Apotti-järjestelmä otettiin aamuyöllä laajasti käyttöön Uudellamaalla, ongelmia ei toistaiseksi ole raportoitu - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Apotti-järjestelmä otettiin aamuyöllä laajasti käyttöön Uudellamaalla, ongelmia ei toistaiseksi ole raportoitu

Ensimmäinen Apotti-vauva syntyi lauantaina aamuyöllä.

Naistenklinikan pääovi Helsingissä. Kuva: Kari Pullinen

Julkaistu: 1.2. 8:10, Päivitetty 1.2. 15:12

Uuden potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotin käyttö laajeni Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) varhain tänä aamuna Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueille, Jorvin sairaalaan Espoossa ja Naistenklinikalle Helsingissä sekä Psykiatrian tulosyksiköihin.

Apotti otettiin käyttöön yksiköissä kello neljä aamuyöllä. Apotin käyttöönotossa ei toistaiseksi ole raportoitu ongelmia.

”Eteen tulleet ongelmatilanteet ovat olleet luonteeltaan teknisiä ja ne on pystytty ratkomaan nopeasti”, Husin hallinnollinen ylilääkäri Piia Aarnisalo kertoi.

Husin mukaan käyttöönotto ei tuonut ruuhkaa päivystyspoliklinikoille. Perjantai-iltana ennen Apotin käyttöönottoa Jorvin sairaalan päivystyspoliklinikalla oli normaalia vilkkaampaa, mutta myös siellä tilanne oli lauantaina tavanomainen.

Päivystykseen hakeutuvan kannattaa soittaa ensin numeroon 116 117 kuten tavallisestikin.

Ensimmäisen Apotti-vauvan kerrottiin syntyneen kello 4.32. Tämä tarkoittaa ensimmäistä vastasyntynyttä, jonka kaikki tiedot kirjattiin uuteen potilasjärjestelmään. Hus ei voi yksityisyydensuojan vuoksi kertoa, missä sairaalassa ensimmäinen vauva tuli maailmaan, mutta vauvoja on lauantaina syntynyt jo useissa synnytyssairaaloissa.

Naistenklinikan osasto 52:n osastonhoitaja Sole Huovinen kuvasi tunnelmaa omalla osastollaan rauhalliseksi. Kyseessä on synnyttäneiden osasto ja lisäksi osastolla on raskauden seurantaa.

Huovinen toimii omasta halustaan osastonsa Apotti-tukihenkilönä ja hän aloitti aamuvuoronsa seitsemältä.

”Kaikki on mennyt yllättävän hyvin. Olin itse jopa positiivisesti yllättynyt”, Huovinen kertoi.

”Alkuun oli joitain teknisiä ongelmia, mutta ne eivät suuremmissa määrin hidastaneet vaikeuttaneet tai hidastaneet potilaiden uloskirjoitusta.”

Jokaiselle osastolle on Huovisen mukaan nimetty henkilöstöstä yksi tai useampi tukihenkilö, joka toimii muun henkilöstön tukena käyttöönotossa. Tuki on henkilökunnan käytössä myös käyttöönoton jälkeen.

”Osa henkilöstöstä tarvitsee enemmän tukea käyttöönotossa kuin toiset”, Huovinen kertoo.

Potilailta on hänen mukaansa tullut jopa yllättävän vähän kysymyksiä tai kommentteja aiheesta.

”Toisaalta meidän potilaille on juuri syntynyt vastasyntynyt lapsi, joten on on ihan ymmärrettävää, että se fokus menee heillä vauvaan”, Huovinen sanoo.

Apotin käyttöönotossa on kyse Husin historian suurimmasta operaatiosta ja mullistuksesta koko sosiaali- ja terveydenhuollossa. Apotti otettiin käyttöön Peijaksen sairaalassa Vantaalla marraskuussa 2018.

HS kertoi torstaina käyttöönoton jälkeen tapahtuneista vaaratilanteista.

Marraskuussa 2018 tapahtuneen ensimmäisen käyttöönoton jälkeen Valviraan on lähtenyt yhteensä 54 ilmoitusta Apotista juontuvista vaaratilanteista. Yksi tapahtumaketjuista päättyi potilaan kuolemaan.

Toukokuussa Apotti otetaan käyttöön Meilahden sairaala-alueella. Helsingin Meilahdessa sijaitsee Uudenmaan ja myös koko Suomen tärkein sairaalakeskittymä.

Apotin käyttöönotto laajeni myös Vantaan kaupungin vammaispalveluissa, päihdepalveluissa, asunnottomien asumispalveluissa, maahanmuuttajapalvelujen Uusiniityntien asumisyksikössä ja osassa perheoikeudellisissa asioita.

Valtaosa Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista on siirtynyt Apotti-järjestelmän käyttäjiksi jo vuoden 2019 aikana.

Potilas kuoli Helsingissä, kun uuden Apotti-järjestelmän sekavuus haittasi hoitoa – Lääkärit kertovat HS:lle vakavista huolista Husin mullistuksen aattona

Valvira vahvistaa: Apotti-järjestelmä oli osallisena potilaan kuolemaan johtaneessa tapahtumaketjussa Helsingissä

Husin hallitus ei halua kommentoida Apotin ongelmia: ”Ainahan sairaalassa kuollaan myös johonkin”

Seuraa uutisia tästä aiheesta