Lapinlahden sairaalan vuokralaiset pettyivät: säätiö vetäytyi, nykyisen toiminnan jatkamiseen perustuva ehdotus lässähti - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Lapinlahden sairaalan vuokralaiset pettyivät: säätiö vetäytyi, nykyisen toiminnan jatkamiseen perustuva ehdotus lässähti

Toimitusjohtajan mukaan säätiön paluu sairaalan tulevaisuudesta meneillään olevaan ideakilpailuun olisi mahdollinen, mutta se vaatisi lisää rahoittajia tuekseen.

Keskustelu Lapinlahden sairaalan kohtalosta on kokenut monia käänteitä. Viimeisin lähtölaukaus kuultiin tänään, kun Y-Säätiö ilmoitti luopuneensa osallistumisestaan meneillään olevaan ideakilpailuun. Kuva: Sami Kero / HS

Julkaistu: 17.1. 13:09, Päivitetty 17.1. 13:09

Meneillään ollut ideakilpailu Lapinlahden entisen sairaalan ja sairaala-alueen kohtalosta sai uuden käänteen. Yhdessä kiinteistön nykyisten toimijoiden Lapinlahden Lähteen ja Lapinlahden Tilajakamon kanssa kilpailuehdotuksen jättänyt Y-säätiö ilmoitti viikolla yllättäen vetäytyvänsä hankkeesta.

Y-säätiön toimitusjohtajan Juha Kaakisen mukaan säätiön luopuminen on tämänhetkinen tosiasia. Sen paluun kehään mahdollistaisi vain uusien rahoittajien ilmaantuminen säätiön rinnalle. Sellaisia haettiin tähän viikkoon saakka.

Y-säätiö on kertonut julkisuudessa hankkeen olleen sille liian iso. Toimitusjohtaja Kaakinen täsmentää sen tarkoittavan nimenomaan rahaa. Y-säätiön rinnalle haettiin lisää rahoittajia, mutta niitä ei ilmaantunut.

”Hanke on iso. Säätiön hallitus katsoi, että taloudellinen riski on suuri, kun muita taloudellisia vastuunkantajia säätiön lisäksi ei ollut. Tarvitsisimme muitakin yhteistyökumppaneita, joilla olisi oikeasti taloudellisia resursseja ja jotka aidosti sitoutuisivat hankkeeseen”, Kaakinen sanoo.

Y-säätiön vetäytymisestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta julistettiin ideakilpailu loppuvuodesta 2018. Viime vuonna jatkoon valittiin kaksi ehdotusta: nykyisten toimijoiden ja Y-säätiön Lapinlahti 360 -ehdotus sekä ehdotus, jonka taustalla on Pohjoismaiden suurin kiinteistösijoitusyhtiö Nrep yhteistyökumppaneineen.

Toimitusjohtaja Kaakinen harmittelee tilannetta. Hän luonnehtii säätiön ja sairaalakiinteistön nykyisten toimijoiden yhteissuunnitelmaa ”todella hyväksi”. Päätöksen vetäytymisestä teki säätiön hallitus. Kaakinen sanoo ymmärtävänsä kuitenkin myös hallitusta: säätiön päätarkoitus on hankkia asuntoja ihmisille, ja siksi resurssien ohjaamista Lapinlahti-hankkeeseen piti harkita tarkasti.

”Ehdotuksemme ympärillä oli pöhinää, myötätuntoa ja hyvää tarkoitusta. Mutta kun alettiin puhua euroista, kiinnostuneiden rivit harvenivat”, Kaakinen sanoo.

Y-säätiön vetäytymisen taustalta jotkin tahot ovat löytäneet myös salaliiton. Yhtiön hallituksessa on esimerkiksi rakennusteollisuuden edustus. Olivatko he vetäytymispäätöksen taustalla?

”En lähde avaamaan hallituksen keskusteluja, mutta tuo on väärä tieto, joka ei missään tapauksessa pidä paikkaansa”, Kaakinen kuittaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä pettymyksen, jonka hän sanoo kantavansa itsekin. On vielä myös pieni mahdollisuus, ettei Y-säätiö ole kokonaan ulkona hankkeesta.

”Ymmärrän, että tämä on iso pettymys ja harmi, koska olimme tehneet eri alojen asiantuntijoiden kanssa todella hyvän suunnitelman. Jos kaupunki haluaa meidän jatkavan . . . Tämä on kuitenkin se taloudellinen realiteetti tällä hetkellä ja ymmärrän myös meidän hallitusta”, Kaakinen sanoo.

Ehdotuspaperi on yhä säätiön toimitusjohtajan pöydällä. Siitä puuttuu kuitenkin yksi tekijä: ”Emme ole voineet tehdä euromääräistä tarjousta. Meillä ei ole omaa valuuttaa. Kuitenkin samoilla euroilla toimitaan kuin muutkin.”

Y-säätiön luovuttua hankkeesta ideakilpailun lopulliseen, toiseen vaiheeseen jäi jäljelle vain yksi kilpailija. Kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho Helsingin kaupungilta toteaa sen tarkoittavan, että sen ehdotus on kilpailun voittaja. Sitä se ei kuitenkaan tarkoita, että ehdotus toteutetaan.

”En tiedä, mikä tilanteeseen on johtanut. Mutta jos on totta, että Y-säätiö lähti, sen jälkeen kilpailussa on jäljellä yksi ehdotus ja se on kilpailun voittaja”, Aho sanoo.

Ahon mukaan kilpailu kuitenkin on yhä avoinna. Se jatkuu kunnes kilpailulautakunta on kokoontunut ja päättänyt tuloksen.

”Kilpailua ei ole vielä viety loppuun, kun jury ei ole kokoontunut. En edes tunne tarkalleen ehdotusten sisältöä, kun jury ei ole kokoontunut enkä ole nähnyt papereita, ja siksi en oikein voi kommentoida asiaa.”

Aho muistuttaa, että lopullinen ääni Lapinlahden sairaalan ja sairaala-alueen kohtalosta kuullaan poliitikoilta.

”Jäljellä oleva ehdotus on kilpailun voittaja, mutta mitä sen jälkeen tapahtuu poliittisessa päätöksenteossa, sitä ei voi ennakoida.”

Lapinlahden Lähde ja Lapinlahden Tilajakamo ovat Y-säätiön vetäytymisen jälkeen lähettäneet ahkerasti tiedotteita julkisuuteen. Niistä huokuu pettymys, ihmetys ja vaatimus ideakilpailun jälkeen toteutettavan hankkeen yleishyödyllisyydestä.

Lapinlahden Lähteen toimintaa hallinnoi Suomen Mielenterveysseura. Lähde järjestää Lapinlahdessa mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin tapahtumia, seminaareja ja tilaisuuksia sekä tarjoaa sellaisten järjestäjille tiloja. Tilajakamo puolestaan vuokraa tiloja osuuskunnan jäsenille.

Kilpailusta alun perin päättäneen kaupunkiympäristölautakunnan velvollisuus on nykyvuokralaisten mielestä huolehtia kilpailun alkuperäisten tavoitteiden, rakennuksen ja puiston suojelun sekä kaupunkilaisille avoimen toiminnan toteutumisesta.

”Marraskuussa 2018 kaupunkiympäristölautakunta päätti sisällyttää kilpailuohjelmaan yleishyödyllisyyden kriteerin sekä kilpailuun osallistumisen myös vuokratarjouksella. Miksi yleishyödyllisyyden kriteeri pudotettiin pois kilpailun viimeisen vaiheen kriteereistä?” nykyiset vuokralaiset kysyvät tiedotteessaan.

He viittaavat myös Helsingin ylläpitämään Kerro kantasi -verkkopalveluun, jossa kaupunkilaisten tuki nykytoiminnalle ja kilpailuidealle on ollut vankkaa. ”Nyt Y-säätiön hallituksen tekemällä päätöksellä Lapinlahti 360 -ehdotus, joka on kaupungin asukkaita palveleva, on asetettu vaakalaudalle”, vuokralaiset kirjoittavat.

Kilpailun palkintolautakunta kokoontunee muutaman viikon kuluessa. Kaupunginvaltuuston on määrä päättää Lapinlahden tulevaisuudesta tämän vuoden aikana.

Lapinlahden sairaala-alueelle ehdotetaan meriuimalaa, kisassa vastakkain kansainvälinen kiinteistökehittäjä ja yleishyödyllinen asuntorakennuttaja

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja presidentti Tarja Halonen ottavat kantaa Helsingin kaupunki­suunnitteluun

Helsingin virkamiehet: Lapinlahden entisen sairaalan alueelle voisi tulla hotelli – Kansalaistoiminta jatkuu vielä ainakin kaksi vuotta