Kaupunki

Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

Tilanne ei ole aivan toivotunlainen, myöntää liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Täällä olisi nyt tilaa autoille. Maanalainen pysäköintiluola hohtaa valkoisena ja autiona keskellä Töölöä. P-Töölön pysäköintiluolasto Töölönkadulla on keskellä arkipäivää parkissa vain joitain kymmeniä autoja. Illalla ei ole sen täydempää.

Paikkoja riittää: kolmessa kerroksessa 30 000 neliötä ja 810 pysäköintipaikkaa. Tämän hallin valmistumista juhlittiin pari vuotta sitten ilmapalloin ja juhlatarjoiluin. Ovatko töölöläiset jo ehtineet ilmastoahdistuksessaan luopua autoilusta?

Tuskin sentään, sillä hallin sisäänkäynnin vieressä kadunvarsipaikoista näyttäisi olevan pulaa.

”Ihmiset jättävät mieluummin autonsa lumeen makaamaan ja sähköautot lataamatta kuin maksavat pysäköintihallipaikasta. Hallissa olisi mahdollisuus saada jokaiseen autopaikkaan latauspiste”, sanoo P-Töölön osakas Juha Salomäki.


Vakituinen yöpysäköinti­paikka lämpimässä ja väljässä hallissa maksaa hieman alle sata euroa kuukaudessa, ympärivuorokautisen pysäköinnin kuukausihinta liikkuu sopimuksesta riippuen 250 euron kieppeillä.

Helsingin kaupunki kuitenkin tarjoaa edullisia paikkoja ylhäällä kadunvarressa. Hintaero on ilmeisesti riittävä kattamaan sen lievän epämukavuuden, joka syntyy paikan etsimisestä tai jään raaputtamisesta ikkunoista.

Asukaspysäköintitunnus kaikkein kalleimmillakin kantakaupungin alueilla maksaa 28 euroa kuukaudessa. Vaikka asukaspysäköinnin hintaa nostetaan jälleen vuonna 2021, on se silti 30 euron kuukausimaksullaan selvästi alle markkinahintojen, siis alle kolmanneksen pysäköintihallin paikkavuokrasta.

Tilanne ei ole aivan toivotunlainen, myöntää liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta.

”Kyllä siellä Töölön katuverkossa on kysyntää, ja samaan aikaan parkkihalli on aivan tyhjillään.”

Kaupunki on päättänyt siirtää pysäköintiä tietyillä alueilla yhä enemmän markkinaehtoisten toimijoiden vastuulle.


P-Töölö avattiin jo vuonna 2018, ja uusia toimijoita on tulossa. Katajanokalla on vireillä yksityinen pysäköintiluola 500 autolle. Tällä hetkellä kaupunginosan ahtailla kaduilla kulkee päivittäin 8 000 autoa. Kaupungin arvion mukaan osa autoliikenteestä syntyy pysäköintipaikkaa etsivien korttelirallista.

”Jos oikeasti halutaan markkinaehtoista toimintaa, niin silloin tietysti kaikkien pitäisi toimia tässä samalla tavalla”, Putkonen sanoo.

Tämän saavuttaminen on Putkosen mukaan haastavaa. Ensinnäkin osa pysäköintipaikoista on taloyhtiöiden omistamia ja taloyhtiöt vastaavat niistä. Lisäksi asukkaat odottavat kaupungin tarjoavan edullista pysäköintitilaa kaduilla, koska ovat tottuneet siihen.


Helsingin kaupunki ei ole P-Töölön toimitusjohtaja Teemu Nikanderin mukaan vähentänyt pysäköintipaikkojen määrää alueella, kuten alun perin oli tarkoitus. Kaupunginvaltuusto hyväksyi vuonna 2012 pysäköintihallia koskevan päätöksen yhteydessä toivomusponnen, jonka mukaan kaupunki vähentäisi kadunvarsipysäköintiä alueella.

”Pysäköintihalli mahdollistaa alueen uudistamisen, kun pysäköintiä siirretään maan alle. Kadunvarsia, puistoja sekä toreja saadaan vapautettua pysäköinniltä virkistyskäyttöön. Samalla muun muassa hiili- ja pienhiukkaspäästöt vähenevät. Tästä hyötyy koko kaupunki. Olemme kuitenkin yllättyneitä kaupungin hitaasta toiminnasta kadunvarsipaikkojen vähentämisen suhteen”, Nikander kuvailee sähköpostiviestissään.

