Kaupunki

Konepajalle valmistuu hotelli, mutta ei aivan tyypillisesti: Huoneet ovat kolmessa eri rakennuksessa, joista vanhimman ja nuorimman ikäero on liki 80 vuotta

NCC rakentaa hotellia Pasilan konepajan jopa yli sata vuotta vanhoihin rakennuksiin.

VR valmisti Pasilan konepajalla vetureita ja vaunuja lähes sadan vuoden ajan vuosina 1902–2001. Vallilassa sijaitseva alue on täyttynyt asuinkerrostaloista, ja tulossa on muutakin.

Entinen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Bruce Oreck on ideoinut vanhoihin konepajoihin ravintolatoimintaa ja Vallilan Ratapiha kehittää kolmea rakennusta: Pajaa, Voimalaa ja Lasipalatsia.

Rakennusliike NCC rakentaa Folks Hotelsille hotellia kolmeen Aleksis Kiven kadun varrella olevaan rakennukseen.

Niistä vanhin on vuodelta 1901. Se on samalla koko konepajan alueen vanhin kiinteistö. Ruokalarakennus tehtiin vuosina 1919–1921 ja toimisto­rakennus vuonna 1981.

Hotelli avautuu kesällä 2020. Hotellia kuvataan lifestyle-henkiseksi. 146 huoneesta osa on parvellisia loft-huoneita ja osa ullakkohuoneita, joista on näkymä vanhojen punatiilisten veturitallien yli.

Rakennuksista vuonna 1901 valmistunut VR:n konttori ja vuosina 1919–1921 tehty ruokala ovat kaavassa suojeltuja. Korjaus- ja muutostöitä tehdään siksi yhteistyössä Museoviraston kanssa.

Hotellin vastaanotto ja ravintola tulevat ruokalarakennukseen ja kattokerroksen terassibaari toimistorakennukseen. Konttorirakennukseen tulee 19 hotellihuonetta, ruokalaan 51 ja toimistorakennukseen 75. Rakennusten bruttopinta-ala on yhteensä 7 500 neliömetriä.

Arkkitehtitoimisto Livadyn tekemä rakennushistoriallinen selvitys kertoo, että kaksikerroksinen, massiivitiilirakenteinen konttori on lähellä kansallis­romantiikkaa toisin kuin uusgotiikan perintöä jatkavat alueen teollisuusrakennukset. Konttori on rautatiehallituksen arkkitehdin Bruno F. Granholmin suunnittelema.

Ruokalarakennus on ollut jopa 1 500 henkeä työllistäneen konepaja-alueen sydän. Siihen on kuulunut laitoskeittiö ja myöhemmin myös ruokamyymälä. Ruokasalia käytettiin myös juhlasalina. Talossa on toiminut myös terveysasema.

Nyt sinne tulee hotellin korkeimmat ja näyttävimmät huoneet ja myös hotellin sisääntulo.

Rakennuksen ikkunoita uusittiin 1960-luvun alkupuolella ja vesikatto on lähes uusi. Tässä talossa ei ollut mikrobivaurioita.

Rakenteidensa osalta ruokala on osoittautunut kaikkein vaikeimmaksi korjata. Vasta kun välipohjista purettiin pois orgaaniset aineet ja kannet, paljastui betonipalkkien kunto Sitowisen rakennesuunnittelijalle Heikki Aroselle. Edellisissä remonteissa palkkien kantavuutta oli myös heikennetty poraamalla niihin reikiä.

”Rakennuksessa on paljon VR:n oman suunnittelun tuloksena syntyneitä ratkaisuja, jotka poikkeavat vastaavan ikäisten rakennusten tyyppiratkaisuista. Kohteessa on hyödynnetty myös ratakiskoja erilaisina palkkeina ja kannattimina. Yllätyksiä ovat tuottaneet myös monet kantavat väliseinät, joiden ei piirustusten mukaan pitänyt olla kantavia”, suunnittelupäällikkö Ville Laankoski kertoo.

VR on aikanaan rakentanut taloa niillä materiaaleilla, mitä oli käytettävissä.

1980-luvun alun toimistorakennukseen tulee noin puolet hotellihuoneista.

NCC:lle kyseessä on noin 15 miljoonan euron hanke, jossa riskit liittyvät pitkälti rakennusten kuntoon ja rakenteista löytyviin yllätyksiin.

Vastaava mestari Markku Kallioinen kertoo, että rakennuksista on löytynyt asbestia ja kreosoottia, mikä on tyypillistä tuon aikakauden rakennuksille. Tiedossa oli, että konepaja-alueen maaperässä on erilaisia ympäristömyrkkyjä, mutta niiden määrä on toistaiseksi osoittautunut pienemmäksi kuin ennakkotutkimusten perusteella oletettiin.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Linda Lampenius kuvaili medialle Peter Nygårdin juhlia, ja siitä käynnistyi pitkä oikeusprosessi – Nyt Lampenius kertoo, miten taistelu vei rahat ja terveyden

    2. 2

      Vangit pelkäävät toisiaan Sukevan vankilassa – tuore raportti luo synkän kuvan Suomen neljänneksi suurimman vankilan tilanteesta

    3. 3

      Jäytävä häpeä – Olli Taskinen antoi kasvot tunteelle, josta harva uskaltaa puhua

    4. 4

      Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

      Tilaajille
    5. 5

      ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

    6. Näytä lisää
    1. 1

      ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

      Tilaajille
    2. 2

      Moni tekee vatsalihasliikkeet aina makuu­asennossa tai istuen, vaikka ei kannattaisi – Asian­tuntija neuvoo viisi vatsalihas­liikettä, jotka ovat selvästi tehokkaampia

      Tilaajille
    3. 3

      ”Hän saalistaa köyhien ihmisten pikkutyttöjä” – The New York Times julkaisi laajan selvityksen raiskaussyytösten kohteeksi joutuneesta Peter Nygårdista

    4. 4

      Kuvia Suomesta, osa 48: Akseli Valmunen otti maisemakuvia paikoista, joissa höntsäillään

    5. 5

      Pessimistin elimistö sairastuu herkästi, ja ominaisuus on hyvin pysyvä – Testaa, onko sinussa pessimistin piirteitä

      Tilaajille
    6. Näytä lisää
    1. 1

      Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

      Tilaajille
    2. 2

      ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

    3. 3

      Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

    4. 4

      Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

      Tilaajille
    5. 5

      Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

      Tilaajille
    6. Näytä lisää