Kaupunki

Hurja näky Meilahdessa: Vanhasta Lastenklinikasta on jäljellä vain luuranko

Tyhjentyneeseen Helsingin Lastenklinikkaan rakennetaan parhaillaan aikuispotilaita palvelevaa Puistosairaalaa.

Heikkoon kuntoon rapistuneesta vanhasta Lastenklinikan rakennuksesta Helsingin Meilahdessa on pystyssä enää kantava runko ja julkisivut.

Rakennus jäi tyhjäksi kaksi vuotta sitten, kun sen viereen valmistui Uusi lastensairaala. Nyt tiloihin tehdään uutta sairaalaa Husin aikuiskirurgian käyttöön. Puistosairaalaksi nimetyn sairaalan pitäisi olla valmis kesällä 2021.

Sitä ennen töitä on kuitenkin vielä paljon.

Lastenklinikan vanhin osa valmistui vuonna 1946, ja sitä laajennettiin vuosina 1986 ja 2010. Tilojen korjaamisen vaativuus oli tiedossa jo etukäteen. Koska kukaan ei varmuudella tiennyt, mitä vanhoista rakenteista löytyy, kustannus- ja aikatauluriskit olivat suuret.

”Ensimmäiset suunnitelmat oli tehty perinteisen kokonaishintaurakan laskentaa varten. Päätimme kuitenkin muuttaa toteutusmuotoa juuri tiedostamiemme riskien tähden”, projektipäällikkö Lari Warva Hus Kiinteistöt oy:stä kertoo.

Tähän asti rakennustyöt ovat edenneet mallikkaasti.


Hus Kiinteistöt käynnisti kattavan tarjouskilpailun kaksi vuotta sitten ja sai Warvan mukaan varteenotettavat tarjoukset kaikilta suurimmilta rakennusliikkeiltä.

Yhteistoiminnalliseksi projektinjohtomalliksi kutsutulla toteutusmuodolla käydyn kisan voitti Skanska Talonrakennus, jonka kanssa rakennuttaja aloitti töiden valmistelun marraskuussa 2018. Purkutöitä alettiin työmaan vastaavan työnjohtajan Rauno Rahkolan mukaan valmistella saman tien ja työt aloitettiin kehitysvaiheen aikana.

Kaikkiaan työt tulevat maksamaan noin 40 miljoonaa euroa.


Vanhojen rakenteiden kätköihin oli talon valmistumisvaiheessa ”unohdettu” sisäilman laatua heikentävää rakennusjätettä, mutta rakenteissa oli paljon myös haitta-aineiksi nykyään luokiteltavia yhdisteitä, esimerkiksi vedeneristeissä aikanaan käytettyä kreosoottia.

”Aivan olennainen tavoite oli rakentaa niin, että rakennus on varmasti turvallinen käyttää”, Rahkola kiteyttää.

Tämän tavoitteen luonnollinen seuraus oli massiivinen purkuoperaatio: kerroksissa jäljelle jäivät vain tiilipilarit ja paikallavaluholvit. Rungosta purettiin myös paikallavaletut kaksoislaatat, koska haluttiin varmuus siitä, ettei rakenteisiin jää mitään sisäilman laatua mahdollisesti heikentävää ainesta.


Purkutyö oli kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Koska rakenteita oli taloteknisten läpivientien takia vuosikymmenten mittaan muutettu, oli rungon mitoituksen riittävyys tarkistettava laskelmin. Tämä vaikutti myös purkujärjestykseen. Erilaisia purkumenetelmiä kokeiltiin jo kehitysvaiheessa.

Työmaan näkökulmasta tärkeää oli myös jakaa urakka-alue töiden järkevän toteutuksen mukaisiin lohkoihin. Kun pisimmälle edenneessä lohkossa tehtiin jo tammikuun puolivälissä talotekniikkatöitä, viimeksi käynnistetyllä lohkolla olivat käynnissä vielä purkutyöt.

Rakennuksen muoto ja pilariväli pysyvät remontissa muuttumattomina – siitä huolimatta, että uuden sairaalan hoitokäytännöt poikkeavat melkoisesti 1940-luvun lopun lastensairaalatoiminnasta.

Talo- ja sairaalatekniikkaa kuitenkin tarvitaan pal­jon enemmän kuin Lasten­klinikkaa aikanaan rakennet­taessa. Puistosairaalassa tullaan tekemään esimerkiksi plastiikkakirurgiaa ja rintarauhaskirurgiaa. Sairaalassa hoidetaan myös suusairauksia ja tehdään kuvantamista.

Kaiken tekniikan mahduttaminen mataliin huoneisiin ja käytäviin onnistui, koska käytössä oli kattava tietomalli, jolla putkien sijoittelun saattoi optimoida.


Pääasiassa etelään suunnatut sairaalarakennuksen kaarevat julkisivut tullaan korjaamaan ensi kesänä. Menetelmä tulee olemaan terastirappaus, jota käytettiin aikanaan myös rakennusvaiheessa. Julkisivu on vaativa erityisesti meren läheisyyden takia.

”Ennallaan säilyvä kaareva muoto on haastava myös toiminnallisesti. Kahta käytävää ei mahdu vierekkäin, mikä olisi käyttäjien kannalta hyvä ratkaisu”, pohtii korjaushankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Markus Kuusela Arkkitehtiryhmä Reino Koivula oy:stä.

Julkisivutöitä lukuun ottamatta lähes kaikki muut työt tehdään sisällä, tyhjäksi jätetyssä ”umpihallissa”. Rauno Rahkolan mukaan hengityssuojainten käyttö on sisällä työskenneltäessä pakollista.

Oikaisu 27.1. kello 14.45. Jutussa käsitellyn rakennusmenetelmän nimi on terastirappaus, ei terassirappaus. Oikaisu 14. helmikuuta kello 12.20: Jutussa kerrottiin ensin, että Puistosairaalassa tullaan tekemään suu- ja leukakirurgiaa. Todellisuudessa sairaalassa tullaan hoitamaan suusairauksia.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Elmu, Kallio-liike ja Block party haluavat ostaa kaupungilta tsaarinaikaisen makasiinin eurolla keikkapaikaksi

  2. 2

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa julkiseen liikenteeseen, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  3. 3

   Ministeriö: Suomessa varauduttu 400 000 ihmisen suojaamiseen, jos koronavirus leviää – HS näyttää suorana pääministerin ilmoituksen eduskunnassa juuri nyt

  4. 4

   Mitä varten te olette siellä, kysyi Terttu Paavola pihalleen putkahtaneelta ihmisjoukolta – Mobiilipeli ajoi asukkaat raivon partaalle Vantaalla

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  2. 2

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  3. 3

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  4. 4

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  5. 5

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää