Kaupunki

Vantaan kaupungin entisiä johtohenkilöitä oikeuden eteen – Palveluyhtiöstä vastanneita syytetään työturvallisuusrikoksesta

Työntekijä kertoo pelänneensä toimitusjohtajaa niin paljon, ettei tehnyt virallista valitusta. Hän kääntyi poliisin puoleen.

Perjantaina alkaa Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa oikeudenkäynti, joka tuo lähiviikkoina oikeusistuimen eteen kaksikin Vantaan entistä kaupunginjohtajaa, yhden apulaiskaupunginjohtajan sekä useita vantaalaispoliitikkoja.

Työturvallisuusrikoksesta syytettyinä ovat Vantaan palveluyhtiö Vantin ex-toimitusjohtaja Liisa Sarjala, valtuutettu Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen (sd) sekä entinen apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen.

Lipponen ja Ala-Kapee ovat Vantin hallituksen entisiä puheenjohtajia. Ala-Kapee on Vantaan entinen kaupunginjohtaja, entinen maaherra ja entinen kansanedustaja. Lipponen jäi eläkkeelle Vantaan kaupungilta vuodenvaihteessa.

Todistajina oikeus kuulee muiden muassa Vantaan eläkkeelle jäänyttä kaupunginjohtaja Kari Nenosta, valtuutettu Pirkko Lettoa (sd) ja valtuutettu Jan Edelmannia (kok).

Tuomioistuin ratkaisee, syyllistyikö Sarjala työpaikkakiusaamiseen ja löikö Vantin omistaja eli Vantaan kaupunki laimin asian hoitamisen.


Oikeuskäsittelyyn johti kolme vuotta sitten tehty tutkintapyyntö poliisille, jonka allekirjoittajina oli kolme Vantin keskijohdon työntekijää. Myöhemmin yksi heistä veti tutkintapyyntönsä takaisin ja toisen osalta syytettä ei nostettu.

Jäljelle jäänyt kolmas työntekijä oli tutkintapyynnön aikaan johtoryhmän jäsen. Syyttäjän haastehakemuksen mukaan hän oli kokenut lähiesimiehensä toimitusjohtaja Sarjalan kohtelun epäasiallisena jo pitkään.

Epäasiallisuus ilmeni syyttäjän mukaan epätasa-arvoisena kohteluna, väheksyvinä puheina, työnteon perusteettomana arvosteluna ja epäasiallisena tehtävien antona. Sarjala ei haastehakemuksen mukaan työsuhteen loppuvaiheessa enää tervehtinyt työntekijää.

Sarjala joutui jättämään paikkansa Vantin johdossa, kun syytteet varmistuivat viime vuoden keväänä. Haastehakemuksen mukainen rikoksen tekoaika on vuoden 2016 kesäkuusta vuoden 2017 marraskuuhun, jolloin työntekijä sanoutui irti Vantista ja siirtyi toisen yrityksen palvelukseen.

Sekä Sarjala, Ala-Kapee että Lipponen kiistävät syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen.


Sarjalan tehtävä Vantin johdossa oli kiperä, koska poliitikot olivat asettaneet tiukat raamit yhtiön kehittämiselle. Työnteon tehostamisesta kumpusi heti vastalauseita eri työpisteistä. Moni vanha kaupungin työntekijä koki, että tulosta revittiin irti heidän selkänahastaan.

Sarjala sai työntekijöiltä myös kiitosta ammattimaisesta johtamisesta.

Vantaan kaupunki oli yhtiöittänyt siivouksesta, ateriapalveluista ja kiinteistöhuollosta vastanneen yksikkönsä repivän poliittisen väittelyn jälkeen vuoden 2012 alussa.

Valtuuston oikea siipi oli havahtunut siihen, että naapurikunnat pystyivät tuottamaan tai ostamaan samoja palveluita edullisemmin kuin Vantaa. Valtuuston vasen siipi halusi pitää perinteiset tehtävät omissa käsissä ja kantoi huolta työntekijöiden asemasta.

Poliitikot linjasivat yhtiöittämisvaiheessa, että Vantti pysyy 100-prosenttisesti kaupungin omana yhtiönä eikä vakituista henkilöstöä sanota irti. Työntekijöitä Vantissa on vajaat tuhat.

Ristiriitaisuudet ovat vaivanneet Vanttia koko sen olemassaolon ajan. Poliitikoista koostunut hallitus oli käytännössä jakautunut kahtia: tiukan talouslinjan kannattajiin ja sen kriitikoihin.

Poliisin esitutkintapöytäkirjassa tuolloin puheenjohtajana toiminut Pirjo Ala-Kapee kertoo kuulleensa työpaikkakiusaamisesta virallisesti vuoden 2016 joulukuussa, mutta jo edeltävänä keväänä ulkopuolinen konsultti oli selvittänyt työilmapiiriä.

Tutkintapyynnön tekijä kertoo poliisin esitutkintapöytäkirjassa, että hän ja toinen tutkintapyynnön allekirjoittajista olivat työntekijän sairausloman aikana lokakuussa tavanneet Ala-Kapeen ja kertoneet työilmapiirin ongelmista.

Tapahtumia oli edeltänyt Sarjalan vetämä kehityskeskustelu, jonka työntekijä koki raskaaksi. Poliisikuulustelussa hän kertoo pyytäneensä Sarjalaa lopettamaan palautteen antamisen, koska hän voi huonosti.

Työntekijä koki Sarjalan uhkailleen häntä sanoutumaan irti. Sarjala on kiistänyt tämän.

Esitutkintamateriaalin perusteella todistajat kuvaavat tutkintapyynnön tehneen työntekijän ja Sarjalan suhteita hyvin ristiriitaisesti.

