Hurja näky Meilahdessa: Vanhasta Lastenklinikasta on jäljellä vain luuranko - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Hurja näky Meilahdessa: Vanhasta Lastenklinikasta on jäljellä vain luuranko

Tyhjentyneeseen Helsingin Lastenklinikkaan rakennetaan parhaillaan aikuispotilaita palvelevaa Puistosairaalaa.

Kaikkiaan remottityöt tulevat maksamaan noin 40 miljoonaa euroa. Kuva: Jussi Helttunen

Julkaistu: 27.1. 2:00, Päivitetty 14.2. 12:20

Heikkoon kuntoon rapistuneesta vanhasta Lastenklinikan rakennuksesta Helsingin Meilahdessa on pystyssä enää kantava runko ja julkisivut.

Rakennus jäi tyhjäksi kaksi vuotta sitten, kun sen viereen valmistui Uusi lastensairaala. Nyt tiloihin tehdään uutta sairaalaa Husin aikuiskirurgian käyttöön. Puistosairaalaksi nimetyn sairaalan pitäisi olla valmis kesällä 2021.

Sitä ennen töitä on kuitenkin vielä paljon.

Lastenklinikan vanhin osa valmistui vuonna 1946, ja sitä laajennettiin vuosina 1986 ja 2010. Tilojen korjaamisen vaativuus oli tiedossa jo etukäteen. Koska kukaan ei varmuudella tiennyt, mitä vanhoista rakenteista löytyy, kustannus- ja aikatauluriskit olivat suuret.

”Ensimmäiset suunnitelmat oli tehty perinteisen kokonaishintaurakan laskentaa varten. Päätimme kuitenkin muuttaa toteutusmuotoa juuri tiedostamiemme riskien tähden”, projektipäällikkö Lari Warva Hus Kiinteistöt oy:stä kertoo.

Tähän asti rakennustyöt ovat edenneet mallikkaasti.

Lastenklinikan rakennukseen muuttaa vuonna 2021 rintarauhaskirurgia, plastiikkakirurgiaa, verisuonikirurgiaa, suu- ja leukasairauksien hoitoa ja kliinistä fysiologiaa. Kuva: peter jansson

Hus Kiinteistöt käynnisti kattavan tarjouskilpailun kaksi vuotta sitten ja sai Warvan mukaan varteenotettavat tarjoukset kaikilta suurimmilta rakennusliikkeiltä.

Yhteistoiminnalliseksi projektinjohtomalliksi kutsutulla toteutusmuodolla käydyn kisan voitti Skanska Talonrakennus, jonka kanssa rakennuttaja aloitti töiden valmistelun marraskuussa 2018. Purkutöitä alettiin työmaan vastaavan työnjohtajan Rauno Rahkolan mukaan valmistella saman tien ja työt aloitettiin kehitysvaiheen aikana.

Kaikkiaan työt tulevat maksamaan noin 40 miljoonaa euroa.

Kaareva Lastenklinikka kuvattiin ilmasta vuonna 2013 ennen Uuden Lastensairaalan rakentamista. Kuva: Mika Ranta / HS

Vanhojen rakenteiden kätköihin oli talon valmistumisvaiheessa ”unohdettu” sisäilman laatua heikentävää rakennusjätettä, mutta rakenteissa oli paljon myös haitta-aineiksi nykyään luokiteltavia yhdisteitä, esimerkiksi vedeneristeissä aikanaan käytettyä kreosoottia.

”Aivan olennainen tavoite oli rakentaa niin, että rakennus on varmasti turvallinen käyttää”, Rahkola kiteyttää.

Tämän tavoitteen luonnollinen seuraus oli massiivinen purkuoperaatio: kerroksissa jäljelle jäivät vain tiilipilarit ja paikallavaluholvit. Rungosta purettiin myös paikallavaletut kaksoislaatat, koska haluttiin varmuus siitä, ettei rakenteisiin jää mitään sisäilman laatua mahdollisesti heikentävää ainesta.

Nimi Puistosairaala (ruotsiksi Parksjukhuset ja englanniksi Park Hospital) tulee rakennuksen suuresta puistomaisesta pihasta Stenbäckinkadun ja Paciuksenkadun kulmauksessa. Kuva: Kuvat: Jussi Helttunen

Purkutyö oli kaikkea muuta kuin läpihuutojuttu. Koska rakenteita oli taloteknisten läpivientien takia vuosikymmenten mittaan muutettu, oli rungon mitoituksen riittävyys tarkistettava laskelmin. Tämä vaikutti myös purkujärjestykseen. Erilaisia purkumenetelmiä kokeiltiin jo kehitysvaiheessa.

Työmaan näkökulmasta tärkeää oli myös jakaa urakka-alue töiden järkevän toteutuksen mukaisiin lohkoihin. Kun pisimmälle edenneessä lohkossa tehtiin jo tammikuun puolivälissä talotekniikkatöitä, viimeksi käynnistetyllä lohkolla olivat käynnissä vielä purkutyöt.

Rakennuksen muoto ja pilariväli pysyvät remontissa muuttumattomina – siitä huolimatta, että uuden sairaalan hoitokäytännöt poikkeavat melkoisesti 1940-luvun lopun lastensairaalatoiminnasta.

Talo- ja sairaalatekniikkaa kuitenkin tarvitaan pal­jon enemmän kuin Lasten­klinikkaa aikanaan rakennet­taessa. Puistosairaalassa tullaan tekemään esimerkiksi plastiikkakirurgiaa ja rintarauhaskirurgiaa. Sairaalassa hoidetaan myös suusairauksia ja tehdään kuvantamista.

Kaiken tekniikan mahduttaminen mataliin huoneisiin ja käytäviin onnistui, koska käytössä oli kattava tietomalli, jolla putkien sijoittelun saattoi optimoida.

Puistosairaalan pitäisi olla valmis vuonna 2021. Kuva: Jussi Helttunen

Pääasiassa etelään suunnatut sairaalarakennuksen kaarevat julkisivut tullaan korjaamaan ensi kesänä. Menetelmä tulee olemaan terastirappaus, jota käytettiin aikanaan myös rakennusvaiheessa. Julkisivu on vaativa erityisesti meren läheisyyden takia.

”Ennallaan säilyvä kaareva muoto on haastava myös toiminnallisesti. Kahta käytävää ei mahdu vierekkäin, mikä olisi käyttäjien kannalta hyvä ratkaisu”, pohtii korjaushankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Markus Kuusela Arkkitehtiryhmä Reino Koivula oy:stä.

Julkisivutöitä lukuun ottamatta lähes kaikki muut työt tehdään sisällä, tyhjäksi jätetyssä ”umpihallissa”. Rauno Rahkolan mukaan hengityssuojainten käyttö on sisällä työskenneltäessä pakollista.

Oikaisu 27.1. kello 14.45. Jutussa käsitellyn rakennusmenetelmän nimi on terastirappaus, ei terassirappaus. Oikaisu 14. helmikuuta kello 12.20: Jutussa kerrottiin ensin, että Puistosairaalassa tullaan tekemään suu- ja leukakirurgiaa. Todellisuudessa sairaalassa tullaan hoitamaan suusairauksia.

Seuraa uutisia tästä aiheesta