Kaupunki

Entisen tavaratalon koko liiketila on ollut tyhjillään Helsingin keskustassa jo kolme vuotta

Kaisa-talon suuret liiketilat omistaa Helsingin yliopisto.

Helsingin keskustassa, keskeisellä paikalla Helsingin yliopiston metroaseman vieressä Kluuvissa, suuri liiketila ammottaa tyhjyyttään.

Aikaisemmin tiloissa toimi Anttilan tavarataloketju Kodin Ykkönen, joka myi muun muassa kodinsisustus- ja elektroniikkatuotteita.

Anttila haettiin konkurssiin vuoden 2016 kesällä. Kaikki Anttilan ja Kodin Ykkösen 36 silloista liikettä suljettiin. Yksi niistä oli Kaisa-talon Kodin Ykkönen.


Liiketilan suuruus nousee esiin entisestään, kun se on täysin tyhjänä.

Alempi kerros liittyy Helsingin yliopiston metroasemaan ja ylempi avautuu Kaisaniemenkadulle.

Alakerrokseen vievät liukuportaat ovat poissa käytöstä. Vanhasta Kodin Ykkösestä muistuttaa enää yhdelle seinistä jääneet ohjeet tavaraketjun asiakkaiden ostoturvasta.

Mutta miksi liiketila on yhä kolme ja puoli vuotta Anttilan konkurssin jälkeen tyhjillään, vailla uusia vuokralaisia?

3 400 neliön liiketilan omistaa Helsingin yliopisto.

Helsingin yliopiston kiinteistöpäällikön Jussi Tuomolan mukaan liiketilan vuokraamisesta on käyty paljon neuvotteluja eikä sen tyhjillään pitäminen ole ollut tarkoituksenmukaista.

”Välillä neuvotteluissa on oltu jo pitkällä, mutta sitten ne ovat syystä tai toisesta kaatuneet”, Tuomola sanoo.

”On ollut vähän huonoa tuuriakin.”


Tuomola ei avaa tilavuokran hintaa mutta kertoo, että ”hinta on markkinoiden mukainen”. Neuvottelut vuokraamisesta ovat kaatuneet, koska sopimuksessa ei ole päästy molempia osapuolia tyydyttävään tulokseen.

Tuomola vakuuttaa olevansa luottavainen, että uusi vuokralainen kuitenkin löytyy. Hän kertoo, että neuvotteluja käydään parhaillaankin.


Liiketilaan sopisi Tuomolan mukaan Kodin Ykkösen tapaan suuri kauppa, johon ihmiset pääsevät tekemään ostoksia. Neuvotteluissa ollaan kuitenkin avoimia myös muiden ratkaisujen suhteen, Tuomola lisää.

Muutamia lyhytaikaisia vuokralaisia lukuun ottamatta tilasta ei ole tullut tuottoja Helsingin yliopistolle yli kolmeen vuoteen. Kysymykseen siitä, kuinka suuri rahareikä tyhjillään oleva liiketila keskustassa on Helsingin yliopistolle, Tuomola ei vastaa.

”Tietenkin tila tuottaa huonosti, kun se on tyhjillään”, sanoo Tuomola.

Kaisa-talo on osa yliopiston omistamaa Hirvi-korttelia.


Kalle Anttilan 1950-luvulla perustama tavarataloyhtiö ajautui tappiokierteeseen viime vuosikymmenellä.

Konkurssiin hakeutuessaan ketjulla oli yhteensä 36 Anttilaa ja Kodin1-tavarataloa eri puolilla Suomea, ja yhtiö työllisti noin 1 300 ihmistä.

Ensimmäisenä ovensa sulki Citycenterin-myymälä Helsingin keskustassa 15. elokuuta 2016, viimeisenä Itäkeskuksen-myymälä 14. joulukuuta 2016.

Anttiloiden tilalle on tullut muun muassa Lidl Graniittitaloon, Tokmanni Makkarataloon ja Finnkinon Imax-elokuvateatteri kauppakeskus Itikseen. Vantaan Variston Kodin Ykkösen tiloissa varastoidaan turkiksia.

Kodin1-toiminimen osti konkurssin jälkeen ruotsalainen Trademax.


Ennen Kodin Ykköstä Kaisaniemi 5:ssä toimi Pukevan muotitavaratalo.

Sen perusti vaatekauppias Ruben Jaari. Kaisaniemenkatu 5:een valmistui 1920-luvun lopussa komea punatiilitalo, jonka oli suunnitellut arkkitehti Martti Välikangas. 1960-luvun lopussa punatiilitalo purettiin ja arkkitehti Toivo Korhonen suunnitteli sen tilalle Pukevan uuden tavaratalon.

Pukevaan kuului lisäksi suuri pysäköintitalo Fabianinkadun puolella.

1990-luvun alussa Kaisaniemenkatu revittiin auki moneksi vuodeksi metroaseman rakennustöiden vuoksi. Samoihin aikoihin musertavan syvä lama ja asiakaskato ajoivat Pukevan konkurssiin.

Eläke-Sampo osti Pukevan kiinteistön, josta tehtiin kauppakeskus Kaisa. Vuonna 1999 alakertaan muutti Anttilan Kodin Ykkönen.

Yliopisto hankki kiinteistön osakkeet. Viimeisin mullistus tapahtui vuosina 2010–2012, kun rakennukseen tehtiin suuri peruskorjaus ja tilalle tuli Kaisa-talo, johon avautui yliopiston kirjasto. Kodin Ykkönen palasi takaisin tiloihin, kunnes se suljettiin Anttilan konkurssin takia vuonna 2016.


Anttilan konkurssissa kärsijöitä olivat verkkokaupasta jo ostoksensa tehneet, joille tavaraa ei ollut vielä ehditty toimittaa. Konkurssilain mukaan ostettuja tuotteita ei vararikon jälkeen enää saa luovuttaa ostajille.

Verkkopankissa ostoksensa maksaneet asiakkaat jäivät konkurssipesän velkaluettelon jatkeeksi.

HS kertoi elokuussa, että Anttilan konkurssipesän pienvelkojat saivat jako-osuutensa alkusyksystä.

Pienvelkojien jako-osuudeksi esitetyn 50 prosenttia hyväksyi konkurssipesänhoitaja Mikko Tiilikan mukaan valtaosa velkojista. Pienvelkojia ovat velkojat, joiden saatavat ovat vähemmän kuin 5 000 euroa.

”Heille on tarjottu mahdollisuutta, että he saavat 50 prosentin suorituksen lopullisena jako-osuutena ja sen jälkeen he putoavat kokonaan pois konkurssimenettelystä”, Tiilikka kertoi aikaisemmin.

Pienvelkojia on noin 1 700. Heistä Tiilikan mukaan huomattava valtaosa, yli 90 prosenttia, on yksityishenkilöitä.

Heistä noin 1 500 on Anttilan kuluttaja-asiakkaita, jotka kaipaavat rahojaan takaisin pääosin käyttämättä jääneistä lahjakorteista sekä pankkikortilla ketjun verkkokaupasta ostetuista tuotteista.

Velkojat, joilla on saatavia yli 5 000 euroa, pysyvät konkurssimenettelyssä mukana. Yli 5 000 euron saatavia on noin 16 prosentilla kaikista velkojista, joista osa on yrityksiä.

Anttilan pesän selvittäminen on edelleen kesken.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää