Kaupunki

Vanhemmat teippasivat lapsensa kädet yhteen ja pakottivat syömään lattialla – Tapaus paljastui purjeveneellä, hovioikeudesta vankeustuomiot

Rikokset paljastuivat, kun purjehdusopastusta antamaan tullut ulkopuolinen mies kiinnitti huomiota vanhempien toimintaan veneessään Helsingissä syksyllä 2015.

Alle kouluikäisen poikansa törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta syytetyt vanhemmat saivat tiistaina ehdolliset vankeustuomiot Helsingin hovioikeudessa.

Tuomion mukaan vanhemmat olivat muun muassa teipanneet poikansa käsiä yhteen ja pakottaneet tämän syömään lattialla. Pahoinpitely ja laiminlyönnit johtivat pojan pituuskasvun taittumiseen ja kehityksen viivästymiseen.

”Koska menettely oli kohdistunut puolustuskyvyttömään lapseen, hovioikeus piti tekoa erityisen julmana. Pahoinpitely oli ollut hyvin pitkäkestoista ja se oli kohdistunut vastaajien omaan lapseen, jolla ei ollut ollut mitään mahdollisuutta puolustautua vanhempiensa menettelyä vastaan”, Helsingin hovioikeus kertoo tuoreessa tuomiossaan.

Vuonna 1990 syntynyt äiti sai hovioikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä pahoinpitelystä sekä perusmuotoisesta pahoinpitelystä. Vuonna 1970 syntynyt isä syyllistyi hovioikeuden mukaan törkeään pahoinpitelyyn ja sai yhden vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Syyte vapaudenriistosta hylättiin. Kyseinen syyte perustui siihen, että lasta oli syyttäjän mukaan eristetty tuntien ajaksi veneen kajuuttaan.

”Hovioikeus katsoi, että se oli ollut osa pahoinpitelyä, joten syyte vapaudenriistosta erillisenä menettelynä hylättiin”, hovioikeus perustelee tuomiotaan.

Törkeä pahoinpitely tapahtui tammikuun ja lokakuun välisenä aikana vuonna 2015.

Lapsi oli rikosten tekoaikaan 5–6-vuotias. Rikosepäily alkoi paljastua syksyllä 2015 perheen purjeveneeltä, joka oli satamassa Helsingissä. Perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle ja tarvitsi perehdytystä kokeneelta purjehtijalta.

Perheelle aiemmin tuntematon iäkäs mies tuli apuun. Hän alkoi kiinnittää huomiota siihen, millä tavoin perheen vanhemmat kohtelivat toista lastaan.

Vanhemmat kiistivät syytteet oikeudessa. He tosin myönsivät käräjäoikeudessa teipanneensa joskus pojan käsiin käsineet, jotta tämä ei pystyisi raapimaan kutiavaa atooppista ihoaan. Pariskunta vetosi oikeudessa siihen, että he vain pyrkivät suojelemaan lastaan.

Syytettyjen mukaan kaikki pahoinpitelyksi ja laiminlyönniksi tulkitut käytännöt kytkeytyvät pojan atooppiseen ihoon.

”Tarkoituksena on ollut suojella ja kasvattaa, ettei hän raapisi itseään. – – Olemme yrittäneet suojella häntä itseltään”, isä kertoi käräjäoikeudessa.

Hovioikeuden mukaan kyse oli kuitenkin vanhempien omaan lapseensa kohdistaneesta törkeästä pahoinpitelystä.

”Vanhemmat olivat yhdessä ruumiillista väkivaltaa tekemättä vahingoittaneet tekohetkellä 5–6-vuotiaan poikansa terveyttä laiminlyömällä hänestä huolehtimisen pakottamalla hänet joskus syömään ja muutaman kerran nukkumaan kädet joko eteen tai selän taakse yhteenteipattuna, viemällä häntä viileään suihkuun, sulkemalla hänet veneen kajuuttaan useaksi tunniksi kerralla, pakottamalla hänet joskus syömään lattialla ja laiminlyömällä hänen atooppisen ihonsa hoidon.”

Pojalle aiheutui vanhempien toiminnan seurauksena kipua sekä ihon kuivumista, haavautumista ja arpeutumista. Lisäksi hänen pituuskasvunsa taittui ja kehitys viivästyi.

”Vanhemmat olivat siten vahingoittaneet lapsensa terveyttä ja syyllistyneet tämän pahoinpitelyyn”, hovioikeus toteaa.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että vanhemmat olisivat antaneet niukasti tai yksipuolisesti ravintoa pojalle. Lapsi kuitenkin joutui tuomion mukaan syömään kädet yhteen teipattuina.

”[Uhrin] ja vastaajien kertomusten perusteella hovioikeus katsoo näytetyksi, että [uhrin] kädet ovat ainakin joskus olleet teipattuina yhteen myös ruokailun aikana”, hovioikeuden tuomiossa kerrotaan.

Kummankin vanhemman tekemän törkeän pahoinpitelyn lisäksi poika joutui myös äitinsä tekemän perusmuotoisen pahoinpitelyn uhriksi. Hovioikeus katsoo näytetyksi, että nainen aiheutti saksilla haavan pojan kyynärvarteen. Nainen kiisti tämänkin syytteen.

Helsingin käräjäoikeus päätyi toukokuussa 2018 täysin päinvastaiseen lopputulokseen ja hylkäsi kaikki syytteet. Vanhemmat eivät siis saaneet tuolloin mitään rangaistusta ja heidät todettiin syyttömiksi.

Käräjäoikeus katsoi, ettei rikosten tapahtumisesta ollut näyttöä. Se piti tuomiossaan mahdollisena, että pojan kehitys oli saattanut viivästyä muistakin syistä.

”Kun lääkärinlausunnoissa mainittu kaltoinkohtelu tai huolen ja hoidon laiminlyönti eivät osoita syytteessä kuvatun menettelyn aiheuttaneen syytteeseen merkittyjä seurauksia terveyden vahingoittumisesta, näyttämättä on jäänyt, että vastaajat olisivat syytteessä kuvatulla menettelyllään tahallaan aiheuttaneet [lapsen] kehityksen viivästymisen tai pituuskasvun taittumisen”, käräjäoikeuden tuomiossa todettiin.

Syyttäjä ja uhri valittivat käräjätuomiosta hovioikeuteen.

Oikaisu 28.1.2020: Uutisessa kerrottiin virheellisesti lastaan pahoinpidelleiden vanhempien nälkiinnyttäneen poikaansa. Hovioikeus kuitenkin katsoi jääneen näyttämättä, että pojalle olisi annettu niukasti tai yksipuolisesti ravintoa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tampereen keskustassa on Suomen kovin kommuuni – ”Linnan” asukkaita yhdistää armoton harrastus

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Puolisottomuus on yleistynyt kolme­kymppisillä lyhyessä ajassa: ”Parisuhteiden dynamiikka vaikuttaa syntyvyyteen”, tutkija sanoo

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   Kello on 10.40, wc:n roskakorissa on verisiä papereita ja puhdistus­lappuja – HS vietti päivän Oodissa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   Jos Samu Hällforsin työntekijä on onneton, hän saa 5 000 euroa – Yrittäjä ratkaisi avokonttorien pahimman piinan, ja se teki hänestä rikkaan miehen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää