Kaupunki

Syyttäjä vaatii Vantille 30 000 euron yhteisösakkoa ja pikkusummia kolmelta syytetyltä – kiusaamista kokenut työntekijä haluaa korvauksen vain toimitusjohtajalta

Oikeus pohtii, oliko Vantin tapauksessa kyse normaalista työnjohdosta vai työntekijän kiusaamisesta.

Vantaan kaupungin palveluyhtiön Vantin työturvallisuusrikosjutussa kuultiin pääkäsittelyn aluksi syyttäjän rangaistusvaatimukset ja Vantista tutkintopyynnön tehneen työntekijän korvausvaatimukset. Oikeudenkäynti alkoi perjantaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Kihlakunnansyyttäjä Hanna Puhakka vaatii palveluyhtiölle 30 000 euron yhteisösakkoa, koska yhtiö oli lyönyt laimin työntekijänsä hyvinvoinnin.

Yhtiön keskijohtoon kuulunut työntekijä teki tutkintapyynnön poliisille kolme vuotta sitten, koska hänen mukaansa esimies, Vantin toimitusjohtaja Liisa Sarjala kohteli häntä epäasiallisesti.

Työntekijällä on rangaistusvaatimus vain Sarjalalle, jolta hän vaatii 2 000 euron korvausta ja asianajokulujensa maksamista. Hänellä ei ole vaatimuksia kahdelle muulle syytetylle eli Vantin hallitusten entisille puheenjohtajille Pirjo Ala-Kapee-Hakuliselle ja Martti Lipposelle.

Syyttäjän korvausvaatimukset kolmelle syytetylle ovat pienehköjä sakkorangaistuksia. Työturvallisuusrikoksesta voidaan määrätä sakkoja tai enintään vuosi vankeutta. Yhteisösakko voi olla enimmillään 85 000 euroa.

Helsingin asuntotuotantotoimiston (ATT) kiusaamistapauksessa käräjäoikeus tuomitsi Helsingin kaupungin maksamaan 15 000 euron yhteisösakon. Työturvallisuusrikoksesta tuomittu entinen johtaja tuomittiin maksamaan uhrille 2 500 euron korvaukset, 1 400 euron tilapäishaitan ja uhrin oikeuskulut, yli 16 000 euroa.

Enemmän kuin rahasta Vantaan oikeudenkäynnissä on kyse työturvallisuusasioiden lainsäädännön rajankäynnistä. Syyttäjä totesi aloituspuheenvuorossaan, ettei kukaan ole väittämässä Sarjalan huutaneen tai räyhänneen työntekijälleen. Kukaan ei myöskään väitä, että hän olisi loukannut työntekijän fyysistä koskemattomuutta.

Epäasiallinen kohtelu ilmeni perusteettomana arvosteluna, virheiden etsimisenä, vähättelynä, syrjintänä ja ammattitaidon kyseenalaistamisena, syyttäjä arvioi.

Syyttäjä tarkensi teonkuvausta käytännön esimerkeillä. Vuoden 2016 syksyllä palattuaan sairauslomaltaan työntekijä oli joutunut tekemään mielestään vähäarvoisempia työtehtäviä kuin aiemmin. Hänelle myös palkattiin sijainen, joka käytännössä alkoi tehdä niitä tehtäviä, joita hän oli aiemmin tehnyt.

Sarjalan puolustusasianajaja muistutti, että sijaisuus oli määräaikainen, koska työntekijän kuormitusta oli yritetty keventää sairausloman jälkeen. Näin oli sovittu työkykyneuvottelussa, johon oli osallistunut myös työterveyslääkäri. Työntekijä ei tuolloin moittinut tehtävien keventämistä.

Syyttäjä ja Sarjalan puolustus ovat eri mieltä myös siitä, annettiinko työntekijälle muita vähemmän koulutusmahdollisuuksia ja kiellettiinkö häneltä perusteettomasti etätyöpäivien mahdollisuus. Näissä ja muissa työpaikkakiusaamiseen liittyvissä asioissa oikeus kuulee todistajia tulevina viikkoina.

Ala-Kapeen ja Lipposen toimet eivät syyttäjän mukaan tuoneet muutosta ruohonjuuritasolla. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä työturvallisuusrikokseen.

Lisäksi oikeuden on määrä käsitellä Vantin toimintaympäristöä eli palveluyhtiön talouskuuria sekä poliitikoista koostuneen hallituksen sisäisiä riitoja.

Näihin jännitteisiin viittasi myös Sarjalan puolustusasianajaja Outi Tähtinen, joka sanoi avauspuheenvuorossaan, ettei pois voida sulkea myöskään poliittisia motiiveja.

”Tavoitteena on ollut saada Sarjala pois ja joillekin mieluisampi johtaja tilalle.”

Vantin työilmapiiri nousi julkisuuteen vuoden 2017 tammikuussa, kun kolme keskijohdon edustajaa jätti poliisille toimitusjohtaja Sarjalaa koskevan tutkintapyynnön.

Heistä yksi veti tutkintapyynnön takaisin. Toisen tapauksessa syyttäjä jätti syytteen nostamatta.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Fakta

Lähes tuhat työntekijää


 Vantti on Vantaan kaupungin omistama yhtiö, joka perustettiin vuonna 2012.

 Vantti tuottaa kaupungille ateria-, puhtaus- ja kiinteistöpalveluja sekä aula- ja turvapalveluja.

 Työntekijöitä oli vuoden 2018 tilinpäätöksen mukaan 944. Yhtiön liikevaihto oli 48 miljoonaa euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää