Kaupunki

Jäävätkö autojen talvirenkaat Helsingissä historiaan? Kesärenkailla saa ajaa ensi talvena leudolla kelillä jopa tammikuussa

Tieliikennelaki muuttaa talvirengaspakon keliperusteiseksi ensi kesästä alkaen.

Jos Helsingin seudulla on jatkossakin näin leutoja talvia kuin nyt, niin kannattaako talvirenkaita ja varsinkaan nastarenkaita panna auton alle enää ollenkaan?

Pakollista se ei ainakaan kohta ole.

Tähän asti talvirenkaita on ollut pakko käyttää joulukuun alusta helmikuun loppuun. Tilanne muuttuu kuitenkin dramaattisesti, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1. kesäkuuta 2020. Sen myötä talvirengaspakko on vastaisuudessa edelleen voimassa marras-, joulu-, tammi-, helmi- ja maaliskuun aikana – mutta vain, jos keli vaatii talvirenkaita.

Varsinkaan tänä talvena keli on harvoin ollut aidosti talvinen. HS kertoi maanantaina, että Helsingissä on ollut tammikuussa vain yksi pakkaspäivä.

Lue lisää: Helsingissä on ollut tammikuussa vain yksi pakkaspäivä – tilastoista ei löydy vastaavaa

Yksityisautoilijoiden etujärjestö Autoliitossa arvioidaan, ettei kesärenkailla ajamisen määrä tule merkittävästi lisääntymään lakiuudistuksesta huolimatta.

Periaatteessa uusi laki suo mahdollisuuden ajella yksillä renkailla vaikka koko vuoden. Viestintäpäällikkö Jukka Tolvasen näkemyksen mukaan suuri osa ihmisistä tulee kuitenkin vaihtamaan talvirenkaat vanhaan malliin, koska lähes aina talvipäiviä tulee joka tapauksessa vähintään muutamia.

Itseasiassa uudistus saattaa Tolvasen näkemyksen mukaan jopa kasvattaa talvirenkaiden käyttöaikaa. Kun talvirenkaat pitää nykylainsäädännön mukaan olla alla joulukuun alussa, tulevina talvina kesärenkailla ei saa ajella enää marraskuussakaan, jos keli on talvinen. Eikä tällaisten päivien osuminen marraskuulle ole mitenkään poikkeuksellista.

”Meidän arvio on se, että valtaosa tulee käyttämään pitempään talvirenkaita, mikä voi olla hyväkin asia liikenneturvallisuuden kannalta”, Tolvanen sanoo.

”Eivät ihmiset ala renkaita edes takaisin vaihtamaan. Jos talvikeli tulee marraskuussa, niin talvirenkaat vaihdetaan alle, eikä suurin osa niitä kyllä sitten enää talven aikana kesärenkaiksi vaihdeta.”

Tolvanen huomauttaa myös, että tälläkin hetkellä on niitä, jotka ajelevat väärillä renkailla.

Alueellisia eroja renkaidenvaihtoajoissa voi olla, varsinkin jos sääolosuhteet ovat eri puolilla kovin erilaisia. Toisaalta niin on lainsäädännöstä huolimatta nytkin, koska talvi tulee pohjoiseen Suomeen eteläosia aiemmin.

”Helsingissä renkaiden vaihtamista voi venyttää tänä päivänä, jos asuu kaupungissa ja on hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääressä, eikä välttämättä ole pakko lähteä autolla huonolla kelillä”, Tolvanen sanoo.

”Mutta itsekin, kun tulen maakunnasta Helsinkiin töihin, niin viimeistään lokakuun puolessa välissä olen vaihtanut talvirenkaat ja vaihdan ne aika myöhään pois riippuen säätiedotuksista.”

Nastarenkaat kuluttavat kitkarenkaita enemmän tienpintoja ja aiheuttavat ilmanlaatua huonontavaa pölyä. Tämä herättää kysymyksen, kannattaako nastarenkaita käyttää, jos sää on lähes koko ajan plussan puolella.

”Suomalaiset ovat nastarengaskansaa ja tiestön kulumisen kannalta olisi hyvä, jos suhdetta saisi muuttumaan. Nastan hyvä puoli on se, että se tasoittaa kelin vaihtelun aiheuttamia riskejä. ”

Tolvasen mukaan monet ajattelevat, että nastoja tarvitaan pohjoisessa ja kitkarenkaita etelässä.

”Mutta melkein sanoisin, että se on päinvastoin. Siellä missä on hyvät talvikelit ja riittävästi jään nihkeämmäksi tekevää pakkasta ja lumisia teitä, niin ne on ihan kitkarengaskelejä”, Tolvanen arvioi.

Etelässä tilanne on toinen, kun lämpötila pyörii nollan molemmin puolin.

”Välillä on pakkasta, välillä sulaa, ja välillä niitä tosi liukkaita kelejä, niin tietyissä oloissa nastarengas on ylivertainen jääpidossa.”

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla autoilijoita kiusaa usein musta jää.

Lakimuutokseen liittyen on spekuloitu myös sillä, kannattaisiko autoilijan ostaa itse asiassa kaksien renkaiden sijaan kolmet renkaat eli kesä- ja talvirenkaiden lisäksi niin sanotut välikelirenkaat.

Tolvanen ei usko välikelirenkaiden saavuttavan suurta suosiota.

”Valtaosalla on riittävän suuri vaiva tälläkin hetkellä se, että kaksi kertaa vuodessa vaihdetaan renkaat.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Töölönlahdelle rakennetaan tulvaportti – Finlandia-talo ja muut arvorakennukset vaarassa

  3. 3

   Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä syytetty Jari Sillanpää astuu oikeuden eteen

  4. 4

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  5. 5

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää