Vantaan Veromies ei sittenkään muutu Aviapolikseksi: alueen historiaa halutaan kunnioittaa - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Vantaan Veromies ei sittenkään muutu Aviapolikseksi: alueen historiaa halutaan kunnioittaa

Muutosehdotuksen taustalla oli kaupungin toive yhtenäistää alueen nimistö.

Aviapolis-kyltti Vantaan Veromiehessä. Kuva: JENNA LEHTONEN

Julkaistu: 11.2. 19:53, Päivitetty 11.2. 20:01

Vantaan kaupunkisuunnittelulautakunta hylkäsi Veromiehen kaupunginosan nimen muutoksen Aviapolikseksi.

Lautakunta käsitteli Veromiehen nimen muuttamista tiistaina. Lautakunta päätti hylätä nimistöryhmän esityksen Veromiehen kaupunginosan nimen muuttamisesta Aviapolikseksi äänin 10–6.

Nimimuutoksen hylkäämistä kannattanut enemmistö perusteli kantaansa alueen historian kunnioittamisella.

HS kertoi aiemmin tiistaina kaupungin suunnitelmista Veromiehen nimen muuttamiseksi. Nimenmuutosehdotuksen taustalla oli kaupungin toive yhtenäistää alueen nimistö.

Veromiehen kaupunginosa sijaitsee Kehä III:n ja Helsinki-Vantaan lentokentän välittömässä läheisyydessä. Vantaa on pyrkinyt kehittämään aluetta lentokenttätoimintojen näkökulmasta ja alueella onkin runsaasti hotellitoimintaa ja toimistoja. Lisäksi alueelle suunnitellaan uutta asuntorakentamista.

Aviapolis-nimi on saanut alkunsa markkinointinimenä 2000-luvun alussa, jonka on ajateltu viittaavaan alueen toimintoihin eli ilmailutoimintoihin.

Avia tulee englannin sanasta aviation ja tarkoittaa ilmailua. Polis puolestaan viittaa kreikan sanaan, jolla tarkoitetaan antiikin Kreikan muinaisia kaupunkivaltioita noin vuosina 700–300 eaa.

Veromiehellä on pitkä historia Vantaalla. Nimen juuret ulottuvat 1400-luvulle. Nimi on oletettavasti saanut alkunsa yhdestä alueen taloista, ”ampujantalosta” Skyttmans, joka on vähitellen muuttunut Skattmansbyksi kun kylään on muuttanut nimismies ja verottaja.

Alueella sijaitsee muita verotukseen liittyviä paikannimiä kuten Perintötie, Rälssitie ja Äyritie.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotuksen nimistönhuoltaja Ulla Onkamo arvio HS:n haastattelussa, että Aviapolis olisi ollut nimenä teennäinen.

”Suosittelemme käyttämään alueenniminä perinnäisiä nimiä. Ne ovat yleensä persoonallisempia.”

Onkamon mukaan Aviapolis ei tuo sellaista jatkuvuutta alueelle, jota yleensä alkuperäisissä nimissä on luonnostaan.

”Tutkimuksissa on havaittu, että asukkaat arvostavat tällaisia [historiallisia nimiä] ja se auttaa juurtumaan alueelle sillä se koetaan omaksi.”

Vantaa vaihtaa 1400-luvulta polveutuvan Veromiehen nimen Aviapolikseksi

Aviapolis-nimi on niin teennäinen, ettei muutos välttämättä kaadu edes lakiin, sanoo nimistönhuoltaja – Vantaa suunnitteli vaihtavansa Veromiehen nimen

Seuraa uutisia tästä aiheesta