Auto töytäisi 10-vuotiasta poikaa suojatiellä Kauppatorilla – Koululaisten vanhemmat ovat olleet pitkään huolissaan kyseisestä suojatiestä - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Auto töytäisi 10-vuotiasta poikaa suojatiellä Kauppatorilla – Koululaisten vanhemmat ovat olleet pitkään huolissaan kyseisestä suojatiestä

Suomenlinnalaiset vanhemmat toivovat suojatielle liikennevaloja.

Julkaistu: 28.1. 9:55

Kauppatorilla tapahtui tiistaiaamuna liikenneonnettomuus, jossa auto töytäisi 10-vuotiasta lasta suojatiellä. Poliisi sai tapauksesta ilmoituksen vähän kahdeksan jälkeen.

Poliisin tietojen mukaan lapsi loukkaantui lievästi. Ambulanssi kävi paikalla, mutta jatkotutkimuksille ei toistaiseksi ollut tarvetta.

Kyseinen suojatie ylittää Pohjoisesplanadin Helenankadun länsipuolelta. Suojatiellä ei ole liikennevaloja.

Tapauksen silminnäkijän mukaan auto oli ajanut risteykseen lujaa ja alkanut jarruttaa viime tipassa. Lapsi oli kävellyt rauhallisesti suojatietä pitkin.

Myös Salla Pyykkönen näki tapauksen sivusilmällä. Suomenlinnassa asuva Pyykkönen kertoo, että kyseisestä suojatiestä on oltu suomenlinnalaisten vanhempien kesken pitkään huolissaan. Paikkaan on toivottu liikennevaloja tai muuta hidastetta.

Risteys on monen Suomenlinnassa asuvan tai siellä koulua käyvän lapsen koulumatkan varrella.

”Omat lapseni kulkevat siitä päivittäin yli koulumatkalla. Olen nähnyt oman lapseni kohdalla siinä kohtaa yhden läheltä piti -tilanteen ja kuullut monista muista”, Pyykkönen sanoo.

”Se on pimeä kohta, ja autot eivät siinä kohtaa jostain syystä kunnioita suojatietä.”

Pyykkösen mukaan autot kaahaavat suojatien yli usein kovaa. 2+2-kaistaisella kadulla käy myös usein niin, että toinen auto on pysähtynyt suojatielle, mutta viereisellä kaistalla ajetaan pysähtymättä. Pyykkönen todisti itse tällaista tilannetta odottaessaan omaa lastaan.

”Toisella kaistalla oli auto pysähtyneenä, mutta viereiseltä kaahasi iso auto, josta näki, että ei ollut aikomustakaan pysähtyä. Onneksi vieressä oleva auto painoi torvea, ja havahdutti lapsen pysähtymään. Siinäkään vaiheessa kaahaava auto ei pysähtynyt”, Pyykkönen kertoo.

Pyykkönen kertoo ottaneensa kaupunkiin useaan kertaan yhteyttä suojatien vaarallisuuden vuoksi.

Alueen liikennesuunnittelija Pekka Nikulainen Helsingin kaupungilta kertoo, että tilastojen valossa kyseinen suojatie ei ole poikkeuksellisen vaarallinen. Helsingin kaupungin tilastojen mukaan suojatiellä on tapahtunut kolme jalankulkijaonnettomuutta viimeisen noin 30 vuoden ajalla.

Nikulaisen mukaan kyseiselle suojatielle ei lain mukaan voi tehdä pelkkiä suojatieliikennevaloja, koska se sijaitsee niin lähellä Helenankadun risteystä. Paikalle pitäisi siis tehdä myös risteysvalot, jotka osaltaan hidastaisivat liikennettä.

”Onko se tarkoituksenmukaista, se on aina oma harkintansa, mikä pitää tehdä”, Nikulainen sanoo.

Nikulainen ymmärtää suomenlinnalaisten vanhempien huolen, mutta muistuttaa että lähettyvillä on myös valo-ohjattuja suojateitä, joita pitkin Pohjoisesplanadin voi ylittää.

Nikulaisen mukaan tapahtuneet onnettomuudet vaikuttavat aina jossain määrin liikennesuunnittelun harkintaan. Hän kertoo, että kaupunkiympäristölautakunta aikoo joka tapauksessa käydä harkintaa kaupungin kaikista valottomista suojateistä, jotka menevät 2+2-kaistaisten teiden yli.