Kaupunki

Helsingissä viriää periaatteellinen riita valtavasta valomainoksesta: Kaupunki käskee poistaa, yritys kieltäytyy

Outshine-yhtiön mielestä Helsingin keskustassa on kymmeniä samanlaisia ”laittomia” valomainoksia.

Helsingin kaupunki on käskenyt taloyhtiötä ja yhtiön vuokralaista poistamaan valomainoksen Mannerheimintien ja Runeberginkadun kulmauksesta. Talon toisessa kerroksessa vaihtuvia mainoskuvia esittävä valolaite on 17 ikkunan mittainen.

Ympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätettäväksi tulevan esityksen mukaan mainos on säännösten vastainen. Mainoslaitteessa esitetään vaihtuvaa mainontaa, joka ei ole kiinteistön tai sen vuokralaisten omia toimintoja mainostavaa, esityksessä perustellaan.

Esitys viittaa kaupungin rakennusjärjestykseen, jonka mukaan kiinteistöjen mainonta on tarkoitettu kiinteistöä ja sen vuokralaisia palvelevaksi. Vähintään 75 prosentin mainoksista tulisi palvella vaikkapa kiinteistön liikeyrityksiä.

Sähköisten mainoslaitteiden toimittaja Outshine oy on ilmoittanut yhtiön ja toimisto-osakkeen omistajan puolesta, ettei hyväksy kehotusta. Kaupungin esittämät väitteet ovat yhtiön mielestä perusteettomia ja se kertoo vastineessaan kaupungille kiistävänsä ne ”kaikilta osin”.

Yhtiö vaatii neuvotteluja kaupungin kanssa. Mainonnan keinot ovat kehittyneet mutta kaupungin säännöt eivät, yhtiö antaa ymmärtää vastineessaan: Sen mukaan samassa paikassa on ollut ”tismalleen saman kokoinen mainos viimeiset yhdeksän vuotta, joten myös tämä paikka on rakennusvalvonnan toimesta vähintään hiljaisesti hyväksytty. – – Vain mainonnan tekninen toteutustapa on muuttunut.”Outshine-yhtiö kertoo voivansa osoittaa Helsingin keskustasta kymmeniä vastaavia mainoslaitteita. Sen mielestä kaupungin vaatimus on yhdenvertaisuuslain vastainen. Lisäksi Helsinki kampittaa itseään ja polkee strategiaansa kirjattua pyrkimystä olla maailman toimivin kaupunki.

Helsinki on esityksen mukaan asettamassa asunto-osakeyhtiö Runeberginkatu 60:lle sekä sen toimistovuokralaiselle uhkasakon. Kummankin maksettavaksi lankeaisi 10 000 euron sakko, mikäli valomainosta ei ole poistettu vappuun mennessä. Päälle tulisi 2 000 euron sakko ylimeneviltä kuukausilta.

Lisäksi kaupunki laskuttaisi taloyhtiöltä ja toimistovuokralaiselta puoliksi jaettuna 1 500 euron valvontamaksun.

Ympäristö- ja lupajaosto ei vielä päättänyt asiasta, vaan se jätti sen pöydälle viime kokouksessaan.

Asunto-osakeyhtiön hallitus on jo hyväksynyt kaupungin vaatimuksen. Se on kehottanut 2. kerroksen huoneiston haltijaa lopettamaan valomainonnan, yhtiö ilmoittaa vastineessaan jaostolle.

Hallitus kertoo isännöitsijän yrittäneen tavoittaa osakasta puhelimitse siinä onnistumatta. Sen jälkeen osakkaalle on lähetetty sähköposti. ”Taloyhtiö katsoo tehneensä asiassa voitavansa”, hallitus kirjoittaa.

Mikäli jaosto hyväksyy virkamiesten esityksen ja valomainosyritys pysyy kannassaan, asiassa on kehkeytymässä muhkea periaatteellinen riita, joka sisältää surkuhupaisia yksityiskohtia.

Helsingin rakennusjärjestyksen mukaan esimerkiksi ikkunan pinta-alasta saa peittää enintään puolet. Ikkunan enempi peittäminen ulospäin edellyttää toimenpidelupaa, jaosto muistuttaa. Kaupungin mielestä Outshinen mainoslaite peittää kaikki 17 ikkunaa kokonaan.

Outshine puolestaan toteaa vastineessaan, ettei mainoslaite peitä yhtäkään ikkunaa, vaan ne ovat kaikki näkyvissä kokonaan, koska laite sijaitsee ikkunan sisäpuolella.

Yhtiön mukaan kaupungin rakennusvalvonnan toimivalta ei myöskään ulotu sisätiloihin, joissa mainoslaite sijaitsee.

HS ei tiistaina tavoittanut Outshine oy:n edustajaa kommentoimaan kiistaa.

Oikaisu 4. 2. kello 16.32. Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto jätti asian viime kokouksessaan pöydälle toisin kuin jutussa aiemmin annettiin ymmärtää.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

   Tilaajille
  2. 2

   Sars-selviytyjä kertoo, miten nyt välttelee koronavirusta – Alex Lamilla on ainakin kymmenen käytännön keinoa

  3. 3

   Myrsky kaatoi puita ja sai jokia tulvimaan pelloille, parituhatta taloutta vielä ilman sähköjä

  4. 4

   Unohdettu idylli rapistuu Sellon varjossa: Puutalojen pihapiiri tyhjeni yllättäen, vaikka tontti on keskellä Leppävaaraa

  5. 5

   Masennuksesta kerrotaan sankaritarinaa, joka kuvaa todellista toipumista huonosti

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  6. Näytä lisää