Husin hallitus ei halua kommentoida Apotin ongelmia: ”Ainahan sairaalassa kuollaan myös johonkin” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Husin hallitus ei halua kommentoida Apotin ongelmia: ”Ainahan sairaalassa kuollaan myös johonkin”

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että yksi ihminen kuoli Helsingissä, kun Apotti-järjestelmän sekavuus haittasi hänen hoitoaan.

Husin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho ja hallituksen varapuheenjohtaja Jari Oksanen. Kuva: Hus

Julkaistu: 30.1. 15:34

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitus ei kommentoi potilastietojärjestelmä Apotin ongelmia.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina, että uusi potilastietojärjestelmä Apotti on aiheuttanut erilaisia ongelmia ja vaaratilanteita Peijaksen sairaalassa Vantaalla.

Lue lisää: Potilas kuoli Helsingissä, kun uuden Apotti-järjestelmän sekavuus haittasi hoitoa – Lääkärit kertovat HS:lle vakavista huolista Husin mullistuksen aattona

Vakavin tilanne tapahtui viime vuoden maaliskuussa, kun Töölön sairaalassa kuoli potilas. Kriittisesti sairas potilas oli siirretty Peijaksesta Töölöön. Siellä hänen hoitonsa häiriintyi, koska Apotti-järjestelmästä tulostettua siirtoraporttia oli vaikea lukea.

Hus teki kuolemantapauksesta raportin Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle Valviralle.

”Vastaanottavan yksikön henkilökunnalla oli erittäin suuria vaikeuksia selvittää siirtoraportista olennaisia hoitotietoja [siirtoa edeltävä vointi lähettävässä yksikössä, saadut lääkkeet jne.], koska siirtoraportti sisältää paljon epäolennaista informaatiota, eikä tulosteen ulkoasu ole saavutettava eikä selkeä. Tapahtumaketju johti potilaan menehtymiseen”, raportissa sanotaan.

Lisäksi raportissa todetaan, että potilasturvallisuusilmoitus on ohjeistettu tekemään myös tietojärjestelmän toiminnasta.

Torstaina Hus julkaisi HS:n uutiseen vastineen, jonka mukaan Husissa ei ole todettu yhtään Apotista johtuvaa kuolemantapausta.

Husin hallituksen puheenjohtaja Ulla-Marja Urho ilmoittaa puhelimessa, että ei halua kommentoida Apottia. Hänen mukaansa HS:n uutinen pyrkii ”mustamaalaamaan” Apottia ja Husin toimintaa.

”Ainahan sairaalassa kuollaan myös johonkin”, Urho sanoo.

Husin ylintä päätösvaltaa käyttää valtuusto. Se valitsee toimikaudekseen hallituksen, jonka tehtävänä on johtaa sairaanhoitopiiriä.

Olet Husin hallituksen puheenjohtaja. Kieltäydyt kuitenkin kommentoimasta asiaa?

”En kommentoi”, Urho sanoo.

Urhon mukaan Apotti valittiin normaalilla kilpailutusmenettelyllä. Ennen valintaa sitä testasi Husin ja mukaan tulevien kuntien työntekijöistä koostunut asiantuntijaryhmä.

Myös hallituksen varapuheenjohtaja, vihreiden Jari Oksanen Porvoosta kieltäytyy kommentoimasta asiaa. Oksasen mukaan hän ei voi poliitikkona kommentoida operatiivisia asioita.

Päätöksen Apotin käyttöönotosta ovat tehneet poliitikot sekä Husin omissa että mukana olevien kaupunkien päättävissä elimissä. Husin hallitus on käsitellyt uuden potilastietojärjestelmän käyttöönottoa useaan kertaan ja ollut mukana päättämässä siitä, että valinta oli juuri Apotti.

Lauantaina Apotti on määrä ottaa käyttöön lukuisissa Husin sairaaloissa. Aluksi tietojärjestelmä laajenee esimerkiksi Jorvin sairaalaan Espoossa ja Naistenklinikalle Helsingissä. Toukokuussa on Meilahden sairaala-alueen vuoro. Meilahdessa sijaitsee Uudenmaan ja myös koko Suomen tärkein sairaalakeskittymä.

Kyse on Husin historian suurimmasta operaatiosta ja mullistuksesta.