Helsingissä on huomenna illalla lämpimämpää kuin Madridissa ja Roomassa – Talvi on nyt yhtä lämmin kuin kylmä kesä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsingissä on huomenna illalla lämpimämpää kuin Madridissa ja Roomassa – Talvi on nyt yhtä lämmin kuin kylmä kesä

Lämpöennätyksiä on tehty aiemminkin Helsingin talvessa.

Pajunkissat kukkivat Linnunlaulussa tammikuun alussa. Kuva: Heidi Piiroinen / HS

Julkaistu: 14.1. 11:51, Päivitetty 14.1. 11:59

Kylläpä on lämmin talvi. Se on sitä myös tilastojen perusteella ja muuttuu myös yhä lämpimämmäksi. Sääennusteet lupaavat jopa kahdeksan lämpöasteen lukemia keskiviikkoillalle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpötila tulee kello 21 olemaan Helsingissä tasan sama kuin Ateenassa. Venetsiassa on illalla jo huomattavasti kylmempää, vain neljä astetta. Roomassa taas on kuusi astetta ja Madridissa seitsemän. Päivällä osassa Etelä-Euroopan kaupungeista on sentään vähän Helsinkiä lämpimämpää.

Tasan kahdeksan asteen lämpötila tammikuisessa Helsingissä ei vielä riitä ennätykseen, mutta läheltä liippaa.

Kaikkien aikojen lämpöennätys tammikuulta lienee loppiaiselta vuodelta 1973. Silloin Kaisaniemestä mitattiin 8,5 astetta. Kaisaniemessä on mitattu lämpötiloja 1800-luvun puolivälistä alkaen, joten tilastoja ei ole sitä aiemmilta vuosisadoilta.

Lämpöennätyksiä on tehty myös tällä vuosituhannella: vuonna 2007 mitattiin tammikuun 7. päivänä 8,3 astetta ja vain kolme päivää myöhemmin 8,2 astetta.

Tämän vuoden tammikuu on jo toteutuneilla lämpötiloilla päässyt tilastoihin, sillä 9. tammikuuta mitattiin 7,5 astetta. Sillä pääsee kaikkien aikojen tammikuun lämpötiloissa kahdeksannelle sijalle.

Kun tarkastellaan kolmen talvikuukauden – joulukuun, tammikuun ja helmikuun – lämpöennätyksiä, päästään vielä tätäkin korkeampiin lämpötiloihin. Näiden kolmen kuukauden lämpöennätys sijoittuu vuoteen 2015 joulukuuhun. Hieman ennen joulua lämpötila nousi 10,8 asteeseen.

Se kuulostaa jo kylmältä kesältä.

Myös joulukuussa 2019 oli leutoa. Kuva: Seppo Solmela

Eivät nämä lukemat olekaan kesäkuun alkuun mitenkään poikkeuksellisia. Yöt saattavat kesällä mennä pakkasen puolelle, ja myös päivisin voi olla hyytävän kylmä.

Vuosi 2009 ei ollut erityisen kylmä kesä, mutta ainakin yksi hyvin kylmä päivä siihen osui: 5. päivänä kesäkuuta oli vain 8,5 astetta. Se oli vuorokauden korkein mitattu lämpötila Helsingissä. Vuonna 1871 oli vielä kylmempää: kesäkuun alussa päivän korkein lämpötila oli vain 4,5 astetta.

Yksittäisten talvien tai päivien tarkastelu on vain osa ilmiötä. Jos halutaan tietää, ovatko talvet oikeasti muuttuneet lämpimämmiksi, on tarkasteltava useiden kymmenien vuosien jaksoja. Tämä tarkastelu osoittaa, että kyllä ovat, sanoo ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

”Voi olla, että esimerkiksi viime talvi tuntui pitkältä, lumiselta ja kylmältä, mutta oikeastaan se oli vain tavanomainen talvi. 2000-luvulla on koettu niin monta leutoa ja melko lumetonta talvea, että se ehkä tuntui erilaiselta”, Mäkelä sanoo.

Tosiasia kuitenkin on, että talvet muuttuvat leudommiksi ja siksi talvi on nyt tällainen.

”Voi olla, että vielä helmi-maaliskuussa tulee kylmä jakso, mutta lyhyeksi talvi täällä etelässä kuitenkin väistämättä jää. Talvi tulee olemaan lyhyt. Tämä on seurausta ilmastonmuutoksesta”, Mäkelä sanoo.

”Tämä on mennyt suurin piirtein kuten on ennustettukin.”

Tulevaisuuden talvet tulevat siis näyttämään juuri tällaisilta.

”Vuosisadan lopulla meillä on vähän samanlainen talvi kuin Keski-Euroopassa, mutta valoa vähemmän. Valoa ei tänne meille millään tule tämän enempää”, Mäkelä sanoo.

”Meiltä ei kuitenkaan katoa kylmä ja luminen talvi kokonaan, mutta niistä tulee harvinaisempia.”

Näitkö jotain kesäistä talven keskellä? Lähetä HS:lle uutiskuva tai -video.

Kuvat: Tekstiviestinä numeroon 17181 (hinta 0,60 €)

Videot: Whatsapp-viestinä numeroon 040 661 2540

Voit lähettää kuvia ja videoita myös sähköpostilla hs.online@hs.fi tai nettilomakkeella.

Poikkeuksellisen lämmin talvi jatkuu: meteorologin mukaan talvea ”ei ole näkyvissä”

Nyt on niin lauhaa, että Ilmatieteen laitos joutui ”perumaan talven”

Sää on Helsingissä harmaa, lämmin ja sateinen – Sellaisena se myös jatkuu vuodenajasta huolimatta

Seuraa uutisia tästä aiheesta