Kaupunki

Valmentaja nöyryytti nuoria – Mitä voi tehdä, jos valmennus on epäasiallista? Kerro HS:lle kokemuksistasi

Vastaa HS:n kyselyyn ja kerro meille tilanteista, joissa olet kokenut tai havainnut vääränlaisia menetelmiä valmennuksessa.

Suomen Taitoluisteluliitto langetti viime viikolla helsinkiläisen taitoluisteluseuran valmentajalle vuoden pituisen kilpailukiellon asiattoman käytöksen vuoksi.

Tämän jutun lopussa olevalla lomakkeella voit kertoa valmennuskokemuksistasi.

Mitä voi tehdä, jos tuntuu siltä, että lapsen valmentaja vaatii liikaa?

HS kysyi asiaa Maiju Kokkoselta, joka kouluttaa liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon valmennuksen osaamisalaa sekä valmennuksen erikoisammattitutkintoa Suomen urheiluopistossa Vierumäellä. Kokkonen siirtyi Vierumäelle keväällä 2016 Suomen Taitoluisteluliiton koulutuspäällikön tehtävästä.

Kokkonen seuraa valmentamista myös kolmen eri lajeja urheilevan lapsen äitinä ja valmentaa itse junioreita salibandyssä.

Jos tulee tunne, että valmentaja vaatii liikaa tai väärällä tavalla, Kokkosen mielestä ensimmäiseksi kannattaisi pyrkiä keskustelemaan valmentajan kanssa ja seuraavaksi ottaa yhteyttä seuraan.

”Jos on kovin nuoresta harrastajasta kyse, niin yhdessä vanhemman kanssa voi olla helpompi tuoda esille huolta valmentajan ja seuran suuntaan”, Kokkonen sanoo.

”Tilanteet ovat haastavia ja jos ajattelee urheilijan näkökulmasta, niin hänellä voi olla pelko, että uskaltaako asiasta sanoa ja silloin voi olla helpompi, jos ei ole kahden valmentajan kanssa.”

Kokkonen muistuttaa, että monissa seuroissa on ongelmatilanteita varten ryhmä tai elin, jossa tilanteita voidaan käsitellä.

”Siellä on mahdollisuus käsitellä asiaa ylöskirjaten siten, että valmentaja ja urheilija eivät ole kaksin, vaan paikalla on muita puolueettomampia kuulijoita, mikä on tärkeää myös valmentajan näkökulmasta”, Kokkonen toteaa.

”Tähtiseuroilla pitäisi olla mietittynä ongelmatilanteiden ratkaisupolku.”

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen seurojen laatuohjelma.

”Vanhemmat voivat kysyä seuralta, onko seurassa mietitty ongelmatilanteiden ratkaisupolku ja miten tällaisissa tilanteissa toimitaan.”

Mistä vanhemmat voivat tietää, että valmentajan käyttämät metodit ovat vääränlaisia? Onko joitakin merkkejä, joihin voi kiinnittää huomiota, kun valmentajan käytös on epäasiallista?

Kokkosen mielestä vanhempien on syytä selvittää asioita, jos pieni lapsi tulee usein harjoituksista esimerkiksi itkien kotiin, on pelokas lähtemään harjoituksiin tai ei haluaisi lähteä ollenkaan, varsinkin, jos vanhemmalla ei ole mahdollisuutta päästä paikan päälle seuraamaan harjoituksia.

”Tällöin taustalla saattaa olla valmentajan käytökseen liittyvää, mutta lapsen tunteet voivat johtua ihan muustakin”, muistuttaa Kokkonen.

Kokkosen mukaan myös murrosikäisiä lapsia kannattaa vanhempien rohkaista kotona puhumaan ilmapiiristä harrastustoiminnassa.

”Teini-ikäiset tietävät kyllä, millainen käytös on epäasiallista ja osaavat tunnistaa asioita. Jos ei halua vanhemmille tai valmentajalle puhua, on esimerkiksi Et ole yksin -palvelu, mihin nuoret nykyään jo uskaltavat laittaa viestiä.”

Väestöliiton ylläpitämässä Et ole yksin -palvelussa saa apua ja tukea jos on kohdannut epäasiallista käyttäytymistä, seksuaalista tai muuta väkivaltaa urheiluharrastuksessa. Epäasiallinen käyttäytyminen voi liittyä esimerkiksi kiusaamiseen tai päihteiden käyttöön. Palveluun voi ottaa yhteyttä nimettömästi.

Kokkonen muistuttaa myös Suomen urheilun eettisen keskuksen Suek ry:n ilmoituskanavasta.

Taitoluistelussa on puhututti viime syksynä myös tapaus, jossa SM-tason taitoluistelija kertoi joutuneensa teini-ikäisenä miesvalmentajan seksuaalisen ahdistelun uhriksi.

Kokkonen on nykyisessä työssään kouluttanut lukuisten lajin valmentajia ja tuntee muutenkin kenttää.

”Helposti, kun tällaisia tapauksia tulee ilmi, yleistetään, että kaikki valmennus on huonoa, vaikka iso osa valmentajista toimii tosi hyvin. Toki yksikin tapaus on liikaa ja vakava asia ja meidän on mietittävä, miten ennaltaehkäistään, että tämmöisiä ei tule.”

Onko viime aikojen valmentajiin liittyvillä ikävillä tapauksilla vaikutusta valmentajien koulutukseen, valmentajien valmentamiseen?

”Totta kai me mietimme, onko meillä riittävästi koulutussisällöissä nostettu näitä asioita esille ja jos ei niin sitten nostetaan”, Kokkonen sanoo.

”Urheilijakeskeisessä valmentamisessa painotetaan onnistumisia ja pätevyyden kokemista ja tuntemista. Valmentajan ja urheilijan välisen vuorovaikutuksen ja ilmapiirin tulee olla turvallinen, eikä alistava ja mollaava, jotta urheilijat uskaltavat onnistua.”

Kokkosen mukaan kaikkiin valmentajien koulutustasoihin kuuluu Suekin antidoping- ja etiikkakoulutusta.

”Käymme eettisiä keskusteluja, mikä on oikein ja mikä väärin ja miten valmentajan tulee toimia, jos tunnistaa väärinkäytöksiä.”

Kokkosen mukaan isoin haaste on tavoittaa pitkään valmennustoiminnassa mukana olleet, jotka ovat käyneet valmentajakoulutukset paljon aikaisemmin.

”Täydennyskoulutus ei ole monellakaan lajilla millään tavalla pakollista, eikä ole keinoa ja väylää tavoittaa kaikkia keille näitä asioita olisi vielä tarpeellista vahvistaa.”

Vastaa HS:n kyselyyn ja kerro meille tilanteista, joissa olet kokenut tai havainnut vääränlaisia menetelmiä valmennuksessa.

Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Vinkkejä vanhemmille lapsen harrastusolojen seuraamiseen

 Ole kiinnostunut lapsen/nuoren harrastuksesta. Voit kysyä esimerkiksi, mikä oli tänään parasta harjoituksissa tai mistä valmentaja jutteli kanssasi tänään?

 Käy vanhempainilloissa, joissa voi kysyä seuran toimintatavoista ja pelisäännösitä ja pääset myös vaikuttamaan niihin

 Käy seuraamassa silloin tällöin harjoituksia, jos mahdollista.

 Jos huoli herää, ota yhteys valmentajaan. Tuo asia rakentavasti esille ja käytä apuna minä-viestintää.

 Mikäli asia ei ratkea valmentajan kanssa, niin ota yhteyttä seurajohtoon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Linnassa” lyödään muttei tapella – Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää