Kaupunki

Miksi pommi-iskun suunnittelusta epäiltyä miestä ei syytetä terrorismista? Syyttäjä ja oikeustieteilijä arvioivat ratkaisua

Syyttäjän valitsema rikosnimike ei mahdollista sakkotuomiota. Rikosoikeuden professorin mukaan tapausta voisi tarkastella myös terrorismirikoksena.

Nuorta miestä syytettiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa pommi-iskun valmistelusta. Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli iskeä uudenvuodenaattona 2018 väkijoukkoon, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Latvialainen rakennusmies kertoi poliisin kuulusteluissa kannattavansa kansallissosialismia. Poliisin esitutkintamateriaalissa syytetyn motiiviksi arvioitiin juuri hänen aatteensa.

Miehen käteen on tatuoitu SS-joukkojen sotilas. Hänen hallustaan löytyi kansallissosialistisia tarrakuvia. Syytteen mukaan mies ehti valmistaa koeräjähteen ennen kiinniottoaan lokakuussa 2018.

Syytteen nimike on ”törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu”. Muun muassa sosiaalisessa mediassa ja HS:lle osoitetussa tiedustelussa ihmetellään, miksei nimike ole ”terroristisen teon valmistelu”.

”Tässä [nimikkeessä] on ankarampi asteikko: maksimi on neljä vuotta vankeutta. Sakon mahdollisuutta ei ole”, sanoo asiassa syyttäjänä toimiva kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahla.

Syytteen rikosnimikkeen laatii syyttäjä. Ahla kertoo, ettei terroriteon valmistelu käynyt hänen mielessään edes vaihtoehtona – muun muassa juuri siksi, että valitussa nimikkeessä on ankarampi rangaistusasteikko kuin terroriteon valmistelussa.

”Se on myös poliisin esitutkinnassa heti alkuvaiheessa ollut nimikkeenä. Oli aivan selvää, että se on nimike. Toimintatapa, suunnitelman laatiminen, se mikä on ollut teon tarkoitus... Törkeys lisää asteikon ankaruutta.”

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta arvioi tapauksen selostuksen perusteella, että aineksia olisi ollut tapauksen tarkasteluun myös terrorismirikoksena.

”Ihminen voi haluta tuoda pommin väkijoukkoon, kun hän on väsynyt itseensä, ihmisiin ja elämään. Mutta jos motiivi todella liittyy kansallissosialistisiin päämääriin, se tuo terrorismirikoksen nimikkeen lähelle.”

Nuotion mukaan ero nimikkeiden välillä voi syntyä motiivista: onko päämäärä pommilla aiheutettu hämminki ja huomio itsessään, vai ovatko teko ja sillä aiheutettu pelko ja kauhu väestön keskuudessa väline johonkin muuhun?

”Jos teolla on päämääriä, jotka ulottuvat pidemmälle kuin se, että ilmaisen vain pahaa oloani tekemällä tällaisen kauhean jutun, terrorismirikos voi tulla kysymykseen.”

Nuotion mukaan terrorismin nimikettä lähestytään, jos teolla on aatteellisia ja ideologisia motiiveja ja jos se liittyy poliittisiin ja valtiollisiin kysymyksiin.

”Jos ei luoteta normaaleihin kanaviin vaan valitaan tällainen suora toiminta. Aiheutetaan vakavaa pelkoa väestön keskuudessa ja siten pyritään vaikuttamaan.”

Iskun suunnittelemisesta epäillyn miehen oikeudenkäynti yllätti torstaina useimmat suomalaiset mediat, eikä poliisitutkinnastakaan kerrottu aikoinaan laajasti.

Helsingin poliisi kertoo tiedottaneensa pommi-iskuepäilystään jo aiemmin kaksi kertaa. Asian etenemisestä Helsingin käräjäoikeuteen olisi voinut vielä tiedottaa erikseen, myöntää rikosylikomisario Jari Koski Helsingin poliisista.

Poliisin tiedotuslinja ei kuitenkaan Kosken mukaan ole muuttunut.

”Me pyrimme tiedottamaan aina kun on kyseessä yhteiskunnallisesti merkittävä rikosepäily, jos siitä on jotain kerrottavaa ja jos se [tiedottaminen] ei vaaranna tutkintaa.”

Koski kertoo, että yksittäisten rikosasioiden tiedotusvastuu on tätä nykyä tutkinnanjohtajien vastuulla, joten tiedotustahtiin voivat vaikuttaa yksilölliset erot ja työtilanne. ”Toiset tiedottavat ahkerammin kuin toiset.”

Kosken mukaan tutkinnanjohtajien työtaakka on huomattava ja sen vuoksi tiedottaminen voi ajoittain jäädä muiden hoidettavien asioiden varjoon.

”Pyrimme parantamaan tiedotusta.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  3. 3

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  5. 5

   Italian koronavirus­tartuntojen määrä kasvaa: Venetsian karnevaali keskeytettiin, kouluja ja museoita kiinni

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  4. 4

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää