Vantaa vaihtaa 1400-luvulta polveutuvan Veromiehen nimen Aviapolikseksi – Uudella nimellä yllättävä latinankielinen merkitys - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Vantaa vaihtaa 1400-luvulta polveutuvan Veromiehen nimen Aviapolikseksi – Uudella nimellä yllättävä latinankielinen merkitys

Alueen nimen muuttamisesta päättää lopulta Vantaan kaupunginvaltuusto.

Aviapolis-kyltti Vantaan Veromiehessä. Kuva: Jenna Lehtonen

Julkaistu: 11.2. 8:37, Päivitetty 11.2. 11:23

Vantaan kaupunki on aikeissa muuttaa nykyisen Veromiehen kaupunginosan nimen virallisesti Aviapolikseksi.

Syynä on kaupungin toive yhtenäistää alueen nimistö. Veromies on jäänyt hämmentäväksi kaupunginosaksi muuten kansainvälisen nimen saaneen Aviapolis- suuralueen sisälle, kertoo Aviapoliksen projektijohtaja Arja Lukin Vantaan kaupungilta.

Aviapolis-nimi on saanut alkunsa markkinointinimenä 2000-luvun alussa, jonka on ajateltu viittaavaan alueen toimintoihin eli ilmailutoimintoihin.

Lukin kehuu Aviapolis-nimeä hyvänä kansainvälisenä nimenä. Sitä ei ole tarvinnut koskaan kansainvälisissä yhteyksissä toistaa vaan se ja sen merkitys ilmailuun liittyvänä kaupunkina ymmärretään muualla hyvin, Lukin kertoo.

”Veromies on tosi haastava asukkaille ja vierailijoille. Aviapolis on vakiintunut käytäntöön, niin on ihmisille on hämäävää, että kun etsivät sitä niin ovatkin Veromies-nimisessä paikassa.”

Alueella sijaitsee muita verotukseen liittyviä paikannimiä kuten Perintötie, Rälssitie ja Äyritie. Näitä nimiä ei Lukinin mukaan ryhdytä muuttamaan.

”Ne ovat hyviä kadunnimiä ja niitä ei muuteta. Ne ovat hyviä historiallisia nimiä.”

Veromiehellä on pitkä historia Vantaalla. Nimen juuret ulottuvat 1400-luvulle. Nimi on oletettavasti saanut alkunsa yhdestä alueen taloista, ”ampujantalosta” Skyttmans, joka on vähitellen muuttunut Skattmansbyksi kun kylään on muuttanut nimismies ja verottaja.

Suomenkielistä nimeä kaipaamaan jääviä Lukin lohduttaa sillä, että Veromies ei välttämättä kokonaan katoa kartalta.

”Veromies voi vielä löytää paikkansa Aviapolis-alueen suuralueelta. Nimi voidaan laittaa hyllylle odottamaan toista mahdollisuutta.”

Aviapoliksen osalta olennaiset ratkaisut alueen nimistöstä tehtiin Lukinin mukaan jo 2000-luvun alussa, jolloin Aviapolis päätettiin ottaa käyttöön. Sittemmin nimi on löytänyt tiensä myös kaavoitukseen ja rautatieaseman nimeksi.

Veromiehen kaupunginosa sijaitsee Kehä III:n ja Helsinki-Vantaan lentokentän välittömässä läheisyydessä. Vantaa on pyrkinyt kehittämään aluetta lentokenttätoimintojen näkökulmasta ja alueella onkin runsaasti hotellitoimintaa ja toimistoja. Lisäksi alueelle suunnitellaan uutta asuntorakentamista.

Avia tulee englannin sanasta aviation ja tarkoittaa ilmailua. Polis puolestaan viittaa kreikan sanaan polis, jolla tarkoitetaan antiikin Kreikan muinaisia kaupunkivaltioita noin vuosina 700–300 eaa.

Jos erehtyy luulemaan nimeä yhdellä kielellä ymmärrettäväksi voi päätyä luulemaan, että nimi on latinaa. Silloin se tarkoittaisi ”mummokaupunkia”. Tämäkin yhteys on Vantaalla tiedossa, Lukin kertoo.

”Tiedämme tämän kyllä, mutta emme ole halunneet takertua siihen.”

Veromiehen nimeä käsitellään Vantaan kaupunkisuunnittelu­lautakunnassa tiistaina.

Oikaisu 11.helmikuuta kello 13.36: Arja Lukin on projektijohtaja, ei projektipäällikkö.