Kaupunki

Krp:n erikoistutkija kertoo, miten ”ehtymättömän” väkivaltaiset albaani­rikolliset pyörittävät kokaiinin salakuljetus­bisnestä

Suuren kokaiinilastin perässä teollisuusyrityksen pihalle maanantaina Espoossa hyökänneet epäillyt ovat albanialaistaustaisia. Albanialaislähtöiset rikollisryhmät ovat luoneet suoria yhteyksiä Etelä- ja Väli-Amerikan huumekartelleihin.

Albaanitaustainen järjestäytynyt rikollisuus on saanut viime vuosina jalansijaa myös Suomesta. Kyseiset ryhmät tunnetaan viranomaisten keskuudessa muun muassa suurien kokaiinilastien salakuljetuksesta sekä raa’asta väkivallasta.

Tuorein ison mittakaavan huumausainerikos, johon albaanitaustaisten rikollisten epäillään liittyvän, paljastui maanantaina Espoossa. Tuolloin aseistautuneet ja naamioituneet miehet pahoinpitelivät kemikaalivaraston pihalla ajoneuvoyhdistelmän kuljettajan ja saivat aikaan järeän poliisioperaation. Poliisi epäilee keskellä päivää väkivaltaisen hyökkäyksen tehneen joukkion etsineen Brasiliasta Suomeen salakuljetettua kokaiinia.

Rekka oli saapunut Kilossa sijaitsevalle teollisuusalueelle Vuosaaren satamasta. Virallisena lastina oli teräshiekkaa.

Keskusrikospoliisin erikoistutkija Jari Leskinen ei kommentoi Espoon tapausta, mutta kertoo yleisellä tasolla albaanitaustaisen rikollisuuden rantautumisesta Suomeen.

Ilmiö ei ole uusi monissa suuremmissa EU-maissa.

”Albaanitaustaisilla rikollisorganisaatioilla on erityisen vahva asema EU-alueella. Aivan erityisesti Britanniassa, Alankomaissa, Saksassa ja Espanjassa”, Leskinen sanoo.

Reviirin laajentumisesta Suomeen tuli Leskisen mukaan ensimmäisiä vahvoja viitteitä vuonna 2017. Samaa kehitystä oli jo aikaisemmin ollut myös muissa Pohjoismaissa.

”Nyt näyttää kyllä siltä, että nämä albaanitaustaiset organisaatiot ovat tulleet tänne hyvinkin voimallisesti ja mitä ilmeisimmin jäädäkseen”, Leskinen kertoo.

Leskisen mukaan kehityskulku oli varsin odotettavissa, koska suomalaisviranomaisillakin on ollut jo pitkään tietoa siitä, kuinka vahvan aseman albaanitaustaiset rikolliset ovat saavuttaneet muualla Euroopassa.

Albaanitaustaisilla rikollisilla Leskinen tarkoittaa paitsi suoraan Albaniasta tulleita henkilöitä myös monien muiden maiden albaanivähemmistöistä lain väärälle puolelle astuneita ihmisiä. Muun muassa Ruotsissa on Leskisen mukaan laaja albaaniyhteisö, jossa on myös runsaasti järjestäytynyttä rikollisuutta.

”Ruotsia käytettiin tukialueena, kun vallattiin uusia markkinoita Suomessa.”

Myös ainakin osa maanantaina Espoossa tehdyn hyökkäyksen epäillyistä tekijöistä oli pakenemassa Ruotsiin. He jäivät kiinni pian epäonnistuneen kokaiinin hakemisen jälkeen Helsingin Eteläsatamassa. Kiinniotot tehtiin hieman ennen kuin Silja Serenade -laiva ehti lähteä kohti Tukholmaa.


Leskinen nostaa esiin kaksi albaanitaustaisen ammattirikollisuuden erityispiirrettä: järjestäytyminen erittäin tiukasti samalta etniseltä pohjalta ja matala kynnys käyttää väkivaltaa.

”Ryhmät ovat erittäin tiukasti järjestäytyneitä, ja niiden jäsenet tuntevat yleensä toisensa sukulaissiteiden kautta. Sillä taataan lojaliteetti ja kiinni jäädessä vaikeneminen poliisin kuulusteluissa”, Leskinen kertoo.

