Kaupunki

”Vaaralan Riviera” halutaan muuttaa viralliseksi uimapaikaksi Vantaalla, suunnitelma poliitikkojen käsittelyyn

Jakomäen, Rajakylän ja Vaaralan asukkaita Helsingin ja Vantaan yhteishanke ilahduttaa.

Ponnistelut Vantaan ja Helsingin rajalla sijaitsevien pienten lampien kunnostamisesta uimapaikoiksi etenevät.

Vantaa on saanut valmiiksi asemakaavamuutosehdotuksen, jonka kaupunkisuunnittelulautakunta päätti asettaa nähtäville tiistaina.

Neljästä lammesta kolme sijaitsee Vantaan Vaaralassa. Neljäs kulkee nimellä Jakomäen lampi, ja se sijoittuu Helsingin puolelle.

Tavoitteena on, että Jakomäen lampi ja Vantaan lammista kaikkein syvin kunnostettaisiin virallisiksi uimapaikoiksi. Kaksi matalinta lampea soveltuisivat parhaiten koirien uintiharrastukseen.

Soranotosta syntyneiden lampien syvyys vaihtelee 1–4 metriin. Soranoton päätyttyä pohjavesi täytti kuopat.


Lammet olivat hyvin suosittuja uimapaikkoja sotien jälkeen ja vielä 1960-luvulla, kun lähialueen asutus kasvoi roimasti. Silloin ne kulkivat kansan suussa muun muassa Vaaralan rivieran nimellä. Aikojen saatossa vesikasvit ovat vallanneet matalimmat lammet, puusto on vallannut hiekkamaat ja polut ovat kuluneet.

Virallisen uimapaikan asema tarkoittaa käytännössä sitä, että lammille tulee peruspalveluita kuten pukuhuone-wc-rakennus, jäteastioita ja kesäkaudella uimavalvonta.

Jotta hanke voisi edetä, järjestelyistä on sovittava maanomistajien kanssa. Jakomäen lampi on Fazerin omistuksessa ja vantaalaisten lampien alueesta osa on kaupungin lisäksi yksityisomistuksessa.

Lampien eteläpuolella on luontoarvoiltaan arvokas suoalue. Lammet ja niiden lähialue sijaitsevat pohjavesialueella.

Vaaralan, Rajakylän ja Jakomäen asukkaita uimalampien kunnostus ilahduttaa. Asukastilaisuudessa pari vuotta sitten ihmiset toivoivat yksinkertaisia parannuksia, kuten kunnollisia roskiksia, penkkejä sekä puomeja, joilla estettäisiin ajoneuvoilla ajaminen lammille. Asukkaiden mukaan lammilla myös pestään autoja.

Pukukopit, jätehuolto ja nuotiopaikka olivat myös toivelistalla. Rannoilla on ollut varsinkin kesäaikaan luvatonta puunpolttoa, ja lähipuista riivitään koko ajan tuohta, kaarnaa ja oksia nuotioihin.


Pysäköintipaikkaa lähiasukkaat eivät halunneet, mutta Vantaan valmistelemassa kaavamuutoksessa sellainen olisi tulossa alueen pohjoisosaan Kuusisillantien varteen.

Lammille pääsee nytkin melko hyvin bussilla. Esimerkiksi seutulinja 562 Mellunmäen metroasemalta Hakunilan ja Tikkurilan kautta Aviapolikseen ajaa vierestä. Vantaalla suunniteltu pikaraitiotie kurvaisi samaa reittiä kuin seutulinja nyt.

Helsingin puoleinen Jakomäen lampi sijaitsee jo nyt virkistysalueella. Vantaan puolella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa, joten mikään ei etene ennen kuin kaavoitus on kunnossa.

Vantaan tavoitteena on saada kaavamuutos valmiiksi tänä vuonna. Vasta sen jälkeen alkaisivat käytännön rakennus- ja kunnostustoimet.

Lampien parannushanke sai alkunsa vuonna 2016, kun demarivaltuutetut sekä Helsingissä että Vantaalla tekivät aloitteet niiden kunnostamisesta.

Oikaisu 17.1. klo 15.53: Korjattu toisessa virkkeessä, että asemakaavaehdotus on asetettu nähtäville eikä siis jäänyt pöydälle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Soranotosta uimapaikaksi


 Vaaralanlammet ovat syntyneet 1930-luvulta lähtien, kun soranotto ulottui pohjaveden pinnan alapuolelle. Vesi täytti kuopat.

 Maa-ainesta on lampien läheisyydestä otettu vielä 1980-luvulla.

 Sekä Helsingissä että Vantaalla tehtiin vuonna 2016 valtuustoaloite Vaaralanlampien kunnostamisesta uimapaikaksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

  2. 2

   HS-analyysi: Kone menetti vuosia odotetun jätti­kaupan – Nämä syyt luultavasti aiheuttivat yllätys­ratkaisun

   Tilaajille
  3. 3

   Lasten äänet sekoittuivat ”avokonttorissa” – Tuliterä koulu tavoitteli uudenlaista ihannetta, rakentaa nyt väliseinät

  4. 4

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  5. 5

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

  3. 3

   Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

   Tilaajille
  4. 4

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää