Kaupunki

Näin sairaanhoito toimii, jos koronavirusta epäillään Helsingissä: eristysvalmius on useassa sairaalassa

Jos tartuntaa epäillään, näytteenoton ja potilaan hoidon turvallisuus on mietitty huolella etukäteen.

Jos Helsingin seudulla epäiltäisiin Kiinasta tullutta koronavirustartuntaa, viruksen leviäminen pyrittäisiin estämään jo sinä aikana, kun asiaa tutkitaan.

Infektiosairauksista vastaava ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) ei tässä vaiheessa pidä tartunnan toteamista kovin todennäköisenä. Epäilyjäkään pääkaupunkiseudulla ei ole ainakaan vielä.

Lue lisää: Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

Jos potilaalla on kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, tähän aikaan vuodesta todennäköisempi selitys on kausi-influenssa tai joku paristasadasta muusta vastaavia oireita aiheuttavasta viruksesta.

Järvinen sanoo kuitenkin, että kun tiedot tilanteen vakavuudesta Kiinassa ovat vielä epämääräisiä, kaikki epäilyt tarkistetaan erittäin huolellisesti. Husilla on ennestään vakiintuneita tapoja toimia tällaisissa epäilyissä.

”Tämä ei oikeastaan poikkea paljoa esimerkiksi siitä, jos epäilemme paljon helpommin tarttuvaa tuhkarokkoa. Pyrimme rajoittamaan taudin etenemistä, vaikka emme ole varmoja tartunnasta tai pitäisi sitä kovin todennäköisenä. Näytteitä otetaan paljon, vaikka tartuntoja ei löytyisi yhtään”, Järvinen sanoo.

Itse asiassa koronavirukseenkin ollaan Suomessa varauduttu jo kuukausia, tosin sen Lähi-idässä liikkuneeseen muotoon. Testejä on tehty, tartuntoja tästä Lähi-idän muodosta ei ole tavattu.

Jos ihminen epäilee itse sairastuneensa, hänen pitää ottaa yhteyttä terveyskeskukseensa, mutta ei menemällä suoraan paikalle. Tämän jälkeen otetaan laboratorionäytteitä niin, että hän on mahdollisimman vähän kosketuksissa muihin ihmisiin. Tähän Husilla on sopivia tiloja.

Oireet eli kuume, yskä ja hengenahdistus sopivat moneen muuhunkin sairauteen. Siksi olennaisia ovat yhteydet Kiinaan. Sairastuneen pitäisi olla vieraillut Kiinassa Wuhanin alueella kahden viikon sisällä.Jos näin on, viranomaiset arvioivat sairastumisen todennäköisyyttä tarkemmin.

Jos ihminen on jo ehtinyt kävellä vaikka täyteen terveyskeskuksen odotushuoneeseen, hänet tutkitaan huoneessa, johon henkilökunta menee hengityssuojain päällä ja muut ihmiset pidetään kaukana. Samoin kuin vaikka tuhkarokon kohdalla tällaisessa tapauksessa selvitetään, onko hänellä ollut kontakteja muihin ihmisiin.

Odotusaikana sairastunut voi tietenkin tarvita hoitoa oli kyseessä mikä virus tahansa. Jos hän on riittävän hyväkuntoinen ja pystyy olemaan kotonaan altistamatta muita, näinkin voidaan toimia. Jos hän tarvitsee sairaalahoitoa, Husilla on useissa sairaaloissa huoneita, joiden ilmanvaihto on järjestetty niin, ettei virus pääse leviämään toisiin huoneisiin.

Todennäköisin paikka olisi Meilahden kolmiosairaalan infektio-osasto, mutta muissakin sairaaloissa Uudenmaan alueella on sopivia tiloja. Auroran sairaalassa Helsingissä ei enää ole infektio-osastoa.

Koronavirusta tutkitaan limasta otetusta näytteestä. Ensin näyte pitää tehdä vaarattomaksi turvalaboratoriossa, joita on vain yliopistosairaaloissa.

Muualtakin Suomessa epäillyistä tartunnoista näytteet tulevat erittäin suurella todennäköisyydellä lentokonekyydillä tänne pääkaupunkiseudulle kuten ne Lapista ovat jo tulleet. Myös Turusta löytyy turvalaboratorio.

Kun näytteen käsittely on turvallista, testataan seuraavaksi onko koronavirusta vai ei. Tämän tekee THL.

Tulos selviää suunnilleen seuraavan päivän iltana. Jos koronavirus löydetään, alkaa seuraavaksi tarkempi selvitys koronaviruksen lajista.

”Yhteensä menee kolmisen vuorokautta, että tartunta voidaan varmistaa. Todennäköisyys tartunnalle on pieni, mutta olemme tietenkin erittäin tarkkoja työturvallisuudesta”, sanoo Järvinen.

Muitakin näytteitä voidaan ottaa samalla, koska tarkoitus on tietysti selvittää mikä potilasta vaivaa, vaikka selitys olisi jokin aivan muu kuin koronavirus.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Linnassa” lyödään muttei tapella – Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  4. 4

   Modernin kirkkorakentamisen helmi seisoo paraatipaikalla tyhjillään: Pappi ja asukkaat palaavat pihalle sisukkaasti, vaikka sisälle ei ole asiaa

  5. 5

   Löytyykö parisuhde­tilastoista selitys syntyvyyden laskuun? Kolmekymppisistä miehistä jo lähes puolet on vailla puolisoa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  4. 4

   Maria Ohisalon ulosmarssi Kesärannasta, vihreiden yöhön venynyt kriisikokous ja kiista hoitajamitoituksesta – HS selvitti hallituksen sisäiset jännitteet

   Tilaajille
  5. 5

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää