Töölön seurakunta keksi ”rahanpainokoneen”: Laajentui jo kauppakeskukseen, lennättää nyt työntekijöitä Israeliin - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Töölön seurakunta keksi ”rahanpainokoneen”: Laajentui jo kauppakeskukseen, lennättää nyt työntekijöitä Israeliin

Uudesta seurakuntakeskuksesta Triplassa maksetaan 20 000 euron kuukausivuokraa.

Temppeliaukion kirkko vetää vuodessa lähes miljoona turistia. Kuva: Markus Jokela / HS

Julkaistu: 10.2. 2:00, Päivitetty 10.2. 9:12

Töölön seurakunnalla on helsinkiläiseksi seurakunnaksi eriskummallinen tilanne: sille virtaa rahaa, eikä loppua ole näkyvissä.

Vuonna 2017 seurakunta alkoi periä vierailumaksua omistamassaan Temppeliaukion kirkossa. Nykyisin lipun hinta on kolme euroa. Temppeliaukion kirkko kuuluu Suomen suosituimpiin turistikohteisiin: kallioon louhitussa kirkossa vieraili viime vuonna 940 000 ihmistä.

Tämä porukka toi Töölön seurakunnalle yli 1,8 miljoonaa euroa, josta nettotuottoa oli 1,2 miljoonaa.

Yli miljoonan euron vuosittainen potti tavanomaisten tulovirtojen, eli verojen ja varallisuuden tuottamien tulojen ulkopuolelta on helsinkiläiselle seurakunnalle harvinaista mannaa. Helsinkiläisistä kirkkoon kuuluu enää noin puolet, ja veronmaksajien määrä pienenee koko ajan. Koko maan seurakunnista puolet tekee negatiivista tulosta.

Mihin turistien tuomat eurot sitten menevät? Töölön kirkkoherra Hannu Ronimus kertoo, että rahaa nielee pääasiassa kolme isoa investointia.

Seurakunta avasi kauppakeskus Triplassa lähes 500 neliömetrin kokoisen uuden seurakuntatila Fokuksen lokakuussa.

Meilahden seurakunnan kirkkoherrana toiminut Hannu Ronimus esitteli Triplan uutta seurakuntakeskusta tammikuussa 2018. Nykyään Ronimus on Töölön kirkkoherra. Kuva: Mika Ranta / HS

Fokuksen vuokra on 20 000 euroa kuukaudessa, ja vuokrasopimus rakennusyhtiö YIT:n kanssa on solmittu 10 vuodeksi. Fokuksen takia seurakunta on palkannut 6–7 henkilötyövuoden verran uutta työvoimaa.

Vaikka Fokukseen kuluu rahaa, Ronimus näkee seurakuntatilan hyödyllisenä ja välttämättömänä investointina.

”Onhan se aika hinnakasta. Mutta Keski-Pasila tulee kasvamaan kahdellakymmenellä tuhannella asukkaalla. Fokus on heidän lähikirkkonsa”, Ronimus sanoo.

Ronimus on entinen Meilahden seurakunnan kirkkoherra. Meilahti ja Töölö yhdistyivät yhdeksi seurakunnaksi vuoden 2019 alussa.

Ronimus kertoo, että heti, kun uutta Pasilaa alettiin suunnittelemaan kymmenisen vuotta sitten, oli selvää, että seurakunnan pitää olla alueella läsnä.

”Kun luin suunnitelmista lehdestä, sanoin heti seurakuntayhtymän kiinteistöjohtajalle, että eiköhän lähdetä kaupungin puheille.”

Alun perin Pasilaan piti rakentaa erillinen kappeli, mutta hankkeesta luovuttiin. Ronimuksen mukaan Fokus on strategisesti parempi ratkaisu.

”Triplassa olemme ihan eri tavalla ihmismassojen äärellä. Ihmisen ei tarvitse erikseen tehdä päätöstä, että lähdempä vaikka Töölön kirkkoon. Fokuksessa voi pistäytyä, jos kaipaa esimerkiksi keskusteluapua.”

Fokus on monitoimitila, jossa järjestetään kirkollisia toimituksia ja esimerkiksi kerhoja.

Fokuksessa toimii myös kaksi perheneuvojaa, jotka ovat toinen Ronimuksen mainitsemista isoista investoinneista. Ronimuksen mukaan Helsingissä vain 40 prosenttia halukkaista saa perheneuvontaa, vaikka myös kirkon ulkopuolinen julkinen palvelu lasketaan mukaan.

”Tässä haluttiin vastata helsinkiläisten tarpeeseen.”

Kolmas kohde, johon Temppeliaukion tuloja on laitettu, on kolmen työntekijän palkkaaminen Meilahden sairaalan vatsaosastolle. Sairaalapapin, diakoniatyöntekijän ja nuorisotyöntekijän tarkoitus on tukea dialyysipotilaita ja näiden omaisia.

”Aloite tähän tuli Husilta [Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri]. Dialyysihoito aiheuttaa sekä potilaalle ja omaisille pitkäkestoista stressiä ja huolta. Sairaalan omilla hoitajilla ei ole resursseja tarjota tarvittavaa keskusteluapua”, Ronimus sanoo.

Töölön seurakunnalla on siis hyvin taloudellista liikkumavaraa. Näkyykö tämä sen muussa taloudenpidossa?

Seurakuntaneuvosto käsitteli joulukuun kokouksessaan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden - yhteensä 30 hengen - opinto- ja suunnittelumatka Israeliin ja Jordaniaan.

Matkalla oli tarkoitus olla viikko, ja sen hinta osallistujaa kohden olisi ollut 1 650 euroa, josta omavastuu olisi ollut 300 euroa. Myös avecit olisivat olleet tervetulleita, mutta omakustanteisesti.

Osa seurakuntaneuvostosta vastusti matkaa. Neuvoston jäsen Jouko Seppälä esitti, että opintomatka järjestettäisiin lyhyempänä ja lähempänä, ja kohteeksi valittaisiin kaupunki, jossa jäsenkato on onnistuttu pysäyttämään.

”Matkan hinta kuulosti todella korkealta, sillähän olisi maksanut yhden ihmisen vuosipalkan. Mielestäni seurakunnan pitää käyttää varojaan jäsenten ja huono-osaisten ihmisten hyväksi”, Seppälä sanoo.

Esitetty matka päätettiin perua. Kirkkoherra on kuitenkin organisoinut huhtikuuksi 16 työntekijälle viikon opintomatkan Israeliin. Lisäksi kirkkoherran mukaan luottamushenkilöille järjestetään lyhympi matka ensi vuonna.

Työntekijät ovat Israelissa viikon. Toiviomatkat-nimisen matkailuyrityksen järjestämä matka kustantaa seurakunnalle 17 000 euroa.

Ronimuksen mukaan työntekijöille ja luottamushenkilöille järjestettävät ulkomaanmatkat eivät ole harvinaisia. Töölön seurakunta maksaa Israelin-matkan koulutusbudjetistaan, joka on 60 000 euroa.

”Seurakunnissa panostetaan koulutukseen. Tällaiselle raamattuteologiselle opintomatkalle Israel on oikeastaan ainoa järkevä kohde. Lisäksi matkassa on omavastuuosuus 300 euroa, eikä sen ajalta makseta päivärahoja”, Ranimus sanoo.

Helsingin seurakuntayhtymän suositus koulutusbudjetiksi seurakunnille on 1,5 prosenttia henkilöstöbudjetista. Kolmen vuoden aikana jokaiselle työntekijälle on varattu 20 pakallista koulutuspäivää.

Töölön seurakunnassa henkilöstö nielee noin 4 miljoonaa euroa vuodessa. Seurakunnan koko vuosibudjetti on noin 7 miljoonaa.

Seuraa uutisia tästä aiheesta