Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Poliitikot vaativat takaisin halpaa HSL-lippua Helsingin kantakaupunkiin

Tiistaina hyväksytyn valtuustoaloitteen myötä kaupunkiympäristölautakunta pyytää Helsingin seudun liikennettä (HSL) selvittämään, millaisilla hinnoilla yhden vyöhykkeen liput olisivat mahdollisia ja miten tämä vaikuttaisi muuhun liikenteeseen.

Valtuustoaloitteessa haluttaisiin mahdollisuus ostaa matkalippuja vain yhdelle vyöhykkeelle muuallakin kuin D-vyöhykkeellä. Linja-autoja Rautatientorilla marraskuussa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 21.1. 15:11, Päivitetty 21.1. 19:14

Helsinkiläispoliitikot vaativat, että joukkoliikenteen lippuja pitäisi pystyä ostamaan myös ainoastaan yhdelle vyöhykkeelle. Tämä laskisi lippujen hintoja lyhyillä matkoilla, jotka tapahtuvat vain yhden vyöhykkeen sisällä esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli Laura Rissasen (kok) ja 17 muun valtuutetun aloitetta asiasta tiistaina. Lautakunta kannatti ehdotusta.

Tämä tarkoittaa sitä, että lautakunta pyytää Helsingin seudun liikennettä (HSL) selvittämään, millaisilla hinnoilla yhden vyöhykkeen liput olisivat mahdollisia ja miten tämä vaikuttaisi muuhun liikenteeseen. Joukkoliikenteen pitäisi pystyä kilpailemaan pitkillä matkoilla autoilun kanssa, mutta lyhyillä matkoilla sen ei haluta korvaavan kävelyä ja pyöräilyä.

Aloitetta käsittelevät myöhemmin kaupunginhallitus ja valtuusto. Lippujen hinnat eivät ole pelkästään Helsingin oma päätös vaan niistä linjaa HSL, jossa tietenkin muillakin kunnilla on edustajansa.

HSL:n lippujärjestelmä on uudistuksen jälkeen suunniteltu siten, että aina pitää ostaa vähintään kahden vyöhykkeen lippu 2,80 eurolla. Poikkeus on vyöhyke D eli kauimpana Helsingin keskustasta sijaitseva vyöhyke.

Helsingin alueella sijaitsee kokonaan vyöhyke A ja osittain vyöhyke B, joka ulottuu myös osaan Vantaasta ja Espoosta. Uudistuksen yhteydessä poistui kaikkein halvin kertalippu eli ainoastaan raitiovaunuissa kelpaava 1,70 euron lippu poistettiin.

Rissasen aloitteessa sitä ei toivota takaisin, mutta yhden vyöhykkeen lippua perustellaan erityisesti sillä, että kantakaupungissa satunnaiset matkat joukkoliikenteellä maksavat reilusti aiempaa enemmän.

Aloitteessa ehdotetaan, että yhden vyöhykkeen lippu voisi maksaa suunnilleen saman verran kuin kaupungin sisäinen lippu ennen uudistusta. Tuolloin hinta oli 2,20 matkakortilla tai sovelluksella ostettuna, mutta muilla ostotavoilla kalliimpi.

Uusi hinnoittelumalli otettiin käyttöön viime vuoden keväällä. Tämän vuoden alussa hinnat laskivat pisimmillä matkoilla, mutta AB- tai BC-lippujen hintoihin ei koskettu.

Otsikkoa muutettu 21.1. kello 15.50: Otsikosta poistettu sana ”vain”. Yhden vyöhykkeen liput koskisivat myös muita kuin A-vyöhykettä.

Helsingin laidoilla hehkuu tyytyväisyys joukkoliikenteeseen, osaa espoolaisista taas harmittaa enemmän kuin peräkylillä asuvia

HSL alensi lipunhintoja seutumatkoilla, opiskelijoiden ja eläkeläisten toiveet lisäalennuksista arvioidaan ensi vuonna

Joukko poliitikkoja vaatii Helsingin joukkoliikenteessä matkustaville alennuksia lipunhintoihin

Tuoreet tiedot HSL:n vyöhyke­uudistuksesta julki: Myyrmäen ja Leppävaaran suosio kasvoi, kahden bussilinjan suosio räjähti

Seuraa uutisia tästä aiheesta