Miesten keskittyminen perheen­perustamiseen todella herpaantuu suurissa kaupungeissa, koska sinkku­naisia on niin paljon, sanoo tutkija - Kaupunki | HS.fi
Kaupunki

Miesten keskittyminen perheen­perustamiseen todella herpaantuu suurissa kaupungeissa, koska sinkku­naisia on niin paljon, sanoo tutkija

Kaupungeissa on enemmän naisia kuin miehiä ja se vaikuttaa parisuhteisiin. Kuva: Emilia Kangasluoma

Julkaistu: 12.2. 12:45, Päivitetty 12.2. 13:58

Selittävätkö kaupunkilaismiesten irtosuhteet syntyvyyden vähenemistä Suomessa?

Pyhäntäläinen ympäristöasiantuntija Elli Moilanen kirjoitti mielipidekirjoituksessaan, että miesten on suurissa kaupungeissa vaikeuksia sitoutua perheen perustamiseen, koska naisia on ympärillä niin paljon.

Kärkevyydestä huolimatta väite ei ole täysin tuulesta temmattu, sanoo Väestöliiton tutkija Anna Rotkirch.

Kaupunkilaisilla sinkuilla on valinnanvaraa, ainakin jos he ovat miehiä.

Kaupungeissa on enemmän nuoria naisia kuin nuoria miehiä. Naisten kanssa suhteisiin haluavilla miehillä on siis kosolti valinnanvaraa kaupungeissa.

Rotkirchin mukaan naisten ja miesten epäsuhta kaupungeissa mahdollistaa miehille irtosuhteiden harrastamisen paremmin kuin maaseudulla. Tämä taas voi hidastaa vakiintuneen parisuhteen solmimista ja näin perheen perustamista.

Miesten irtosuhteet eivät kuitenkaan missään nimessä riitä selittämään koko syntyvyyden vähenemiseen liittyvää ilmiötä, Rotkirch sanoo.

Syntyvyyden raju lasku Suomessa on herättänyt laajaa keskustelua perheenperustamisen vaikeuksista nykyisessä yhteiskunnassa. Syitä vauvakatoon on etsitty laajalti. Yhtenä toistuvana selityksenä vauvakatoon on esitetty parisuhteen muodostamisen vaikeutta.

On totta, että maaseudulla, missä on keskimäärin enemmän miehiä kuin naisia, on enemmän vakiintuneita parisuhteita ja korkeampi syntyvyys. Maalla perustetaan siis tilastojen mukaan herkemmin perhe.

Kaupungeissa, missä on paljon naisia ja vähän miehiä, on pienempi syntyvyys ja vähemmän vakiintuneita parisuhteita kuten avioliittoja. Rotkirchin mukaan tilastollinen ero kaupunkien ja maaseudun välillä on kuitenkin vain yksi osa laajempaa syntyvyyden laskemiseen liittyvää vyyhtiä.

Mutta onko silti siis niin, että naiset ovat keskimäärin useammin niitä, jotka haluavat vakiintuneen parisuhteen ja perheen?

Rotkirchin mukaan tätä johtopäätöstä on vaikea täysin kumota.

”Onhan sekin yksi puoli, että yksi selkeimmistä sukupuolten välisiä eroja on se, kuinka usein ajattelee seksiä ja miten herkästi suostuu irtosuhteeseen. Miehet tekevät molempia keskimäärin selvästi naisia useammin.”

Se, että kaupungeissa on paljon naisia mutta vähän miehiä nuorten keskuudessa, johtaa puolestaan Rotkirchin mukaan naisten keskinäiseen kilpailuun miehistä.

”Kaupungeissa siis heteronaiset joutuvat kilpailemaan miehistä. Tämä taas erään tutkimuksen mukaan johtaa esimerkiksi siihen, että korkeasti koulutetut naiset ovat useimmin vakiintuneissa parisuhteissa kuin vähän koulutetut naiset.”

Rotkirch kuitenkin muistuttaa, ettei tilastot ovat vain tilastoja. Hän korostaa, että aina on olemassa myös yksilöllisiä eroja.

”Miesten kesken ja naisten kesken on tietysti eroja. Tietysti on myös naisia, jotka eivät halua monogamista [yksiavioinen] parisuhdetta ja miehiä, jotka haluavat sen.”

Syntyvyyden saamiseksi kasvuun on Rotkirchin mukaan kuitenkin suunnattava katse kaupungistumiseen liittyvien ilmiöiden sijaan aivan toisaalle: kouluihin.

Rotkirch kertoo huomanneensa, että ihmisillä ei ole kovin realistia tietoja siitä miten ihmisen hedelmällisyys muuttuu iän myötä.

”On aivan tavallista, että 38-vuotias kertoo vasta pohtivansa samanikäisen kumppaninsa kanssa mahdollista perheenlisäystä joskus. Useilla ei ole kovin hyviä tietoja lisääntymisterveydestä.”

Naisen hedelmällisyys alkaa laskea voimakkaasti jo 35 ikävuoden kohdalla.

Tätä pitäisi kouluissa opettaa, Rotkirch sanoo.

”Ei pelotellen ja uhkaillen vaan ihan samalla tavalla kun koulussa opetetaan muitakin perusasioita seksuaaliterveydestä ja lisääntymisestä.”

Yksi vähemmän esillä ollut asia on Rotkirchin mukaan esimerkiksi miesten hedelmällisyyteen liittyvät tiedot ja se, että myös se laskee iän myötä.

”Samoin tulisi opettaa kannustavasti niin hedelmällisyydestä kuin kuukautiskierrosta ja vaikkapa vaihdevuosista. Näistä on paljon tietämättömyyttä.”

Kolumni|Syntyvyystutkijat, menkää Tinderiin

”Syntyvyyden eteen ei tehdä mitään”, sanoo asiantuntija – Mikä pysäyttäisi Suomen vauvakadon?

Seuraa uutisia tästä aiheesta