Kaupunki

”Vaaralan Riviera” halutaan muuttaa viralliseksi uimapaikaksi Vantaalla, suunnitelma poliitikkojen käsittelyyn

Jakomäen, Rajakylän ja Vaaralan asukkaita Helsingin ja Vantaan yhteishanke ilahduttaa.

Ponnistelut Vantaan ja Helsingin rajalla sijaitsevien pienten lampien kunnostamisesta uimapaikoiksi etenevät.

Vantaa on saanut valmiiksi asemakaavamuutosehdotuksen, jonka kaupunkisuunnittelulautakunta päätti asettaa nähtäville tiistaina.

Neljästä lammesta kolme sijaitsee Vantaan Vaaralassa. Neljäs kulkee nimellä Jakomäen lampi, ja se sijoittuu Helsingin puolelle.

Tavoitteena on, että Jakomäen lampi ja Vantaan lammista kaikkein syvin kunnostettaisiin virallisiksi uimapaikoiksi. Kaksi matalinta lampea soveltuisivat parhaiten koirien uintiharrastukseen.

Soranotosta syntyneiden lampien syvyys vaihtelee 1–4 metriin. Soranoton päätyttyä pohjavesi täytti kuopat.


Lammet olivat hyvin suosittuja uimapaikkoja sotien jälkeen ja vielä 1960-luvulla, kun lähialueen asutus kasvoi roimasti. Silloin ne kulkivat kansan suussa muun muassa Vaaralan rivieran nimellä. Aikojen saatossa vesikasvit ovat vallanneet matalimmat lammet, puusto on vallannut hiekkamaat ja polut ovat kuluneet.

Virallisen uimapaikan asema tarkoittaa käytännössä sitä, että lammille tulee peruspalveluita kuten pukuhuone-wc-rakennus, jäteastioita ja kesäkaudella uimavalvonta.

Jotta hanke voisi edetä, järjestelyistä on sovittava maanomistajien kanssa. Jakomäen lampi on Fazerin omistuksessa ja vantaalaisten lampien alueesta osa on kaupungin lisäksi yksityisomistuksessa.

Lampien eteläpuolella on luontoarvoiltaan arvokas suoalue. Lammet ja niiden lähialue sijaitsevat pohjavesialueella.

Vaaralan, Rajakylän ja Jakomäen asukkaita uimalampien kunnostus ilahduttaa. Asukastilaisuudessa pari vuotta sitten ihmiset toivoivat yksinkertaisia parannuksia, kuten kunnollisia roskiksia, penkkejä sekä puomeja, joilla estettäisiin ajoneuvoilla ajaminen lammille. Asukkaiden mukaan lammilla myös pestään autoja.

Pukukopit, jätehuolto ja nuotiopaikka olivat myös toivelistalla. Rannoilla on ollut varsinkin kesäaikaan luvatonta puunpolttoa, ja lähipuista riivitään koko ajan tuohta, kaarnaa ja oksia nuotioihin.


Pysäköintipaikkaa lähiasukkaat eivät halunneet, mutta Vantaan valmistelemassa kaavamuutoksessa sellainen olisi tulossa alueen pohjoisosaan Kuusisillantien varteen.

Lammille pääsee nytkin melko hyvin bussilla. Esimerkiksi seutulinja 562 Mellunmäen metroasemalta Hakunilan ja Tikkurilan kautta Aviapolikseen ajaa vierestä. Vantaalla suunniteltu pikaraitiotie kurvaisi samaa reittiä kuin seutulinja nyt.

Helsingin puoleinen Jakomäen lampi sijaitsee jo nyt virkistysalueella. Vantaan puolella ei ole voimassa olevaa asemakaavaa, joten mikään ei etene ennen kuin kaavoitus on kunnossa.

Vantaan tavoitteena on saada kaavamuutos valmiiksi tänä vuonna. Vasta sen jälkeen alkaisivat käytännön rakennus- ja kunnostustoimet.

Lampien parannushanke sai alkunsa vuonna 2016, kun demarivaltuutetut sekä Helsingissä että Vantaalla tekivät aloitteet niiden kunnostamisesta.

Oikaisu 17.1. klo 15.53: Korjattu toisessa virkkeessä, että asemakaavaehdotus on asetettu nähtäville eikä siis jäänyt pöydälle.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Soranotosta uimapaikaksi


 Vaaralanlammet ovat syntyneet 1930-luvulta lähtien, kun soranotto ulottui pohjaveden pinnan alapuolelle. Vesi täytti kuopat.

 Maa-ainesta on lampien läheisyydestä otettu vielä 1980-luvulla.

 Sekä Helsingissä että Vantaalla tehtiin vuonna 2016 valtuustoaloite Vaaralanlampien kunnostamisesta uimapaikaksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää