Kaupunki

Ville Liikanen käveli katua Punavuoressa, kun 100-asteinen vesi yhtäkkiä poltti jalat nilkoista alaspäin: ”Kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle”

Putkirikkojen aiheuttamat vammat ovat harvinaisia. Keväällä 2003 nainen kuoli Helsingissä vammoihin, jotka sai pudottuaan kuuman veden täyttämään kuoppaan.

Sunnuntain ja maanantain vastainen yö joulukuun puolivälissä vei kirjaimellisesti helsinkiläiseltä Ville Liikaselta, 36, jalat alta.

Rikkoutunut kaukolämpöputki vuoti Helsingin Punavuoressa Uudenmaankadulla ja syöksi tulikuumaa vettä ympäriinsä 16. joulukuuta juuri silloin, kun Liikanen käveli katua ystävänsä kanssa.

Lue lisää: Kodit kylmenneet aamulla pitkin Helsinkiä, kaukolämpöputkesta ryöppysi tulikuumaa vettä Uudenmaankadulle

Kaksikko huomasi vesihöyryä ja kadun toisella puolella vettä ja ajatteli, että toista puolta pitkin pääsee kulkemaan.

”Yhtäkkiä huomasin, että katu olikin kokonaan veden vallassa. Kun veteen sai ensimmäisen kosketuksen, niin heti tajusi, että vesihän kiehuu. Ja sitten oli sen kiehuvan veden ympäröimänä. Kaikki tapahtui hyvin nopeasti”, kuvailee Liikanen tilannetta, jossa näkyvyys oli vesihöyryn ja pimeyden vuoksi heikko.

”Siinä tuli vähän paniikki, kun huomasi, että joka puolella on tulikuumaa ja vettä tuli paljon.”

Liikanen loukkaantui ystävänsä kanssa tilanteessa.

”Jälkeenpäin, kun ajattelee, niin kun olisi tajunnut hypätä vaikka auton päälle ja olisi siellä odotellut turvassa, mutta eihän tuollaisessa tilanteessa, joka tulee nopeasti muuta kuin lähtee juoksemaan karkuun.”


Tilanteen jälkeen Liikanen ei ole juossut. Hän sai jalkoihinsa pahoja palovammoja.

”Molempiin jalkoihin nilkoista alaspäin tuli toisen asteen palovammat. Ne parantuvat normaalisti noin kolmessa viikossa, mutta minulla palovammat eivät parantuneet, kun lähes viisi viikkoa oli kulu­nut ja piti tehdä ihonsiirto­leikkaukset jalkoihin.”

Liikanen leikattiin tällä viikolla Jorvin sairaalan palovamma­keskuksessa. Hän on ollut putkirikkohetkestä saakka sairauslomalla baarimestarin työstään.

Liikanen haluaa julkisesti kiittää Jorvin palovammakeskusta heidän verovaroin tekemästään työstä.

”He hoitavat siellä todella vaikeita palovammoja, paljon pahempia kuin mitä minullakin on.”


Liikanen uskoo ja toivoo pääsevänsä pian taas töihin.

”Varmasti minulle jää ikuiset arvet.”

Arpia enemmän häntä huolettaa jalkojen toiminnallisuus eli liikkuvuus ja se, että varpaat eivät jää väärään asentoon.

”Mutta toivottavasti ja todennäköisesti kaikki menee ihan kivasti. Ennuste on hyvä.”

Liikanen on miettinyt, että onneksi kaukolämpöputki kyseisessä paikassa hajosi sellaiseen aikaan, että liikkeellä oli vähän väkeä.

”Hyvä, ettei putkirikko sattunut keskellä päivää, kun porukkaa liikkuu paljon.”

Ensimmäisenä Uudenmaankadulla kaukolämpöputkirikon yhteydessä loukkaantuneista kertoi Yle.


Johtaja Heikki Hapuli Helenistä kertoo, että energiayhtiön tietojen mukaan joulukuun puolivälissä tapahtunut kaukolämpöputken rikkoutuminen Punavuoressa aiheutti vammoja kolmelle ihmisille.

Kaksi loukkaantunutta otti yhteyttä energiayhtiö Heleniin tuoreeltaan onnettomuuden jälkeen ja yksi ihminen joulun jälkeen. Energiayhtiöltä on pyydetty korvauksia palovammoista. Helenin vakuutus korvaa vammoista aiheutuneet vahingot.

”Nämä ovat ikäviä tilanteita ja olemme välittäneet pahoittelumme.”

Hapuli painottaa, että kaukolämpöputkien hajoamisen yhteydessä tapahtuneet vakavat loukkaantumiset ovat onneksi harvinaisia. Hän ei muista yhtään vastaavaa neljän työvuotensa ajalta Helenissä.

Punavuoren tapauksen jälkeen Helenillä on selvitelty tilastoja. Vuonna 2007 pyöräilijä kaatui kaukolämpöputkesta suihkunneeseen kuumaan veteen ja palovammoja. Keväällä 2003 nainen kuoli vammoihin, jotka sai pudottuaan Unioninkadulla kaukolämpöputken rikkouduttua kuumaa vettä täynnä olevaan kuoppaan.

Hapulin mukaan Helenillä on kaikkiaan noin 1 400 kilometriä kaukolämpöverkkoa. Vuodot eivät ole täysin estettävissä, vaikka siihen pyritäänkin.

”Varmasti sitä ei voi luvata, ja joskus rikkoontuminen aiheutuu ulkopuolisesta syystä. Mutta meillä on tiukka valvonta, mittauksia ja ympärivuorokautinen päivystys.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

  2. 2

   Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

  3. 3

   Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

  4. 4

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Tutkimus: Suomalaisten arki on muuttunut ikävystyttävämmäksi ja raskaammaksi 2000-luvulla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  2. 2

   Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

   Tilaajille
  3. 3

   ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

  5. 5

   Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  6. Näytä lisää