Kaupunki

Helsingin Laajasalo on laajentunut vuoden sisällä kuudella hehtaarilla

Laajasaloon rakennetaan parhaillaan uutta Kruunuvuorenrannan asuinaluetta.

Helsingin Laajasalossa on viime kuukausina käynyt lähes ympärivuorokautinen jytke, kun nosturin puomista riippuva, kymmeniä tonneja painava teräksinen syvätiivistyspaino on jytissyt tantereeseen.

Paino tekee tärkeää työtä: uutta Helsinkiä.

Laajasaloon rakennetaan parhaillaan uutta Kruunuvuorenrannan asuinaluetta. Alue tehdään osin meren päälle täyttämällä vesialueita maalla. Syvätiivistyspainon rooli liittyy juuri merentäyttöihin: sen avulla uudesta maa-alueesta tehdään kestävää rakentamiselle.

Kruunuvuorenrannan projekti ei ole ainutlaatuinen. Helsinki on viime vuosikymmeninä perustanut asuinalueita paikkoihin, joiden kelpoisuus rakentamiseen on vaatinut korkeatasoista geoteknistä osaamista.

Runsaat 30 vuotta sitten rakennettiin Pikku-Huopalahtea ja äskettäin Jätkäsaarta. Yhdellekään näistä uusista alueista ei ole voitu rakentaa ilman esirakentamista ja varsinaisen rakentamisen yhteydessä tehtäviä pohjavahvistuksia.

Kruunuvuorenrannan Koirasaaren esirakentaminen käynnistyi viime maaliskuussa.


Projektin etenemistä rytmittää pitkällä aikavälillä Kruunuvuoren sillan rakentaminen, joka käynnistyy projektinjohtaja Jukka Revon mukaan vuoden 2021 aikana.

”Allianssin kehitysvaihe on jo käynnissä, ja silta valmistunee vuoteen 2026 mennessä. Siihen mennessä on suurimman osan kaduista ja kunnallistekniikasta oltava valmiina myös Kruunuvuoren alueella”, Repo sanoo.

Esirakentamis­urakkaan on valmistauduttu jo vuosien ajan tuomalla louhetta varastoitavaksi tulevaa pengerrakennetta varten. Sitä on tähän mennessä ajettu maansiirtokoneilla noin 900 000 kuutiometriä – riittävästi enimmillään 18 metriä paksuihin täyttöihin.

Vaikka nämä täytöt on läjitetty pitkälti yli kymmenen metrin syvyydellä vedenpinnasta sijaitsevan kallion päälle, täyttö on tiivistettävä, jottei painumia enää tapahtuisi rakennusten valmistuttua.

Esirakentamistyömaa alkoi ruoppauksilla: ruoppaajan kauhassa merenpohjasta nousi viime kevään, kesän ja syksyn aikana noin 290 000 kuutiota merenpohjasavea. Sen jälkeen oli vuorossa meritäyttöaluetta rajaavan reunapenkereen rakentaminen ja eroosiosuojauksen teko penkereen merenpuoleiseen luiskaan.

”Eroosiosuojaukseen tarvittiin alueella jo aiemmin tuodusta louheesta vain murto-osa. Pääosa noin 600 000 louhekuutiosta tarvittiin asuin­alueen pohjamaan täyttöihin”, työmaapäällikkö Arto Kontio rakennusliike Terramaresta kertoo.

Täyttötyöt oli joulukuun alkuun mennessä jo kokonaisuudessaan tehty. Jäljellä oli vielä alueen syvätiivistys, jonka avulla täyttöjen painumat ”hoidetaan pois” ennen katujen ja talojen rakentamista.

Menetelmä, jossa tarvitaan järeä nosturi ja tässä tapauksessa kolme erikokoista painoa, oli Suomessa ensi kertaa laajalti käytössä Vuosaaren satamatyömaalla runsaat kymmenen vuotta sitten. Sittemmin työkoneiden teknologia on kehittynyt.

Koneen kuljettajan ei enää tarvitse itse huolehtia siitä, milloin järkäle on suunnitelmien mukaisessa pudotuskorkeudessa, vaan automaatio hoitaa asian ihmisen puolesta.

Pudotuskorkeus vaihtelee tällä työmaalla geoteknisten suunnitelmien mukaisesti 5–15 metrissä. Järkäleitä on kolmea kokoa, joista järeintä käytetään siellä, missä täyttö on paksuimmillaan.

Kutakin syvätiivistyspistettä moukaroidaan yhdellä kierroksella kolmesti, ja yhteensä tiivistyskierroksia on neljä. Työ on selkeää, mutta vaatii kärsivällisyyttä: pudotuskertoja voi kertyä pitkän työpäivän aikana jopa 1 500.

”Aiemman kokemuksen perusteella tiivistyksen laadunvalvonnassa käytetään kriteerinä viimeisen tiivistyskierroksen kahden viimeisen pudotuksen summapainumaa, jonka ei tulisi ylittää suunnitelmien mukaista arvoa”, kertoo hankkeen geoteknisestä suunnittelusta vastaava ryhmäpäällikkö Tommy Nyman Ramboll Finlandista.

Uuden asuinalueen rakentaminen Laajasaloon on herkkä asia monelle lähiasukkaalle. Myös suosittu uimaranta-alue on Nymanin mukaan kuulunut esirakentamisen piiriin. Tulevina vuosina ranta-aluetta tullaan laajentamaan.

Uimarannan tausta-alueella kasvaa iäkkäitä mäntyjä, joihin urakoitsija ei saa kajota pikkusormellaankaan – järeästä työmaakalustosta puhumattakaan.

”Urakkarajasta viiden metrin päässä kasvaa 300–400-vuotiaita mäntyjä. On itsestäänselvää, että niitä on varottava”, Arto Kontio sanoo.

Lisäksi meritäyttöalueen keskellä on varottu mannerjäätikön hiomia silokallioluotoja, jotka jäävät maamerkeiksi täyttöalueen läpi myöhemmin rakennettavaan kanavaan.

Meritäyttöjä ei ole saanut ulottaa viittä metriä lähemmäs luotoja. Niiden kalliopintaan kajoaminen on ehdottomasti kielletty. Kiellettyä on myös luodolle ajo työkoneilla.

Työmaan toisessa reunassa on puolestaan pitänyt varoa veden roskaantumista louhintojen yhteydessä irtoavista räjähderoskista. Tätä varten aivan ensimmäinen työvaihe viime keväänä oli rakentaa lujitekankaasta, kellukkeista ja painoista ”silttiverho”.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kampissa kaupataan niin pientä asuntoa, ettei sellaisia saa Helsinkiin enää edes rakentaa

  2. 2

   Kysely hybridien omistajille paljasti hämmästyttäviä lukemia – Nyt ei tarvitse enää pohtia, ajavatko hybridiautoilijat sähköllä vai bensalla

  3. 3

   Tukes varoitti kiipeilylaitteiden riskeistä vain viikkoa ennen Salmisaaren onnettomuutta

  4. 4

   Turvalaite petti Salmisaaren kiipeilykeskuksessa, mies putosi seinältä maahan

  5. 5

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  6. 6

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Älä katso tätä yhdessä perheesi kanssa – Hehkutettu nuortensarja Sex Education näyttää loputtomasti seksiä, ja siitä voi oikeasti oppia paljon

   Tilaajille
  9. 9

   Brad Pittin ja Jennifer Anistonin syleilystä tuli internetin viraalein aihe – Frendit-Monica tykkäsi jokaisesta postauksesta

  10. 10

   Jussi-ehdokkaat julki, eniten ehdokkuuksia Auroralle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  2. 2

   Ravintolakompleksi konkurssiin Helsingissä, toiminta loppuu välittömästi Kasarmitorilla

  3. 3

   Puistonpenkin käsinojalla on salakavala tarkoitus: Kuvat näyttävät, kuinka maailman metropolit on suunniteltu kodittomille mahdottomiksi paikoiksi elää

  4. 4

   Helsinkiläinen Toffe tarjoutuu siivoamaan alasti ”rouvien ja neitien” koteja: ”Mä haluan rahaa”

  5. 5

   Suomen myydyin punaviini vaihtui vuosien jälkeen – Sen hyvä hinta-laatusuhde yllätti asiantuntijankin

  6. 6

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  7. 7

   Moni hinkkaa elämän pieniä yksityiskohtia täydellisiksi – Heiltä jää huomaamatta, missä aito hyvinvointi piilee

  8. 8

   Puolueiden kannatus on vakiintunut: Perussuomalaiset selvästi suurin, Marin-ilmiö ei ole nostanut Sdp:tä

  9. 9

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  10. 10

   Tutkijat löysivät immuunijärjestelmästä uuden hyökkäystien syöpäsoluja vastaan – ”On mahdollista, että tällä voisi hoitaa jokaisen potilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Hyllytetty luisteluvalmentaja Mirjami Penttinen pyysi vanhempia allekirjoittamaan tukiadressin itselleen – HS:n haastattelussa hän kiistää lähes kaiken

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  10. 10

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää