Helsingissä on ollut tammikuussa vain yksi pakkaspäivä – tilastoista ei löydy vastaavaa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Helsingissä on ollut tammikuussa vain yksi pakkaspäivä – tilastoista ei löydy vastaavaa

Kaisaniemen mittauspisteellä on ollut tässä kuussa iltapäivällä pakkasta vain yhtenä päivänä. Loppukuukin näyttää leudolta.

Helsingin Lauttasaaren edustalla oli surffaajia 15. tammikuuta.

Helsingin Lauttasaaren edustalla oli surffaajia 15. tammikuuta. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Julkaistu: 27.1. 13:17

Kirjataankohan tämä tammikuu historiankirjoihin kuukautena, jolloin Helsingin keskustassa oli pakkasta päiväsaikaan vain yhtenä päivänä?

Jos lauhan tammikuun loppukuun iltapäivät pysyvät vielä tämän viikon plussan puolella Helsingin Kaisaniemen mittausasemalla aina iltapäivisin kello 14, kuten tämänhetkinen ennuste näyttää, Helsingin tammikuussa koetaan vain yksi pakkasiltapäivä.

Kaisaniemen mittauspisteen mukaan Helsingissä on ollut iltapäivällä pakkasta vain 5. tammikuuta.

Tämän vuoden mittaustulokset Kaisaniemestä kertovat ennätysmäisen lauhasta tammikuusta. Kaisaniemen mittari on käynyt nollan alapuolella muutaman muunkin vuorokauden aikana, mutta nämä mittaustulokset ovat yön tunneilta tai varhaiselta aamulta.

Iltapäivisin kello 14 tehtyjen havaintojen mukaan pakkasta on ollut vain tammikuun ensimmäisen viikonlopun sunnuntaina. Tuolloin mittari näytti –1,8 astetta.

Tammikuuta on tämä maanantai mukaan lukien jäljellä viisi päivää, ja ennusteet ennakoivat Helsinkiin perjantaihin asti hieman plussan puolella olevia iltapäivälämpötiloja.

Onko Helsingissä ikinä ennen koettu vain yhden pakkaspäivän tammikuuta?

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta tarkasteli HS:n pyynnöstä aiempien vuosien tammikuiden säätilastoja Kaisaniemestä. Niiden valossa vaikuttaisi siltä, että toteutuessaan yhden pakkaspäivän tammikuu olisi hyvin harvinaislaatuinen.

Vuodesta 1900 alkaen on ollut neljä tammikuuta, jolloin Kaisaniemen keskilämpötila on ollut yli 0 astetta. Valta selvitti näiden neljän tammikuun lämpötilahavainnot iltapäiviltä kello 14.

Edellisen kerran tammikuun keskilämpötila on ollut plussan puolella vuonna 2008. Tuona vuonna kello 14 pakkasta on kuitenkin ollut yhdeksänä päivänä.

Myös vuonna 1989 koettiin vuodenaikaan nähden lämmin tammikuu. Tuolloin Kaisaniemessä mitattiin viitenä iltapäivänä pakkaslukemia ja koko kuukauden keskilämpötila oli +0,5.

Vuonna 1930 pakkasen puolella käväistiin vain neljänä iltapäivänä. Vuonna 1925 pakkaspäiviä oli yhdeksän. Tuolloin tammikuu alkoi lauhana ja loppukuusta oli pakkasjakso. Tammikuun keskilämpötilaksi muodostui +1,1.

Muita lauhoja tammikuita Kaisaniemessä

Vuodesta 1900 alkaen on ollut neljä tammikuuta, jolloin Kaisaniemen keskilämpötila on ollut yli 0 astetta. Oheisessa tilastossa on näiden neljän tammikuun pakkasiltapäivien lukumäärät.

1925: 9 päivää, jolloin klo 14 pakkasta

1930: 4 päivää, jolloin klo 14 pakkasta

1989: 5 päivää, jolloin klo 14 pakkasta

2008: 9 päivää, jolloin klo 14 pakkasta

Helsingissä oli keskiviikkona poikkeuksellisen lämmintä, mutta ennätyslukemia ei rikottu – Ensi viikolla sää muuttuu talvisemmaksi

Kun talvi on lauha, joutuu ulkoileva soveltamaan – HS kuvasi lumetonta pääkaupunkiseutua

Seuraa uutisia tästä aiheesta