Näin sairaanhoito toimii, jos koronavirusta epäillään Helsingissä: eristysvalmius on useassa sairaalassa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Näin sairaanhoito toimii, jos koronavirusta epäillään Helsingissä: eristysvalmius on useassa sairaalassa

Jos tartuntaa epäillään, näytteenoton ja potilaan hoidon turvallisuus on mietitty huolella etukäteen.

Meilahden sairaala-alueella kolmiosairaalassa on infektio-osastoja. Kuvassa näkyy myös Meilahden tornisairaalaa ja uuden Siltasairaalan työmaata. Kuva: Mika Ranta / HS

Julkaistu: 24.1. 13:00, Päivitetty 24.1. 19:40

Jos Helsingin seudulla epäiltäisiin Kiinasta tullutta koronavirustartuntaa, viruksen leviäminen pyrittäisiin estämään jo sinä aikana, kun asiaa tutkitaan.

Infektiosairauksista vastaava ylilääkäri Asko Järvinen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) ei tässä vaiheessa pidä tartunnan toteamista kovin todennäköisenä. Epäilyjäkään pääkaupunkiseudulla ei ole ainakaan vielä.

Lue lisää: Ivalon tautiepäilyt eivät ole koronavirusta

Jos potilaalla on kuumetta, yskää tai hengenahdistusta, tähän aikaan vuodesta todennäköisempi selitys on kausi-influenssa tai joku paristasadasta muusta vastaavia oireita aiheuttavasta viruksesta.

Järvinen sanoo kuitenkin, että kun tiedot tilanteen vakavuudesta Kiinassa ovat vielä epämääräisiä, kaikki epäilyt tarkistetaan erittäin huolellisesti. Husilla on ennestään vakiintuneita tapoja toimia tällaisissa epäilyissä.

”Tämä ei oikeastaan poikkea paljoa esimerkiksi siitä, jos epäilemme paljon helpommin tarttuvaa tuhkarokkoa. Pyrimme rajoittamaan taudin etenemistä, vaikka emme ole varmoja tartunnasta tai pitäisi sitä kovin todennäköisenä. Näytteitä otetaan paljon, vaikka tartuntoja ei löytyisi yhtään”, Järvinen sanoo.

Itse asiassa koronavirukseenkin ollaan Suomessa varauduttu jo kuukausia, tosin sen Lähi-idässä liikkuneeseen muotoon. Testejä on tehty, tartuntoja tästä Lähi-idän muodosta ei ole tavattu.

Jos ihminen epäilee itse sairastuneensa, hänen pitää ottaa yhteyttä terveyskeskukseensa, mutta ei menemällä suoraan paikalle. Tämän jälkeen otetaan laboratorionäytteitä niin, että hän on mahdollisimman vähän kosketuksissa muihin ihmisiin. Tähän Husilla on sopivia tiloja.

Oireet eli kuume, yskä ja hengenahdistus sopivat moneen muuhunkin sairauteen. Siksi olennaisia ovat yhteydet Kiinaan. Sairastuneen pitäisi olla vieraillut Kiinassa Wuhanin alueella kahden viikon sisällä.

Jos näin on, viranomaiset arvioivat sairastumisen todennäköisyyttä tarkemmin.

Jos ihminen on jo ehtinyt kävellä vaikka täyteen terveyskeskuksen odotushuoneeseen, hänet tutkitaan huoneessa, johon henkilökunta menee hengityssuojain päällä ja muut ihmiset pidetään kaukana. Samoin kuin vaikka tuhkarokon kohdalla tällaisessa tapauksessa selvitetään, onko hänellä ollut kontakteja muihin ihmisiin.

Odotusaikana sairastunut voi tietenkin tarvita hoitoa oli kyseessä mikä virus tahansa. Jos hän on riittävän hyväkuntoinen ja pystyy olemaan kotonaan altistamatta muita, näinkin voidaan toimia. Jos hän tarvitsee sairaalahoitoa, Husilla on useissa sairaaloissa huoneita, joiden ilmanvaihto on järjestetty niin, ettei virus pääse leviämään toisiin huoneisiin.

Todennäköisin paikka olisi Meilahden kolmiosairaalan infektio-osasto, mutta muissakin sairaaloissa Uudenmaan alueella on sopivia tiloja. Auroran sairaalassa Helsingissä ei enää ole infektio-osastoa.

Koronavirusta tutkitaan limasta otetusta näytteestä. Ensin näyte pitää tehdä vaarattomaksi turvalaboratoriossa, joita on vain yliopistosairaaloissa.

Muualtakin Suomessa epäillyistä tartunnoista näytteet tulevat erittäin suurella todennäköisyydellä lentokonekyydillä tänne pääkaupunkiseudulle kuten ne Lapista ovat jo tulleet. Myös Turusta löytyy turvalaboratorio.

Kun näytteen käsittely on turvallista, testataan seuraavaksi onko koronavirusta vai ei. Tämän tekee THL.

Tulos selviää suunnilleen seuraavan päivän iltana. Jos koronavirus löydetään, alkaa seuraavaksi tarkempi selvitys koronaviruksen lajista.

”Yhteensä menee kolmisen vuorokautta, että tartunta voidaan varmistaa. Todennäköisyys tartunnalle on pieni, mutta olemme tietenkin erittäin tarkkoja työturvallisuudesta”, sanoo Järvinen.

Muitakin näytteitä voidaan ottaa samalla, koska tarkoitus on tietysti selvittää mikä potilasta vaivaa, vaikka selitys olisi jokin aivan muu kuin koronavirus.

Ivalon tautiepäilyt eivät ole ”missään tapauksessa” korona­virusta