Kaupunki

Vantaa yrittää saada golfkenttää haltuunsa käräjäoikeuden kautta, yrittäjät varautuvat hakemaan miljoonakorvauksia

Poliisitutkinta jatkuu sekä maanläjityksen määrästä että tulvahaitoista.

Surullisenkuuluisa puolivalmis golfkenttä Vantaan Petikossa on sitkeän hallintataistelun kohteena. Vantaan kaupunki on nostanut kanteen Vantaan Golfpuisto oy:n konkurssipesää kohtaan ja vaatii käräjäoikeutta ratkaisemaan osapuolten keskinäisen riita-asian.

Vantaa sanoi irti kenttää koskevan maanvuokrasopimuksen vuoden 2018 kesällä. Vantaan Golfpuisto on riitauttanut vuokrasopimuksen irtisanomisen, koska sen mielestä irtisanomiseen ei ollut perusteita. Kenttäalueesta valtaosa on kaupungin maalla.

Kaupunki yrittää kanteen avulla panna hallintataistelulle pisteen, vaikka poliisin esitutkinta vielä jatkuukin.

Ennen vuokrasopimuksen yksipuolista purkua kaupunki oli tehnyt kaksikin tutkintapyyntöä poliisille. Ympäristölautakunta oli tehnyt tutkintapyynnön mahdollisista ympäristörikoksista sen jälkeen, kun mittava maanläjitys oli aiheuttanut laajaa tulvimista ja maansortumia vuoden 2016–2017 talvella.

Kenttäalueen reunassa kulkevan Herukkapuron uomaa jouduttiin lopulta siirtämään ja sen rannalle tehtiin tukirakennelmia.

Toisen tutkintapyynnön kaupunginjohtaja Ritva Viljanen teki vuoden 2018 kesällä, kun kaupungin sisäinen tarkastus oli havainnut puutteita golfkenttäyhtiön toiminnassa. Kaupungin epäilys tuolloin oli, että yhtiö oli rikkonut vuokrasopimuksen ehtoja.

Poliisin esitutkinta on kesken, mutta golfkenttäyhtiön ex-toimitusjohtajan Ville Nurmen mukaan yhtiön edustajia on viime vaiheessa kuultu vain mahdollisesta vesilain rikkomisesta ja tulvimisen aiheuttamisesta.

Golfkenttäyrittäjät varautuvat jättämään kaupungin toimista miljoonaluokan korvausvaateen, jos poliisitutkinta kuivuu kokoon.

”Emme ole laskeneet menetyksiä, mutta meiltä meni kenttä alta ja sen mukana mahdolliset tuotot. Puhutaan miljoonaluokasta”, Nurmi sanoo.

Myös kaupunki on esittänyt konkurssipesälle 17 miljoonan euron korvausvaateen maamassojen poistamisesta.

Viljanen sanoo, että Vantaan kaupunki pysyy alkuperäisessä kannassaan. Sisäisen tarkastuksen raportti osoitti, että oli syytä epäillä golfkenttäyhtiötä sopimusrikkomuksesta.

”Meillä on toimintavelvollisuus silloin, kun tietoon tulee mahdollista sopimusten vastaista, lupien vastaista tai lainvastaista toimintaa. Emme voi antaa asioiden olla ja painaa niitä villaisella”, Viljanen sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki arvioi tilannetta, kunhan poliisitutkinta valmistuu.


Vantaa lähti alun perin siitä, että kenttäyhtiö oli huijannut kaupunkia kenttäaikeillaan ja ryhtynyt maanläjitysbisnekseen. Kaupunki arvioi tuolloin, että Petikkoon on läjitetty toista miljoonaa kuutiota ylijäämämaata eli reippaasti enemmän kuin yhtiön saama toimenpidelupa olisi oikeuttanut.

Kaupungin ongelma on, ettei vuokrasopimukseen ole kirjattu läjityksen enimmäismäärää kuutioina. Vuokrasopimuksen liitteenä on kenttäsuunnitelma, missä valmiin kentän maastonmuodot on ilmoitettu korkomerkinnöillä.

Kaupungin teettämissä selvityksissä ei tähän mennessä ole ilmennyt, että maa-aineksen joukossa olisi ollut mitään erityisiä määriä haitta-aineita tai myrkkymaita kuten alun perin epäiltiin. Läjitysaikaisissa pistokokeissa oli havaittu joissakin kuormissa kohonneita raskasmetallipitoisuuksia, mutta vain kuparin osalta ylittyi ylin ohjearvo yhdessä näytteessä.

Ylijäämämaa on tuotu pääosin helsinkiläisiltä rakennustyömailta, ja se koostuu niin kutsutusta Helsinki-moreenista. Maamassoissa on myös vähäisiä määriä tiiltä tai betonia sekä yksittäisiä kappaleita muita jätejakeita.

Vantaan kaupungin teettämä uusi asiantuntijalausunto haitta-aineiden pitoisuudesta on salattu poliisitutkinnan ajaksi. Asia ilmenee ylijäämämaiden käsittelyn lupahakemuksesta. Kaupunki sai käsittelyluvan maanläjitysalueen muotoiluun Aluehallintovirastolta viime syksynä.

Suunnitelman mukaan tavoitteena on tukea maamassoja mahdollisten maansortumien varalta. Tarkoitus on myös muotoilla massoja siten, että päästäisiin eroon kaikkein jyrkimmistä rinteistä.


Maamassoja on konsulttiyhtiö Vahasen tekemän arvion mukaan nyt noin 1,35 miljoonaa kuutiota. Irtomaamassat ovat huomattavasti tiivistyneet sen jälkeen, kun läjitys päättyi. Alkuperäisen kuormaseurannan mukaan alueelle oli tuotu noin 1,8 miljoonaa kuutiota irtomaata.

Enimmillään läjityksen korkeus on Vahasen mukaan 13 metriä vanhan peltomaan pintaan nähden.

Hakemuksessaan Uudenmaan ely-keskukselle viime syksynä kaupunki hahmotteli, että golfkentän alue rakennetaan kaavanmukaiseen virkistystoimintaan.

Täyttöjä on kuitenkin tehty niin paljon, että alue voi kaupungin mukaan olla tarkoituksenmukaisempaa viimeistellä johonkin muuhun käyttöön kuin golfkentäksi esimerkiksi hiihtoreitistöksi.

Vantaan Golfpuiston golfseura erosi vuodenvaihteessa Suomen Golfliitosta, koska sillä ei ollut enää kenttää. Vantaan Golfpuistoon ei myyty golfosakkeita, vaan seuran noin 2 000 jäsentä ostivat pelioikeuden kausikortilla. Valmistuneella kentän puolikkaalla ennätettiin pelata yhden kauden ajan.

Vantaan Golfpuiston lisäksi konkurssiin on mennyt myös sen emoyhtiö United Golf Group eli UGG, jonka hallinnassa oli Hiekkaharjun kenttä sekä harjoituslyöntipaikka Espoon Leppävaarassa. Molemmat kohteet on sittemmin myyty osittain uusille omistajille.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Maanvyörymiä ja tulvia Petikossa


 Vantaan Golfpuisto oy vuokrasi noin 56 hehtaaria maata Vantaan kaupungilta golfkentän rakentamista varten vuoden 2014 syksyllä. Tavoitteena oli rakentaa kaikille avoin jokamieskenttä.

 Ensimmäinen kentän puolikas eli 9-reikäinen eteläpääty valmistui pelikuntoon vuonna 2017.

 Toisen kentän puolikkaan maanläjitys aiheutti mittavia tulvia talvella 2016–2017.

 Vantaan kaupunki teki kenttäyhtiön toiminnasta kaksi tutkintapyyntöä poliisille ja sanoi maanvuokrasopimuksen irti vuonna 2018.

 Vantaan Golfpuisto meni konkurssiin vuoden 2018 lopulla.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Espoon ratsastuskoulua epäillään eläinsuojelurikoksista

  2. 2

   Hillary Clinton haukkuu Bernie Sandersin pataluhaksi uutuusdokumentissa – HS:n tapaama Clinton kertoo, mitä mieltä on presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Sandersista nyt

  3. 3

   Teneriffalla hotelliin eristetty Peter Furu kertoo kahdesta ensimmäisestä karanteeni­päivästä: ”Täällä ei ilmoiteta mitään”

  4. 4

   Junamatkustaja kertoi epäilevänsä koronavirusta, VR veti vaunun liikenteestä siivousta varten

  5. 5

   ”Vuoden päästä olet entisissä mitoissa”, Riku Saastamoinen kuuli laihduttuaan 50 kiloa – Elämänmuutos voi koetella ystävyyssuhteita, ja taustalla on monimutkaisten tunteiden vyyhti

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  4. 4

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  5. 5

   Koronavirus jatkaa leviämistä: Italiassa nyt yksitoista kuolonuhria, Iranissa hikoilevana tv:ssä esiintynyt apulais­terveys­ministeri sai tartunnan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää