korpisaari sanoo, että linjan pitää olla tiukka alusta lähtien. Monta kertaa ei samoista asioista huomautella.

”Ensin sanomme kivasti, sitten kovasti ja lopulta hyvästi”, hän kuvaa.

Lehto kertoo, että kaksi työntekijää on siirretty työmaalta kahdeksi viikoksi jäähylle turvavaljaiden käyttämättömyyden takia.

”Rike oli niin kova, että rangaistus iski heti”, hän sanoo.

Ilman valjaita keikkuminen on hengellä leikkimistä, mutta Korpisaari sanoo, että jotkut kuvittelevat olevansa ”tarzaneita”, joille ei satu vahinkoja.

Tietämättömyydestä ei ole kyse. Kaikki SRV:n työntekijät perehdytetään sekä yh­tiön turvallisuussääntöihin että työmaan oloihin ennen työmaalle tuloa. Loistoa varten on perehdytetty noin 850 työntekijää.

Perehdytyskieliä ovat suomen lisäksi englanti, viro, venäjä ja puola. Hisseissä ja työmaan seinillä on ohjeita myös näillä kielillä.

Turvallisuuskoordinaattori Ville Wright kertoo, että työmaalla on noin 25 kansallisuutta. Eri maiden työkulttuureissa on eroja. SRV:n väki sai kirjosta tuntumaa käydessään Puolan Gdanskissa tutustumassa korkeaan rakentamiseen. Siellä keskeneräisen talon rapuissa ei ollut valoja.

”Mietimme, uskaltaako mestari oikeasti viedä meidät umpipimeisiin portaisiin. Hän otti kännykän ja valaisi kulkuamme sillä”, Wright kuvailee Loiston hyvin valaistussa rappukäytävässä.


Korpisaari sanoo, että niin puolalaisten kuin muidenkin on pakko oppia suomalainen työkulttuuri.

Toisaalta turvaohjeiden noudattaminen ei aina ole kansallisuudesta kiinni. Vaikka suomalaiset ovat tottuneet sääntöihin, he ovat Korpisaaren mukaan usein jääräpäisiä ja heille määräyksiä pitää perustella.

Taloa rakennetaan aamukuudesta iltayhdeksään. Pimeään aikaan työskennellään led-valojen loisteessa.

Työmaa sijaitsee metroaseman vieressä, keskellä asutusta. Muita työmaita on naapurissa, eikä varastotilaa ole. Siksi logistiikka vaatii tarkkuutta. Sivullistenkin turvallisuudesta on huolehdittava. Mitään ei saa pudota, ei edes lunta tai jäätä.

”Kaikki kuljetukset, jotka vaativat liikenteen sulkemista, tehdään yöllä”, Lehto kertoo.

Ahtaisiin oloihin liittyy myös työmaan erikoisuus puristepuomitorninosturi, joka on rakennettu ydinkuiluun. Toinen nosturi on harustettu seinään.

Sekä turvallisuuden että logistiikan kannalta on keskeistä, että tavarat ovat järjestyksessä ja työmaa siisti. Rakennuspöly voi edistää syöpää, joten se pyritään pitämään minimissään. Koska korkealta ei ehdi nopeasti tauolle, kerroksissa on vessoja ja 12. kerroksessa kahvihuone.

Turvallisuutta tarkkaillaan koko ajan. SRV:llä jokaisen työmaan tavoite on 25 turvallisuushavaintoa kuukaudessa. Loistossa päästään siihen ja ylikin.

”Ei ole häpeä huomata puutteita ja huomauttaa niistä”, Wright sanoo.

Korpisaari lisää, että virheistä halutaan oppia.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Loistoon 32 kerrosta


 SRV aikoo rakentaa ­Helsingin Kalasatamaan kauppakeskus Redin päälle seitsemän tornitaloa asuinkäyttöön ja yhden toimistotalon, Horisontin.

 Loistoon rakennetaan 32

asuinkerrosta, ja siitä tulee Kalasataman toiseksi korkein. Juuri valmistuneessa Majakassa on 35 kerrosta, ja se on Suomen korkein asuinrakennus.

 Loistoon tulee 249 ­huoneistoa.

 Tornitalo nousee 124 metrin korkeuteen.

 Rakentaminen alkoi ­keväällä 2019, ja talon on määrä olla valmis marraskuussa 2021.

 Työmaalla työskentelee toistaiseksi 400 työntekijää.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  2. 2

   Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

  3. 3

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  4. 4

   Edeltäjät pitävät valtakunnansovittelijan julkisia ulostuloja haitallisina

  5. 5

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  6. 6

   Moni suomalaismies etsii rakkautta Thaimaasta, ja nyt Thaimaan suositut naistubettajat kertovat, miten napataan hyvä länsimaalainen mies

   Tilaajille
  7. 7

   Palomies menetti ajokorttinsa ylinopeuden takia, työnantaja pidätti hänet kuukaudeksi virasta – KHO: Työnantaja toimi väärin

  8. 8

   Kiinalaiset kalastajat ovat alkaneet saada verkkoihinsa saaliiksi mini­sukellus­veneitä, joista valtio maksaa mittavan löytö­palkkion

  9. 9

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  10. 10

   Lumiukko saa olla lumiukko, ja lakitekstiin kuuluukin kajota – Asiantuntija oikoo väärinkäsityksiä sukupuolineutraalista kielestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poikkeuksellinen tarjous Helsingissä: Tuhannella eurolla kuussa pääsee asumaan kartanoon, ja vuokraisäntä ei välitä edes luottotiedoista – ”Ihan yks hailee”

  2. 2

   Tutkijat: Etelämantereella havaitut hiukkaset uhmaavat fysiikan teorioita

  3. 3

   Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään, ja miehet ovat pahin murhekryyni – jos haaveilet pitkästä terveellisestä elämästä, muista nämä asiat

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinkiläinen yritys ei ole saanut yhtään kirjettä postissa kuukauteen – ”Olemme jo epätoivoisia”

  5. 5

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  6. 6

   Helsingin kaduille putkahti näkymä suoraan Kekkosen Suomesta: Joni Heikkilä tekee bisnestä taksilla, jollaista ei uskoisi enää näkevänsä

  7. 7

   Tamperelaisen taloyhtiön havainnekuvat lipsahtivat someen ja monet riemastuivat – kuvapari näyttää, kuinka 1970-luvun elementti­kerrostalon voisi korvata

  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  10. 10

   Vähintään kymmenet asiakkaat ovat ostaneet Elisan laaja­kaistaan lisä­nopeutta valheellisten myynti­puheluiden perusteella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hahmotamme värejä eri tavoin, ja osa ihmisistä voi olla supernäkijöitä – Testaa ja vertaa, näetkö värit samoin kuin muut ihmiset

   Tilaajille
  2. 2

   Hiekanharmaassa toimistobunkkerissa lymyää ”kirjastojen kirjasto”, kaksi miljoonaa kirjaa ja mäkihypyn entinen maailmanmestari

   Tilaajille
  3. 3

   Unohda ohje viidestä ateriasta päivässä – näin kannattaa syödä, jos haluaa pysyä mahdollisimman virkeänä

   Tilaajille
  4. 4

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  5. 5

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  8. 8

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  9. 9

   Tietynlainen treeni saa energiankulutuksen roihuamaan jopa päiviksi – Tästä on kyse jälkipoltoksi kutsutussa ilmiössä

   Tilaajille
  10. 10

   Kansanedustaja Anna Kontula otettiin kiinni Israelissa, aikoi tunkeutua Gazaan laittomasti

  11. Näytä lisää