Kaupunki

Hiilenpoltto voi loppua Hanasaaressa jo vuonna 2023

Vuosaaren uusi metsähakkeella toimiva lämpölaitos aloittaa tuotannon talvikaudella 2022–23.

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen on tehnyt rakennuspäätöksen 260 megawatin biovoimalasta Vuosaaressa. Sen maanrakennustyöt Vuosaaren voimalakorttelissa alkavat jo tänä keväänä ja varsinaiset rakennustyöt syksyllä.

Vuosaaren biovoimala antaa Helenille mahdollisuuden lopettaa kivihiilenpoltto Hanasaaren voimalassa vuoden etuajassa. Valtuustopäätöksen mukaisesti Hanasaari pitäisi sulkea vuonna 2024, mutta nyt hiilenpoltto siellä voi päättyä jo lämmityskaudella 2022–23.

Nykyisin Hanasaari polttaa noin 60 prosenttia Helenin käyttämästä kivihiilestä ja Salmisaaren voimalaitos noin 40 prosenttia. Salmisaaren osalta hiiltä korvaavat tuotantoratkaisut ovat vielä valmistelussa.

Vuosaaren uusi voimala kattaa noin neljäsosan Hanasaaren nykyisestä kivihiilen käytöstä. Loput korvataan lämpöpumpuilla ja energian varastoinnilla.

Helen on valmistellut Vuosaaren biovoimalaa jo vuoden verran. Hanke on iso, suuruudeltaan noin 260 miljoonaa euroa. Helenin mukaan investointi ei aiheuta korotuspaineita kaukolämmön hintaan.

Toimitusjohtaja Pekka Manninen sanoo, että rakennuspäätös haluttiin tehdä vasta siinä vaiheessa, kun kaikki yksityiskohdat olivat selvillä.

Biovoimalan polttoaineena on metsätalouden sivutuotteena syntyvä metsähake, jota Helen ostaa Suomesta. Tarkempaa maantieteellistä sijaintia Manninen ei määritä.

”Sopimuskumppanit ovat suomalaisia.”

Hankittava polttoaine on sertifioitu kestäväksi tuotteeksi tai sen alkuperää valvotaan muulla tavalla.

Biovoimalasta on tulossa energiatehokas, koska siellä savukaasujen hukkalämpö otetaan talteen kahdesti. Poltosta syntyvät savukaasut menevät ensin lämmöntalteenottolaitokselle ja sieltä vielä erillisiin lämpöpumppuihin. Savupiippuun päätyvä savukaasu on enää 10–20 asteen lämpöistä.


Helen on tekemässä Fortumin ja Keravan Energian kanssa jatkoselvitystä Kilpilahden tuotantolaitosten hukkalämmön siirtämisestä lämmittämään pääkaupunkiseudun koteja.

Manninen sanoo aidosti toivovansa, että hanke osoittautuu toteuttamiskelpoiseksi.

”Olemme liikkeellä tosimielellä. Se on yksi vahva ehdokas Salmisaaren hiilenpolton korvaajaksi.”

Hiilenpolton on joka tapauksessa päätyttävä vuonna 2029, koska eduskunnan säätämä kivihiilikielto tulee voimaan.

Mannisen mukaan Kilpilahden hankkeessa on vielä selvitettävänä isoja asioita, kuten se, miten hanke sovitellaan Nesteen ja Borealiksen tuotantoprosesseihin. Myös lähes miljardin euron kustannusten rakenteessa on säätämistä.

”Maailma muuttuu niin nopeasti. Vielä joitakin vuosia sitten olisin sanonut, ettei Kilpilahden hanke olisi taloudellisesti mahdollinen. Nyt elämme hyvin toisenlaisessa todellisuudessa.”

Kilpilahden hukkalämpö on 25–35-asteista, eikä näin haalean hukkalämmön hyödyntäminen ole aiemmin ollut mahdollista. Investointipäätöksiä on luvassa aikaisintaan ensi syksynä.

Helen jatkaa edelleen investointeja energian laajamittaiseen kierrättämiseen lämpöpumpuilla. Manninen sanoo saman, mitä kaikkien energiayhtiöiden edustajat ovat toistelleet jo pitkään: teollisten lämpöpumppujen verotuskantaan pitää saada muutos.

Tällä hetkellä omakotitalon lämpöpumpun ja tuhansia talouksia hyödyttävien lämpöpumppulaitosten verokanta on sama.

”Me toistamme tätä viestiä, koska asia on ensiarvoisen tärkeä.”

Verouudistus on hallituksen työlistalla, mutta energiayhtiöt kiirehtivät sen etenemistä eduskunnassa.

Helenillä on myös vireillä hankkeita lämmön varastointiin. Mustikkamaan alle vanhoihin öljynvarastointiluoliin on jo rakentumassa 260 000 kuutiometrin vesimassaan perustuva lämpövarasto. Noin 15 miljoonan euron rakennusurakka valmistunee ensi vuonna.

Selvityksessä on myös geotermisen lämmön hyödyntäminen ja hieman pitemmällä aikavälillä esimerkiksi modulaariset pienydinvoimalat.

Oikaisu 27.1. klo 9.25: Jutun otsikossa sanottiin ensin, että hiilenpoltto loppuu Hanasaaressa vuonna 2023. Todellisuudessa hiilenpoltosta saatetaan päästä eroon tuolloin, jos uusi biolämpövoimala valmistuu ajoissa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Osakemarkkinoilla taas kylmää kyytiä: Pörssien lasku lyö jo ennätyksiä

  2. 2

   Ensin Onni, 3, yski ja sitten vaimeni – Hädän hetkellä ensimmäiset minuutit ratkaisevat, mutta juuri silloin moni hyytyy

   Tilaajille
  3. 3

   Miten toimia vihamielisen ihmisen edessä? Psykoterapeutti kertoo tekniikan, joka rauhoittaa mielen uhkaavassa tilanteessa

   Tilaajille
  4. 4

   Voisiko koronavirus tarttua vierustoverilta 10 minuutin metromatkalla? Professori kertoo, miten lähikontakti määritellään

  5. 5

   Keskeiselle väylälle ajettiin yllättäen kuormakaupalla soraa Espoossa: ”Siitä pääsee autolla yli”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Suosikkikahvila haettiin konkurssiin Helsingin Punavuoressa: Sitten puhelu tuntemattomasta numerosta muutti kaiken

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Työhaalareissa ei pitäisi olla mitään asiaa juniin ja busseihin, sanoo työmies Juhani Kaappola Keravalta – Mitä vastaavat VR ja HSL?

  4. 4

   Päihdejärjestön epäily: Ruotsissa on kehitetty suomalaisia varten huippuvahva nuuska, joka koukuttaa etenkin nuoria

  5. 5

   Monen olkapäässä on tapahtunut salakavala muutos, joka voi altistaa vammoille – Fysioterapeutti näyttää kolme liikettä, joilla testaat olkanivelen liikkuvuuden

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää