Helsinki sulki suositun liikuntapaikan – Herttoniemen kohtalokas mäkiturma sai kaupungin varuilleen - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsinki sulki suositun liikuntapaikan – Herttoniemen kohtalokas mäkiturma sai kaupungin varuilleen

Kiipeilyfirmalle päätöstä perusteltiin sillä, että joku voisi itsekseen yrittää jääseinää ylös ja loukkaantua.

16-vuotias tyttö laski istualtaan Herttoniemen hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä ja törmäsi kohtalokkain seurauksin teräsvaijeriin elokuussa 2015. Vaijeri oli rinteessä estämässä mäen asiatonta käyttöä. Kuva: Lassi Rinne

Julkaistu: 9.1. 2:00, Päivitetty 9.1. 8:18

Mitä jos liikuntapaikalla tapahtuu onnettomuus, jossa loukkaantuu tai kuolee alueelle vahingossa mennyt tai sitä tarkoituksella väärinkäyttävä ihminen? Miten vastuut jakautuvat?

Helsingin kaupungin virkamiehet ovat pähkäilleet edellä mainittujen kysymysten parissa erityisesti sen jälkeen, kun luvattomasti Herttoniemen hyppyrimäen alastulorinnettä laskenut tyttö törmäsi teräsvaijeriin ja kuoli vuonna 2015.

Turvallisuusasioiden uudelleenarvioinnin tuloksena Helsingin ainoa jääkiipeilypaikka eli Pirunkallio Pikkukosken uimarannan vieressä on lopetettu. Sinne ei siis saa enää tänä talvena jäädyttää jääputousta kiipeilijöiden harrastuspaikaksi.

Kaupunki perusteli lopettamista kalliota vuokranneelle Adventure Partnersille turvallisuudella. Tai siis tarkemmin sillä, että kaupunki ei voi ottaa riskiä siitä, että joku ohikulkija lähtisi kiipeilemään omin päin jääputoukselle ja joutuisi onnettomuuteen.

Kiipeilijät ovat jo siirtyneet uuteen paikkaan Espoon Nuuksioon. He arvelevat kuitenkin, että Herttoniemen hyppyriturmasta annettu tuomio vaikuttaa monien muidenkin ulkoliikuntapaikkojen sulkemiseen Helsingissä.

”Tämä oli melkoista hätävarjelun liioittelua, mutta jos lakia tulkitaan näin, sama on edessä muuallakin. Virkamiehillä ei ole mahdollisuutta tehdä tehtäväänsä kunnolla eli kehittää kaupungin talviliikuntapaikkoja”, sanoo toimitusjohtaja Markku Mellanen.

Pirunkallion jääputouksella on kiipeiltiin yhdeksän vuotta. Jääkiipeilypaikka oli Helsingin ainoa.

”Koskaan tänä aikana ei ole ollut mitään häiriöitä tai valituksia. Kiipeilijät ymmärtävät, että turvallisuusohjeita on noudatettava”, sanoo kauan Pirunkalliolla toiminut kouluttaja Teija Laukka.

Mellanen ei pidä kovin todennäköisenä riskinä, että joku satunnainen ohikulkija olisi noin vain pystynyt jääputouksella kiipeilemään. Kiipeäminen kun on vaativaa myös kunnolla varustautuneelle ja asiansa osaavalle harrastajalle.

Hän sanoo, että vuokrasopimuksen ratkaisemiseksi kaupungille ehdotettiin, että jääkiipeilyaluetta olisi voitu pienentää niin, että se olisi voitu aidata. Kaupunki kuitenkin piti lopettamista parempana ratkaisuna.

”Olemme tyytyväisiä uuteen paikkaan Nuuksiossa, mutta harmi että Helsinki menettää tämän mahdollisuuden. Pirunkallio oli ainutlaatuinen urbaani kiipeilypaikka”, Mellanen sanoo.

Adventure partners on siirtänyt koulutuksensa lähelle Swinghillin laskettelukeskusta. Uusi jääputous on valmis käyttöön heti kun pakkasta on tarpeeksi.

Ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröberg Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta vahvistaa, että jääkiipeilyn harrastajat ovat huolehtineet hyvin turvallisuudesta, kun jääputouksella oli käynnissä virallinen kiipeilytoiminta.

”Sinne ei pitäisi millään päästä muita ihmisiä. Siitähän tässä on kyse”, Fröberg sanoo.

Seurauksena olisi siinä tapauksessa voinut olla esimerkiksi putoamisonnettomuus tai muu turma.

”Mietimme, pitäisikö se aidata. Ei yleisiä alueita lähdetä kuitenkaan tuosta vain aitaamaan”, Fröberg kertoo.

Kaupunki on Fröbergin mukaan ryhtynyt uudelleenarvioimaan liikuntapalvelujensa turvallisuusasioita systemaattisesti.

”Tietysti Herttoniemen tapaus on herättänyt meidät monesti kanssa”, Fröberg toteaa.

Fröberg sai kahden alaisensa kanssa sakkotuomiot kuolemantuottamuksesta Herttoniemen turman oikeuskäsittelyssä. Nämä tuomiot ovat lainvoimaisia.

Käräjäoikeus katsoi myös kahden iäkkään mäkihyppyaktiivin syyllistyneen kuolemantuottamukseen, ja he valittivat hovioikeuteen. Tuomion on määrä tulla alkuvuodesta.

Fröberg toivoo julkista keskustelua erikoissuorituspaikkojen ylläpitämiseen ja vastuukysymyksiin liittyen.

”Nämä ovat tosi vaikeita asioita. Kyllä meillä on ylipäätään iso mietinnän paikka tällaisissa palveluissa. Miten niitä ylläpidetään ja mitä vaaditaan?”

Kaupunki ei Fröbergin mukaan halua tehdä kiusaa erikoislajien harrastajille.

”Tämä vaikeutuu koko ajan. Emme haluaisi lopettaa hienoja palveluita, mutta olemme puun ja kuoren välissä.”

Herttoniemen hyppyrimäki on purettu kuolemantapauksen jälkeen. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vastuulla ovat myös muun muassa Paloheinän kuntoportaat, jotka pidetään suljettuna talvisin. Portaita ei Fröbergin mukaan voi pitää läpi vuoden auki sen vuoksi, että liukkauden absoluuttinen poistaminen talvikuukausina olisi vaikeaa tai jopa mahdotonta.

Herttoniemen tapauksen perusteella vastuuseen voivat joutua onnettomuuden sattuessa paitsi kaupungin virkamiehet myös urheilupaikkojen ylläpitoon osallistuvat seura-aktiivit. Siis myös silloin, jos onnettomuuteen joutunut henkilö on ollut erikoissuorituspaikalla luvattomasti ja harjoittanut alueelle kuulumatonta toimintaa.

”Kun jotain tapahtuu, niin kaivetaan lakikirjat esiin. Käytäntö ja laki ovat kaksi eri asiaa kuitenkin. Tuntuu, että maalaisjärkeä tai stadilaisjärkeä ei saa enää käyttää missään”, Fröberg arvioi.

16-vuotias tyttö laski istualtaan Herttoniemen hyppyrimäen muovitettua alastulorinnettä ja törmäsi kohtalokkain seurauksin teräsvaijeriin elokuussa 2015. Vaijeri oli rinteessä estämässä mäen asiatonta käyttöä. Kuva: Lassi Rinne

Pirun kallio! Jääkiipeile täällä – ja näin

16-vuotias tyttö laski istualtaan päin hyppyrimäen alastulorinteeseen viritettyä vaijeria ja kuoli Helsingin Herttoniemessä – viidelle tuomiot kuolemantuottamuksesta

Mäkiyhdistyksen miehet kiistävät vastuunsa Helsingin hyppyri­mäki­turmasta, jossa kuoli 16-vuotias tyttö