Huumekauppaan liittyviä reviirejä vallataan ja puolustetaan kovia otteita kaihtamatta.

”He ovat tulleet EU:n alueella erittäin tunnetuiksi ehtymättömästä väkivallan käytöstään.”

Albaanitaustaiset rikolliset salakuljettavat Eurooppaan ja Euroopan sisällä monenlaisia huumeita. Suomeen he järjestelevät muun muassa kokaiinia, ja Leskisen mukaan erityisesti suurimmassa osassa yli kilon takavarikoista epäiltyjen juuret ovat johtaneet viime aikoina Albaniaan ja albaanitaustaisiin rikollisorganisaatioihin.

Esimerkiksi loppukesästä Helsingin Länsisatamassa tehtiin lähes 10 kilon kokaiinitakavarikko, johon liittyvät epäillyt ovat Leskisen mukaan albaanitaustaisia.

Vuosaaren satamasta löytyi puolestaan syyskuussa kylmäkontin ulkorakenteisiin kiinnitettynä 12 kiloa kokaiinia. Banaanirahdin yhteyteen ujutetut huumeet löytyivät, kun satamatyöntekijä kiinnitti huomiota kontin ääressä häärineisiin tunkeilijoihin. Paljastumisensa jälkeen miehet vetivät tuubihuivit kasvoilleen ja juoksivat karkuun.

Leskinen ei voi kertoa kyseisestä tapauksesta yksityiskohtaisemmin, sillä esitutkinta on vielä kesken. Hän kuitenkin toteaa, että täysin vastaavanlaisia kylmäkontteihin viritettyjä kokaiinikätköjä on tehty viime aikoina lukuisia ympäri Eurooppaa. Niissä rikosepäilyt ovat kohdistuneet albaanitaustaisiin ryhmiin.

Leskisen tietojen mukaan ennen maanantaista kokaiinitakavarikkoa paljastuneet viimeisimmät kokaiinierät olivat ilmeisesti tarkoitettu nimenomaan Suomen markkinoille.

”Kyllä Suomea käytetään myös kauttakulkuvaltiona – ei pelkästään kokaiinissa, vaan muissakin huumeissa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että nyt kokaiini on todella ollut tarkoitettu kotimaiseen kysyntään.”


Myös maanantaina poliisi takavarikoi Espoossa suuren kokaiinierän. Aineen tarkkaa määrää ei kuitenkaan ole toistaiseksi paljastettu. Iltalehden tietojen mukaan huumelastin suuruus on useita kymmeniä kiloja.

”Jo ennen maanantaita tilanne oli se, että kokaiinitakavarikot tulevat olemaan tänä vuonna historian suurimpia”, Leskinen sanoo.

Pelkästään tammi–kesäkuun aikana poliisi ja Tullin haltuun oli päätynyt yhteensä noin 17 kiloa salakuljetettua kokaiinia. Sen jälkeen takavarikkomäärä on siis kasvanut jo ainakin Vuosaaren ja Länsisataman isoilla huumelasteilla.

Takavarikoidun kokaiinin määrä on ollut kasvussa Suomessa vuodesta 2017 lähtien. Silloin takavarikoitiin 7,3 kiloa ja viime vuonna viranomaiset onnistuivat estämään kymmenen kokaiinikilon leviämisen myyntiin.

Tilastoista ponnahtaa esiin myös yksi erikoisuus: 2012 kokaiinia takavarikoitiin noin 26 kiloa. Isoa määrää selitti Leskisen mukaan kuitenkin tuolloin se, että siitä suurimman osan eli noin 20 kilon erän ei ollut tarkoitus tulla lainkaan Suomeen. Poliisin selvitysten perusteella salakuljettajat olivat tehneet virheen, jonka vuoksi koko arvokas huumelasti eksyi väärään maahan.

Albaanitaustaiset rikollisryhmät pyrkivät Leskisen mukaan nykyisin pitämään koko salakuljetusketjun omissa näpeissään.

”Albaanitaustaiset rikollisorganisaatiot ovat luoneet esimerkiksi kokaiinin salakuljetuksessa ja suurimittaisessa välityksessä suorat yhteydet Etelä- ja Väli-Amerikan kokaiinin tuotanto- ja välityskartelleihin. Eli heillä on yhteydet lähtöalueille saakka.”

Tämä näkyy siinä, että takavarikoitu kokaiini on ollut Suomessa vuosi vuodelta puhtaampaa. Useat välikädet eivät siis ole leikanneet huumetta eli lisänneet siihen voittojen maksimoimiseksi täyteaineita matkan varrella.

”Vielä vuonna 2014 Suomessa poliisin ja Tullin takavarikoimien kokaiinierien keskiarvoinen puhtausprosentti oli 28. Vuonna 2015 se oli 35 prosenttia, vuonna 2016 44 prosenttia ja vuonna 2017 49 prosenttia”, Leskinen listaa.

Viime vuonna puhtausprosentti oli noussut jo 53 prosenttiin.

Kadulta tuskin kuitenkaan saa niin puhdasta kokaiinia. Ainetta nimittäin hyvin todennäköisesti jatketaan esimerkiksi maitojauheella vielä tukkukauppavaiheen jälkeen. Sen jälkeen sitä myydään Etelä-Suomessa 50–100 eurolla per gramma, pohjoisessa hinta on käyttäjälle vieläkin enemmän.

Salakuljetuksesta vastaavat albaanitaustaiset rikolliset eivät Leskisen mukaan hoida Suomessa suurissa määrin huumeiden vähittäismyyntiä. Sen sijaan he ovat hankkineet niin sanottuja piiloasuntoja välivarastoiksi, ja kokaiini tai muut aineet myydään paikallisille tukkupuolen rikollisorganisaatioille – esimerkiksi järjestäytyneiksi rikollisryhmiksi luokitelluille moottoripyöräjengeille.

Keskusrikospoliisi on Leskisen mukaan löytänyt viitteitä, joiden mukaan albaanitaustaiset huumerikolliset ovat perustaneet Suomeen myös muun muassa logistiikka- ja rakennusalan yrityksiä.

”Alustavien selvitysten mukaan on ilmeistä, että tiettyjen yritysten ja niissä työskentelevien albaanitaustaisten henkilöiden ainoa todellinen tarkoitus on osallistua Suomeen salakuljetettujen huumausaineiden kätkemiseen ja levittämiseen”, Leskinen toteaa.

Kyseisten huumeorganisaatioiden jäseniltä on löytynyt Suomessakin muun muassa konetuliaseita.

Huumeet voivat liikkua valtionrajojen yli Suomeen monin konstein. Kahdessa viimeisimmässä suuressa kokaiinitakavarikossa, joissa kummassakin huumelasti saapui meriteitse Vuosaaren satamaan, kyse on tiettävästi ollut niin sanotusta ”rip on / rip off” -salakuljetuksesta. Se tarkoittaa sitä, että huumeet kätketään esimerkiksi rahtikonttiin sen virallisilta käyttäjiltä ja vastaanottajalta salaa.

Lastin piilottamisen voi hoitaa lähtömaassa vaikkapa satamatyöntekijä, joka työskentelee myös huumeorganisaation leivissä. Tällä tavoin huumeet on mahdollista saada konttiin ennen kuin sen ovi suljetaan sinetillä.

”Voi olla hyvinkin edullista, että kuski ei tiedä lastista mitään. Sen takaisin otto voikin sitten olla hieman vaikeampaa, kun kuskin kanssa ei ole sovittu ennalta reittiä määränpäässä”, Leskinen arvioi.

Mikäli esimerkiksi rekankuljettaja päätyy tietämättään huumekuriiriksi, saattaa aseistautunut huumejoukko tulla yllättäen pysäyttämään matkanteon ja ottamaan aineet haltuunsa. Toinen vaihtoehto on se, että huumelasti haetaan vaivihkaa vaikkapa silloin, kun maahan saapunut kontti odottaa vielä seuraavaa siirtymää satamassa.

Viimeksi mainittu taktiikka oli tiettävästi käytössä, kun naamiomiehet yrittivät noutaa Vuosaaren satamasta 12 kilon kokaiinierän. Toistaiseksi ei ole tiedossa, olisiko myös vastaanottajalleen asti Espoossa maanantaina ehtinyt kontti pitänyt alkuperäisen suunnitelman mukaan käydä tyhjentämässä huumeista jo satamassa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaisyrityksen teknologia tappaa koronaviruksia ilmasta – nyt kiiretilaus Kiinaan laittoi työvuorot uusiksi

  2. 2

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  3. 3

   Kirjeenvaihtajan kommentti: John Boltonin paljastus on uutis­pommi, joka voi muuttaa Trumpin oikeuden­käynnin kulkua

   Tilaajille
  4. 4

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  5. 5

   Luisteluvalmentaja Mirjami Penttisen seuran hallitus erosi yllättäen: syynä seuran jakautuminen kahteen leiriin – osa vanhemmista tyrmistyi

  6. 6

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  7. 7

   Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen perussuomalaisten kansanedustajasta

  8. 8

   Karamellisoidusta sipulista syntyy huiman hyvä pastakastike, ja nopeimmillaan se valmistuu kymmenessä minuutissa

  9. 9

   Markus Tietäväinen jäi jumiin ”aavemaiseen” Wuhaniin ja kertoo, minkälaista on opiskelijan arki eristetyssä miljoona­kaupungissa

  10. 10

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Koripallolegenda Kobe Bryant on kuollut – yhdeksän henkeä vaatineessa helikopteriturmassa kuoli myös Bryantin tytär

  2. 2

   Fasismia tuli joka tuutista, joten Ilkka Malmberg vei poikansa katsomaan, mihin oikea fasismi johtaa – Kuukausiliitteen klassikko­juttu vie Auschwitziin

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalaislapsi on kasvatettu tavalla, joka murentaa itseluottamusta – Asiantuntijat kertovat, miksi tyyliä kannattaa muuttaa heti

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi pysäköintihalli Töölössä seisoo lähes tyhjillään, emmekä me töölöläiset ihmettele sitä yhtään

  5. 5

   HS-analyysi: Maailmassa on kaksi Sanna Marinia – yksi supersankari ja yksi kuilun partaalla horjuva pääministeri

   Tilaajille
  6. 6

   ”Läksyt stressaavat”, nuori kertoi, mutta sitten paljastui todellisuus, joka veti ammattilaisenkin vakavaksi – HS vietti illan suositulla chat-kanavalla, jossa näkyy nuorten ahdistus ja hätä

   Tilaajille
  7. 7

   Sata vuotta sitten New Yorkin yläluokkaa palveli oireeton kokki Mary Mallon, joka oli historian kenties pahin suurtartuttaja: isäntäperheet sairastuivat vuorotellen vaaralliseen tautiin

  8. 8

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  9. 9

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  10. 10

   Kobe Bryant oli risti­riitainen super­tähti, joka saavutti kaiken – roolinsa hän erotti itse itselleen antamallaan lempinimellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  2. 2

   Salamurha, jäätelöä ja Rick, jolla on ydinase – Tällainen on Donald Trumpin hämmentävä palatsi, jossa presidentti kestitsee valtiovieraita ja laukaisee ohjuksia

   Tilaajille
  3. 3

   Nelivuotias Michael Bornstein selvisi Auschwitzista opettelemalla olemaan näkymätön – Maanantaina hän palaa sinne peloistaan huolimatta

   Tilaajille
  4. 4

   Italialainen yöelämäntutkija käy ydinkeskustassa, Triplassa, Sörnäisissä ja Kontulassa, ja löytää yhden aidon ja monikulttuurisen paikan

   Tilaajille
  5. 5

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  6. 6

   Katri Kulmunin ihastuttava brittienglanti loksautti leuat somessa – kysyimme kielentutkijoilta, olisiko hän ylä- vai alaluokkainen britti

  7. 7

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  8. 8

   Ratkeaako ihmiskunnan kohtalo suomalaisilla keksinnöillä? Suomessa kehitetään nyt laitteita, joissa voi olla avain ilmaston kohtalon­kysymykseen

   Tilaajille
  9. 9

   Deittisovellukset tietävät käyttäjistään kaiken, ja näitä tietoja janoavat vaaralliset ihmiset – HS:n selvitys paljastaa, että massiiviseen tiedonkeruuseen liittyy suuria uhkia

   Tilaajille
  10. 10

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  11. Näytä lisää