On epäselvää, vähentääkö Helsinki tulevaisuudessa kadunvarsipysäköintiä vai ei. Päädytäänpä mihin ratkaisuun tahansa, sitä tulee edeltämään vaikea poliittinen keskustelu. Poliittisten päättäjien voi olla vaikea tehdä sellaisia päätöksiä, jotka asettavat eri kaupunginosien asukkaat hyvin eriarvoiseen asemaan.

Toistaiseksi kaupunki seuraa teknologian kehitystä ja sen aiheuttamia seurauksia liikenteeseen. Liikkumisen mahdollinen automatisoituminen tai sen siirtyminen yhä enemmän ostettavaksi palveluksi tulee vaikuttamaan tulevaisuuden ratkaisuihin.

”Pysäköintipaikkojen määrä on pysynyt jo pitkään samana, enkä näe, että niiden määrä tulisi lisääntymään”, liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen sanoo.

Sen sijaan asukaspysäköinnin hinnasta tullaan käymään laaja keskustelu pian, sillä nykyiset päätökset hinnankorotuksista ulottuvat ensi vuoteen. Putkosen mukaan myös nykyistä suurempi hinnankorotus on mahdollinen.

Onko mahdollista, että kaupunki vähentäisi pysäköintipaikkojen määrää sellaisilla kantakaupungin alueilla, joissa on markkinaehtoinen toimija?

”Meillä on varmasti myös tällainen vaihtoehto esillä, kun tätä asiaa aletaan selvitellä. Jos kaupunki tarjoaa nyt pysäköintiä 360 euron vuosihintaan, ja samalla alueella markkinaehtoinen toimija tarjoaa samaa 1 200 euron hintaan, niin eihän se ole markkinaehtoista toimintaa helpottava tilanne. Mutta se tulee olemaan poliittinen päätös, mitä yleisten alueiden pysäköinnin hinnoille tehdään.”

Katajanokan uutta pysäköintihallia suunnitteleva YIT uskoo toiminnan kannattavan.

”Se on hinnoittelusta kiinni”, sanoo hankekehitysjohtaja Timo Lehmus.

Rakennusyhtiö ei aio itse pyörittää pysäköintitoimintaa hallissa. Lehmuksen mukaan Katajanokalla riittää sekä satunnaisia autoilijoita että asukkaita, jotka ovat halukkaita maksamaan hieman korkeampaa hintaa lämpimästä ja mukavasta pysäköintitilasta.

”Siellä on tapahtuma-alueen asiakkaita, laivamatkustajia sekä työpaikkoja. Ja lisäksi tulee varmasti jonkin verran asukkaista asiakkaita.”

Lue myös: Helsingin suurimmat puolueet ovat valmiita kiristämään asukaspysäköinnin hintaa

Oikaisu tiistaina 14. tammikuuta kello 8.20: Jutussa ensin mainittu hieman alle sadan euron kuukausipysäköintimaksu parkkihallissa koskee yöpysäköintiä. Ympärivuorokautisen pysäköinnin hinta pyörii sopimuksesta riippuen noin 250 eurossa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Pysäköinti muuttuu


 Helsinki on viime vuosina nostanut asukaspysäköinnin hintaa. Paikkojen kysynnän vuoksi lisäkorotuksista saatetaan keskustella taas seuraavalla valtuustokaudella.

 Töölön pysäköintiongelmia helpottamaan alueelle kaavoitettiin muutama vuosi sitten uusi pysäköintiluola. Sen käyttö on kuitenkin vähäistä, koska asukaspysäköinti on huomattavasti halvempaa.

 Pysäköintipolitiikka on muutenkin murroksessa. Helsinki on päättänyt, että kolmella uudella asuinalueella kokeillaan mallia, jossa rakennuttajat saavat päättää, kuinka paljon pysäköintipaikkoja talojen yhteyteen rakennetaan. Aiemmin Helsinki on määrännyt paikkojen määrän.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   844 000 suomalaista harkitsee ”vakavasti” maalle muuttamista. Älkää muuttako

  2. 2

   Isisin uuden johtajan oikea henkilöllisyys selvisi: ”Professorilla” on yliopisto­tutkinto ja järjestön johto­hahmoksi harvinainen tausta, kertoo The Guardian

  3. 3

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  4. 4

   Osalla ihmisistä lihakset eivät kasva kuntosalilla, osalla ne kasvavat hämmästyttävän hyvin: ”On vain yksi keino selvittää, mihin ryhmään itse kuuluu”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Radiojuontaja joutuu ottamaan Pukki-tatuoinnin takapuoleensa, löysi kuitenkin lupauksestaan porsaanreiän

  6. 6

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  7. 7

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  8. 8

   Lähtöisin lepakoista ja lähellä sarsia: Tällainen on Kiinassa leviävä koronavirus

  9. 9

   Suosituimpien lihankorvikkeiden terveellisyydessä on isoja eroja – Ravitsemusterapeutti kertoo, mihin kannattaa kiinnittää huomiota

   Tilaajille
  10. 10

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  2. 2

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi mainittu! Pääministeri Sanna Marin haastateltiin Time-lehteen, jossa halusi poseerata kuin miehet – kiinnitti huomiota tapaan kuvata naisia

  4. 4

   Helsinkiläisseura vapautti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi: ”Olemme järkyttyneitä”

  5. 5

   ”He ovat hyvin ovelia” – Tässä on Isisin viimeinen tukikohta

   Tilaajille
  6. 6

   Verkossa yllytetään tekemään lastensuojelu­ilmoituksia rasismin vastustajasta – tämä perättömästä ilmoituksesta seuraa

  7. 7

   Auto teki hätäjarrutuksen Tomi Lamminperän 3-vuotiaan pojan eteen: Nyt isä vaatii kävelyteillä kaahailtavaa ”rallia” kuriin Martinlaaksossa

  8. 8

   The New York Times nimesi poikkeuksellisesti kaksi suosikkiaan Yhdysvaltain presidentiksi, ja tällä kertaa lehden valinnalla voi olla tavallista suurempi merkitys

  9. 9

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Vähentääkö biopolttoaineen tankkaaminen liikenteen päästöjä? Kannattaako bensa-auto ajaa loppuun? HS etsi vastaukset kysymyksiin autoilun ilmasto­vaikutuksista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lentokapteeni Aleksi Aho kertoo ammattinsa glamour­vuosista ja niiden katoamisesta – HS seurasi, mitä lento­koneen ohjaamossa todella tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   HS:n erikoisartikkeli vie Intian kaasu­kammioon: ”Hiljainen tappaja” uhkaa koko ihmis­kuntaa, ja Delhissä ongelma on äärimmäinen

   Tilaajille
  3. 3

   Perinteinen kaurapuuro on kehno aamupala – ravitsemusterapeutti kehitti ravintoarvoiltaan ”täydellisen puuron”

   Tilaajille
  4. 4

   Italialaisen neurokirurgin näkemys F1-legenda Michael Schumacherin tilasta: ”Hän on täysin eri henkilö”

  5. 5

   Töölöön valmistui pari vuotta sitten 30 000 neliön pysäköinti­luolasto, mutta nyt se seisoo tyhjänä

  6. 6

   Lapsisotilas Rajkumar Sabanadesan sai Suomesta turva­paikan, perusti perheen ja eteni urallaan – ja nyt hänellä on teräviä havaintoja suomalaisista

   Tilaajille
  7. 7

   Katin mies ei tiedä, mitä kouluja heidän lapsensa käyvät – Tyhjän liiton ainoa liima on raha

   Tilaajille
  8. 8

   Donald Trumpin hallinto laittoi Michelle Obaman laatimat kouluruoka­suositukset uusiksi

  9. 9

   Laiskuutta ei ole olemassakaan, sanoo amerikkalaisprofessori – Suomalaispsykologi on samaa mieltä ja listaa todelliset syyt laiskuuden takana

   Tilaajille
  10. 10

   Lentoemännän peukkumerkki bussinkuljettajalle johti yli kolmen metrin pudotukseen – näin Helsinki-Vantaan onnettomuus tapahtui

  11. Näytä lisää