Keski-Uudenmaan kunnat harkitsevat Apotin käyttöönottoa, päätökset tehdään helmi–maaliskuussa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Keski-Uudenmaan kunnat harkitsevat Apotin käyttöönottoa, päätökset tehdään helmi–maaliskuussa

Nykyinen 15 tietojärjestelmän kokonaisuus on hajanainen.

Apotti-järjestelmä on ollut käytössä Peijaksen sairaalassa Vantaalla vuoden 2018 marraskuusta lähtien. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Julkaistu: 5.2. 9:13, Päivitetty 5.2. 9:13

Mittava potilas- ja asiakastietojärjestelmä Apotti saattaa saada uusia käyttäjiä Keski-Uudeltamaalta.

Kuntakuusikko Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula harkitsee kevään aikana yhteisen kuntayhtymänsä Keski-Uudenmaan soten uudeksi järjestelmäksi Apottia. Toinen vaihtoehto on kokonaan uuden järjestelmän kilpailuttaminen.

Apotti on ollut viime vuonna käytössä sekä Peijaksen sairaalassa että valtaosassa Vantaan kaupungin sote-palveluita. Lauantaina se otettiin käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueilla, Jorvin sairaalassa Espoossa ja Naistenklinikalla Helsingissä sekä psykiatrian tulosyksiköissä.

Kokemukset Apotista ovat olleet ristiriitaisia. Järjestelmän laajennusvaiheesta viime viikonloppuna ei ole raportoitu ongelmia.

HS kertoi tammikuun lopussa niistä vaaratilanteista, joita on ilmennyt Apotin ensimmäisen käyttöönottovuoden aikana.

Vuoden 2018 marraskuussa tapahtuneen ensimmäisen käyttöönoton jälkeen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon (Valvira) on lähtenyt yhteensä 54 ilmoitusta Apotista juontuvista vaaratilanteista. HS:n haastattelemien Husin työntekijöiden mukaan järjestelmä on hidastanut työtä.

Keski-Uudenmaan sotella (Keusote) on vielä tänä keväänä mahdollisuus lähteä mukaan Apottiin ilman lisäkustannuksia. Keusote tekee päätöksen uudesta potilasjärjestelmästä kuntayhtymän johtajan Pirjo Laitinen-Parkkosen mukaan helmi–maaliskuussa.

Yhtymähallituksen hyvinkääläinen puheenjohtaja Annika Kokko (kok) sanoo, että virkamiesvalmistelussa on tullut esiin, että monet nykyisistä järjestelmistä ovat tulleet tiensä päähän. Niiden ylläpito maksaa, eivätkä ne kaikilta osin keskustele keskenään.

Keusotessa on käytössä 15 asiakas- ja potilasjärjestelmää sekä useita kymmeniä kokonaisuuteen liittyviä oheisjärjestelmiä. Apotin kokonaiskustannusten on arvioitu maksavan Keusotessa 10 vuoden aikana runsaat 100 miljoonaa euroa.

Yhtymähallitus käsitteli tiistaina virkamiesten valmistelemaa käyttösuunnitelmaa, jossa nähdään riskinä, ettei Apottia hankita kuntayhtymän laajuisesti. Laitinen-Parkkonen korostaa, ettei käyttösuunnitelmaan kirjattu maininta vielä tarkoita, että Apotti-hankinta toteutuisi.

Apotti on nyt käytössä Hyvinkään sairaalassa. Keusoten jäsenkunnista Tuusula teki hankintapäätöksen Apotista jo ennen kuntayhtymän perustamista. Apotti on määrä ottaa käyttöön Tuusulassa ensi syksynä.

Tuusulan naapurikunta Kerava on mukana Apotti-järjestelmässä.

Monilla Keski-Uudenmaan kunnilla on jo vanhastaan käytössä Apotin kanssa kilpailevan kanadalaisyhtiö CGI:n järjestelmiä. Apotin pohjana on yhdysvaltalaisen Epic Systemsin järjestelmä.

Muun muassa paikallislehti Nurmijärven Sanomien mukaan CGI on viime syksynä markkinoinut Keusoten jäsenkunnille omaa Omni 360 -palvelualustaansa.

Potilas kuoli Helsingissä, kun uuden Apotti-järjestelmän sekavuus haittasi hoitoa – Lääkärit kertovat HS:lle vakavista huolista Husin mullistuksen aattona

Husin hallitus ei halua kommentoida Apotin ongelmia: ”Ainahan sairaalassa kuollaan myös johonkin”

Apotti-järjestelmä otettiin aamuyöllä laajasti käyttöön Uudellamaalla, ongelmia ei toistaiseksi ole raportoitu