Ekaluokkalaisille hankittiin kuulosuojaimia Kalliossa, rehtorin mukaan kyse ei ole meluntorjunnasta – ”Onko tämä ihan normaalia?” - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Ekaluokkalaisille hankittiin kuulosuojaimia Kalliossa, rehtorin mukaan kyse ei ole meluntorjunnasta – ”Onko tämä ihan normaalia?”

Helsinkiläisvanhempi Merja Mähkä twiittasi Kallion ala-asteen koulun Wilma-viestistä, jossa kerrottiin koulun tarjoavan lapsille kuulosuojaimia. Osa kommentoijista huolestui oppilaiden työrauhasta. Rehtorin mukaan kyseessä on tavallinen käytäntö.

Kuulosuojaimet ovat peruskouluissa tavallinen apuväline opiskelurauhan tukemisessa. Kuvituskuva. Kuva: ANTTI JOHANSSON

Julkaistu: 31.1. 8:40

Kallion ala-asteen koulun ensimmäisten luokkien oppilaat saivat opettajalta keskiviikkona Wilma-viestin, jossa kerrottiin että koulun ensimmäisille luokille oli hankittu kuulosuojaimia. Viesti herätti hämmennystä osassa vanhempia.

Merja Mähkä kirjoitti keskiviikkona Twitterissä, että koulun pitäisi pystyä tarjoamaan opiskelumahdollisuus ekaluokkalaisille ilman häiritsevää melutasoa. Mähkän lapsi on koulun oppilas. Twiittinsä lopuksi Mähkä ihmettelee, onko tällainen käytäntö tavallinen.

Twiitin perään on syntynyt vilkas keskustelu. Osa kommentoijista pitää huolestuttavana sitä, että kuulosuojaimille on alakoulussa ylipäänsä tarvetta.

Toiset taas puolustavat ratkaisua. He muistuttavat kuulosuojainten rauhoittavan esimerkiksi aistiherkkiä oppilaita.

Osa kommentoijista muistuttaa, että kuulosuojainten hankkiminen ei välttämättä kerro luokan melutasosta, vaan enemmän siitä, että halutaan huomioida oppilaiden erilaisia tarpeita.

Kallion ala-asteen koulun rehtori Juha Saaresaho kertoo, että keskustelun taustalla on koulun laaja-alaisen erityisopettajan huoltajille lähettämä Wilma-viesti. Opettaja halusi erikseen kertoa koteihin, että luokassa voi kokeilla kuulosuojaimia etteivät vanhemmat ihmettelisi asiaa.

”Kuulosuojaimia ei käytetä siksi, että luokassa olisi erityisen kova meteli. Ne ovat enemmänkin keino luoda oma, yksityinen tila”, Saaresaho kertoo.

Kyseessä on Saaresahon mukaan paljon peruskouluissa käytetty, tavallinen keino, jonka on huomattu rauhoittavan juuri esimerkiksi ääniherkkiä oppilaita.

”Kuulosuojaimia käyttää vain pieni joukko oppilaista. Ne ovat samanlainen opiskelun apuväline kuin esimerkiksi istuintyynyt tai pienet käsissä puristeltavat pallot. Luokissa käytetään myös tuoleihin kiinnitettäviä kuminauhoja levottomia jalkoja rauhoittamaan”, Saaresaho kertoo.

Saaresaho korostaa, että alakoulussa kuulosuojaimia ei käytetä meluntorjuntaan, vaan juuri oman yksityisen tilan rauhoittamiseen.

”Jotkut oppilaat tykkäävät käyttää kuulosuojaimia, joitain se rauhoittaa.”

Kallion ala-asteen koulu ei siis ole nyt hankkinut tavallista enempää kuulosuojaimia. Kuulokkeita halutaan tarjota kokeiltavaksi, että ne oppilaat, jotka kokevat niistä hyötyvänsä voisivat näin helposti jatkaa niiden käyttöä.

”Laaja-alainen erityisopettaja halusi tiedottaa opetuksessa käytettävistä apuvälineistä, koska alkuopetuksessa moni oppilas haluaa kokeilla samoja asioita kuin vierustoveri. Sen isommasta asiasta ei ole kyse.”

Saaresaho kertoo, että Kallion ala-asteen koulussa luokat ovat ihan tavallisen kokoisia, noin parinkymmenen oppilaan ryhmiä.

Seuraa uutisia tästä aiheesta