Osa kokee, ettei Sarjala kohdellut työntekijää sen kummemmin kuin muitakaan työntekijöitä. Toisten mielestä tämä oli joutunut Sarjalan hampaisiin.

”Johtoryhmän kokouksissa Sarjala osasi hillitä itsensä hyvin, eikä sanonut rumasti kenellekään”, toteaa toinen tutkintapyynnön allekirjoittajista.

Hän sanoo työntekijän itkeneen kymmeniä kertoja sen jälkeen, kun oli keskustellut kahden kesken Sarjalan kanssa. Muutamassa vuodessa ihminen muuttui iloisesta surulliseksi.

Vantaan johto kävi joulukuussa 2016 epävirallisia keskusteluja Vantin työilmapiiristä, mutta konkreettiset päätökset siirtyivät joulun yli. Työntekijöiden kolmikko lähetti vuoden lopulla luottamuksellisen kirjeen konserniohjauksesta vastaavan yleisjaoston puheenjohtajalle Pirkko Letolle (sd) ja varapuheenjohtajalle Tapani Mäkiselle (kok). Se meni tiedoksi myös Pirjo Ala-Kapeelle.

Lopulta kolmikko teki tutkintapyynnön poliisille vuoden 2017 tammikuussa.

Poliisin esitutkintakertomuksesta ilmenee, että Vantaan johto sai tiedon mahdollisesta rikosilmoituksesta kesken Vanttia koskevan palaverin. Ala-Kapee sai tekstiviestin, jonka hän luki läsnäolijoille. Hän ei suostunut kertomaan, ketkä ovat tutkintapyyntöä laatimassa.


Vastauksessaan syyttäjän haastehakemukseen Vantin asianajaja ja Sarjala toteavat, ettei yhtiölle annettu mitään tilaisuutta puuttua mahdollisiin epäkohtiin työsuojelulain velvoittamalla tavalla, koska asianomistajat eivät kertoneet kokemuksistaan työsuojeluvaltuutetulle, Vantin johdolle tai Vantin hallitukselle puheenjohtajaa lukuunottamatta.

Pirjo Ala-Kapee katsoo, ettei hän voinut viedä asiaa Vantin hallitukseen, koska hallituksessa oli Sarjalan suojelijoita. Esitutkintapöytäkirjan mukaan hän oli jo vuoden 2016 lopulla todennut, että Sarjalasta pitää päästä eroon.

Tutkintapyynnön tekijä kertoo poliisikuulustelussa, että hän ei uskaltanut ottaa asiaa puheeksi toimitusjohtaja Sarjalan kanssa. Poliisikuulusteluissa muutamat todistajat kertovat, että hän näytti pelkäävän Sarjalaa.

Vantaan yleisjaosto päätti lopulta antaa potkut Vantin riitaiselle hallitukselle vuoden 2017 keväällä. Uutta väliaikaista virkamieshallitusta johti apulaiskaupunginjohtaja Martti Lipponen.

Uusi poliitikkohallitus nimitettiin vasta vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen. Vantilla oli siten vuoden 2017 aikana kolme hallitusta.

Vantin työilmapiiriä selvittivät kevättalvella 2017 myös ulkopuolinen organisaatiokonsultti sekä ulkopuolinen asianajaja.

Konsulttiselvityksen perusteella hidas päätöksenteko vaikeutti töiden etenemistä Vantissa. Johtoryhmän sisäiset ristiriitaisuudet valuivat alaspäin organisaatiossa, ja ne aistittiin epäselvänä vastuunjakona ja huonona työilmapiirinä.

Kaupunki edellytti Vantilta kurinalaista taloudenpitoa

Vantaa yritti saada miljardivelkaansa kuriin tiukan talous- ja velkaohjelman avulla vuosina 2013–2017. Myös palveluyhtiö Vantille annettiin sitova tavoite tehostaa tulosta kahdella prosentilla vuosittain. Yhtiön johtoon palkattiin ammattijohtaja Liisa Sarjala yksityiseltä puolelta.

Erokirjeessään viime keväänä Sarjala laski, että Vantti oli tuottanut palvelut kaupungille noin 70 miljoonaa euroa pienemmin kustannuksin kuin yhtiön perustamisvaiheessa vuonna 2011 suunniteltiin.

Yhtiö kykeni laskemaan hallintokunnille jyvitettyjä asiakasmaksuja useana peräkkäisenä vuotena. Käytännössä kaupungin sisäiset kulut esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa halpenivat.

Vantin ensimmäinen askel kilpailluille markkinoille ei ollut menestys. Se hävisi vuonna 2016 Kivistön Aurinkokiven kiinteistön siivous- ja ateriapalveluista järjestetyn tarjouskilpailun Helsingin palveluyhtiö Palmialle. Vantin tarjous oli kaksinkertainen Helsingin palveluyhtiö Palmian tarjoukseen verrattuna.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   HS selvitti hallituksen suuret jännitteet: Maria Ohisalo marssi helmikuun alussa ulos neuvotteluista Kesärannasta, vihreät päätti hallitusyhteistyön jatkosta kriisikokouksessa

   Tilaajille
  3. 3

   Pomo kailotti puhelimessa keskellä avokonttoria ja käski valittajia hankkimaan puhelinkopin – Siitä hetkestä syntyi idea, joka on tehnyt Samu Hällforsista rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Arkistoista löytynyt ainutlaatuinen kaitafilmi paljastaa unohdetun tuhon: Uudenkylän asevarikon räjähdys sinkosi kivenjärkäleitä kuin pommeja vuonna 1965

  5. 5

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää