Poliisin kuulustelumateriaali: Helsingin keskustaan suunniteltua pommi-iskua valmisteli latvialainen rakennusmies, joka kannattaa kansallissosialismia - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Poliisin kuulustelumateriaali: Helsingin keskustaan suunniteltua pommi-iskua valmisteli latvialainen rakennusmies, joka kannattaa kansallissosialismia

Esitutkinnassa mies on kertonut toivovansa, että eri kulttuurit ja uskonnot eivät olisi samassa paikassa.

Julkaistu: 16.1. 10:43, Päivitetty 16.1. 15:53

Helsingin keskustaan suunniteltua pommi-iskua valmisteli vuonna 1997 syntynyt latvialainen rakennustyömies.

Poliisin esitutkintamateriaalissa syytetyn motiiviksi arvioidaan se, että mies kannattaa kansallissosialismia. Mies kertoi aatteestaan kuulusteluissa itse. Hänen käteensä on tatuoitu SS-joukkojen sotilas. Hänen hallustaan löytyi myös motiiviin liittyviä kansallissosialistisia tarrakuvia.

Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja. Mies kiistää syytteen.

Mies ei omien sanojensa mukaan kuulu mihinkään järjestöön tai ryhmittymään. Hän kertoi harrastavansa veitsiä ja ampuma-aseita.

Mies otettiin kiinni Itäkeskuksen lähellä sijaitsevassa Lanternan kauppakeskuksessa lokakuun 2018 alussa. Hän kertoi kuulusteluissa tulleensa Suomeen maaliskuussa 2017. Suomeen tulon motiiviksi syytetty kertoi asumisen ja töiden tekemisen.

Ennen kiinniottoa mies asui omien sanojensa mukaan ystävänsä luona, koska hänellä oli tullut vanhempiensa kanssa riitaa. Väestötietojen mukaan miehellä ei ole osoitetta Suomessa.

Poliisin kuulema todistaja kertoi syytetyn puhuneen pommi-iskusta kahteen eri otteeseen. Todistaja kertoi, että syytetty puhui räjäyttävänsä väkijoukossa nauloja sisältävän sirpalevaikutteisen pommin.

Todistaja sanoi pitävänsä syytettyä vaarallisena henkilönä.

Miestä vastaan nostettua syytettä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa torstaina.

Syytteen mukaan mies ehti valmistaa koeräjähteen ennen kiinniottoaan lokakuussa 2018. Syytetty on syyttäjän mukaan laatinut tapon, murhan, surman tai törkeän pahoinpitelyn tekemistä varten yksityiskohtaisen suunnitelman mainittujen rikosten tekemisestä.

Mies myönsi kuulusteluissa ladanneensa puhelimeensa teoksen, joka sisältää ohjeita pommin tekemistä varten. Syyttäjän mukaan hän on myös suunnitellut ottavansa tarvittavia aineksia pommiin työpaikaltaan.

Miehellä ei ole aiempia tuomioita Helsingin käräjäoikeudessa.

Mies on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän ei omien sanojensa mukaan aikonut tehdä väkivaltaa ihmisille. Hän kuitenkin myöntää valmistaneensa räjähteen ja puhuneensa humalassa sen räjäyttämisestä.

”lhan vaan jotta voisin räjäyttää sen vaikka metsässä ja muistella lapsuusaikoja”, mies sanoi syyksi räjähteen rakentamiseen.

Poliisi on arvioinut, että syyttäjän ”koeräjähteeksi” nimeämällä räjähteellä ei olisi voinut saada aikaan varsinaista räjähdystä.

Esitutkinnassa mies kertoi toivovansa, että eri kulttuurit ja uskonnot eivät olisi samassa paikassa. Hänen mielestään Euroopassa pitäisi olla ”eurooppalainen kulttuuri”.

Keskusrikospoliisin rikosteknisen laboratorion lausunnon mukaan räjähteestä on löytynyt syytetyn dna:ta. Lausunnon mukaan hän on valmistanut räjähteen.

Syytetty on myös järjestyslain vastaisesti pitänyt yleisellä paikalla hallussaan kääntöveistä.

Mies oli kiinni otettuna tai tutkintavankeudessa viikon ajan, minkä jälkeen hänet päästettiin vapaaksi.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta.