Väkivalta ja uhkailu aiheuttavat sekasortoa alakoulussa Kirkkonummella, vanhemmat harkitsevat koululakkoa tilanteen vuoksi - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Väkivalta ja uhkailu aiheuttavat sekasortoa alakoulussa Kirkkonummella, vanhemmat harkitsevat koululakkoa tilanteen vuoksi

Tappouhkaukset ja väkivalta ovat vanhempien mukaan arkipäivää alakoulussa Kirkkonummella. Kunnan opetustoimen mukaan koulu on tehnyt kaiken voitavansa ja puuttunut väkivaltatilanteisiin heti.

Kirkkonummella vanhemmat harkitsevat jopa koululakkoa kiusaamisen vuoksi. Kuvituskuva. Kuva: Jonne Sippola / HS

Julkaistu: 30.1. 15:58, Päivitetty 30.1. 18:19

Alakoululaisten keskuudessa tapahtuva uhkailu ja väkivalta aiheuttaa suurta huolta Kirkkonummella. Asiasta uutisoi useiden vanhempien kertoman pohjalta ensimmäisenä Svenska Yle.

Vanhemmat kertovat kokemuksistaan nimettömästi asian herkkyyden vuoksi. Myöskään koulun nimeä ei mainita.

Ylen haastattelemien vanhempien mukaan kyse on ollut muun muassa tappouhkauksista, lyönneistä ja henkisestä väkivallasta. Ongelma on jatkunut vuosia.

Yksi kyseisen koulun oppilaiden vanhemmista kertoo HS:lle, että hänen käsityksensä mukaan ongelmat kulminoituvat vain yhteen poikaan, joka ”hyökkää toistuvissa raivokohtauksissaan ihan kenen tahansa kimppuun”. Kyseinen oppilas on HS:n saamien tietojen mukaan kohdistanut väkivaltaa muun muassa itseään selvästi pienempään ekaluokkalaiseen.

”Hän ratkaisee asiat silmittömällä väkivallalla”, tilannetta läheltä seurannut vanhempi kertoo.

Ylen haastattelema vanhempi puolestaan kommentoi, että koulun oppilas oli luvannut kymmenen euroa jokaiselle, joka uskaltaisi lyödä hänen tytärtään kasvoihin. Lyönnin olisi vanhemman mukaan pitänyt olla sellainen, että ”veri lentää”.

Osa väkivallasta on videoitu ja jaettu Whatsapp-viestisovelluksessa.

Vanhempien mielestä koulu ja Kirkkonummen kunta eivät ole suhtautuneet riittävällä vakavuudella ongelmiin ja tehneet tarvittavia toimenpiteitä. Tilanteen vuoksi osa vanhemmista harkitsee lastensa siirtämistä toiseen kouluun. Myös koululakko on HS:n tietojen mukaan harkinnassa, mikäli koulu tai kunta ei tee ratkaisevia toimenpiteitä ongelman kitkemiseksi.

Kirkkonummen kunnan ruotsinkielisten varhaiskasvatus- ja opetuspalvelujen päivähoito- ja opetusasiainpäällikkö Mikael Flemmich kertoo Helsingin Sanomille, että rehtori ja koulun opettajat sekä oppilashuoltoryhmä ratkovat asiaa yhdessä. Hän vakuuttaa, että kiusaamistilanteisiin on aina puututtu. Koulussa on suunnattu entistä enemmän resursseja tilanteen ratkaisemiseksi.

”Välituntivalvontaa on tehostettu ja avustajaresursseja on suunnattu uudella tavalla. Myös oppilashuoltohenkilöstö on paremmin käytettävissä”, Flemmich kertoo.

Flemmich vakuuttaa, että koulu on yrittänyt puuttua asiaan kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, eikä hänellä ole koulun toimintaan liittyen huomautettavaa. Tällaisessa tilanteessa koulu voi lähettää oppilaan kotiin loppupäiväksi, vanhemmat saatetaan kutsua koululle keskustelemaan, oppilaalle voidaan antaa kirjallisia varoituksia tai jälki-istuntoa.

”On tehty kaikki, mitä on voitu. Aina se ei riitä, eikä koulu voi vaikuttaa kaikkiin häiriökäyttäytymistä ylläpitäviin seikkoihin.”

Flemmich jatkaa, että siinä vaiheessa kun koulun keinot eivät yksin riitä, tehdään yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa.

”Koulu on puuttunut väkivaltatilanteisiin heti. Kaikki koulun oppilaat eivät tietenkään ole saaneet tietoa niistä tilanteista, joissa asia on ollut kahden oppilaan välinen. Aivan kaikille asioille koulu ei voi tehdä enempää kuin se on jo tehnyt”, Flemmich kertoo.

”Myös niillä oppilailla, joilla ilmenee väkivaltaista ja häiritsevää käytöstä on lain mukaan oikeus käydä koulua”, hän lisää.

Koulun tapahtumista on ilmoitettu Länsi-Uudenmaan poliisille. Rikosoikeudelliseen vastuuseen ei voi kuitenkaan joutua ainakaan kukaan alakoulun oppilaista, sillä sen alaikäraja Suomessa on 15 vuotta. Vahingonkorvausvastuu ei kuitenkaan tunne alaikärajaa, minkä lisäksi seuraukseksi voi tulla lastensuojelullisia toimenpiteitä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta