Pitkin Vantaata ja Helsinkiä kaahanneen autoilijan pysäyttämiseen tarvittiin 14 poliisipartiota, miehelle ehdollista vankeutta - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Pitkin Vantaata ja Helsinkiä kaahanneen autoilijan pysäyttämiseen tarvittiin 14 poliisipartiota, miehelle ehdollista vankeutta

Takaa-ajo alkoi, kun autoilija jätti noudattamatta poliisin pysäytysvalolla antamaa pysähtymiskäskyä Tuusulanväylällä. Miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Julkaistu: 20.1. 19:22

Poliiseja henkilöautolla pääkaupunkiseudulla paennut mies on tuomittu 60 päiväksi ehdolliseen vankeuteen.

Helsingin hovioikeus piti maanantaina antamallaan päätöksellä voimassa Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden aiemman tuomion. Hovioikeus ei antanut valituslupaa vuonna 1967 syntyneelle miehelle, joka vaati saamansa rangaistuksen alentamista.

Mies myönsi syytteen pääosin, mutta kiisti ajaneensa Toyota-henkilöautoa paon aikana enimmillään 190 kilometrin tuntinopeudella. Miehen näkemyksen mukaan poliisi myös kiilasi hänen autonsa turhaan pientareelle. Mies kertoi olleensa kiilauksen aikana jo joko pysähtyneenä tai ajaneensa enää korkeintaan ryömintävauhtia.

Käräjäoikeus piti pakenijaa seuranneen poliisiauton tutkalla mitattua 190 kilometrin tuntinopeutta, jossa on huomioitu varmuusvähennys, luotettavampana kuin autonvalmistajan ilmoittamaa maksiminopeutta. Valmistajan mukaan kyseisellä automallilla pitäisi pystyä ajamaan enimmillään 175 kilometrin tuntinopeutta.

Myös poliisin siviilimallisella poliisiautolla tekemä kiilaaminen oli oikeuden mukaan tarpeellinen toimenpide, jotta pakeneminen saatiin keskeytettyä. Muun muassa piikkimatto ja kolmen renkaan puhkeaminenkaan eivät olleet saaneet autoilijaa pysähtymään takaa-ajon aiemmassa vaiheessa.

Takaa-ajo tapahtui marraskuussa 2018 Vantaalla ja Helsingissä. Pakenijan pysäyttämiseen osallistui kaikkiaan 14 poliisipartiota, joista kymmenen oli Helsingin poliisilaitokselta ja neljä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Perjantaisena aamuyönä Tuusulanväylältä alkanut takaa-ajo kulki Vantaan Tammiston läpi Helsingin puolelle Maunulaan, Pirkkolaan ja Haagaan. Vihdintiellä poliisi onnistui kiilaamaan pakenijan pientareelle.

Takaa-ajo alkoi, kun autoilija jätti noudattamatta poliisin pysäytysvalolla antamaa pysähtymiskäskyä. Miehellä ei ollut voimassa olevaa ajo-oikeutta.

Pakenija syyllistyi tuomion mukaan törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta.

Seuraa uutisia tästä aiheesta