Kaupunki

Helsinki perääntymässä yllättäen: Koulujen reviirejä ei sittenkään myllätä uuteen uskoon

Myöskään yli 900 oppilaan jättikouluja ei aiota asettaa ihanteeksi.

Helsingissä suunniteltuja isoja muutoksia lapsen koulun ja päiväkodin määräytymiseen ei olla sittenkään toteuttamassa. Koulujen oppilaaksiottoalueiden, esiopetusalueiden ja päiväkotien varhaiskasvatusalueiden rajoja ei siirretäkään.

HS kertoi alkuperäisestä suunnitelmasta joulukuussa.

Lue lisää: Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan oli tarkoitus käsitellä oppilaaksiottoa koskevia periaatteita tiistaina. Asia tulee kuitenkin vasta maaliskuun kokouksen esityslistalle, koska kiivaan keskustelun vuoksi esitystä on valmisteltu uudelleen.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kertoi poliitikoille tiistaina, että hän ei enää ole tuomassa päätettäväksi muutoksia päiväkotien ja koulujen kannalta keskeisiin tarkkoihin aluejakoihin. Esitykseen ei myöskään ole tulossa suosituskokoja kouluille ja päiväkodeille.

”Ehkä tässä yritettiin tehdä liian suurta uudistusta kerralla”, Pohjolainen sanoo. Hän kertoo, että suunnitelmista on tullut runsaasti palautetta.

Päiväkotien ja koulujen aluejakoa on yhä tarkoitus muuttaa suuremmassa mittakaavassa eli Helsingin suurpiirien tasolla. Nykyisin perusopetuksella on tässä karkeammassa jaossa viisi aluetta, varhaiskasvatuksella 10. Tulevaisuudessa näitä suuralueita olisi molemmilla samat seitsemän.

Tämä ei kuitenkaan liity yhtä tiiviisti siihen, mihin päiväkotiin tai kouluun lapsi päätyy. Esimerkiksi painotettua opetusta ja kielten opetusta pyritään suunnittelemaan niin, että niitä on tasaisesti näillä seitsemällä alueella.

Helsingissä ekaluokkalaiselle osoitetaan nykyisin lähikoulu kotiosoitteen perusteella. Uudistuksessa tätä periaatetta oli tarkoitus sotkea joidenkin alueiden reunoilla niin, että kouluihin olisi saatu oppilaita erilaisista perheistä. Toinen tavoite oli, että oltaisiin alettu puhua myös lähipäiväkodeista.

Lähikoulu siis säilyy. Lähipäiväkodin kohdalla tavoitteesta ei ole luovuttu, mutta mitään konkreettista muutosta ei ole tulossa ainakaan välittömästi.

Pohjolainen sanoo, että tavoite on edelleen, että myös päiväkoti löytyisi läheltä kotia ja polku siitä edelleen kouluun olisi selkeä. Helsingissä on alueita, joissa on helppo ennustaa esimerkiksi, että tietty ryhmä siirtyy esikoulusta samaan kouluun. Toisilla alueilla tilanne on sekavampi.

”Meidän pitää nyt vielä selvittää, pitääkö tähän puuttua ja miten tähän voidaan puuttua”, Pohjolainen sanoo. Hän arvioi, että asian muuttaminen on vaikeampaa, kun koulujen ja päiväkotien tarkempi aluejako säilyy erillisenä.

Osin kyse on toisaalta ihan siitä, että onko kullakin alueella tarpeeksi tiloja alueen lapsille vai ei. Pohjolainen haluaa muistuttaa, että suurella osalla matkat päiväkotiin ovat jo nykyisin lyhyitä.

Kaupungin asiaa koskevassa infotilaisuudessa tammikuussa esiteltiin konsultin tekemää selvitystä, jossa oli määritelty kouluille ja päiväkodeille tavoitekoot. Esimerkiksi yhtenäiskoulun (luokat 1–9) tavoitekoko olisi 900 oppilasta, päiväkodin 210 lasta, esiopetusryhmän 21+21.

Tällaisia rajoja ei olla nyt ehdottamassa poliitikoille. Monet uudet päiväkodit ja koulut ovat nykyisinkin näin suuria, mutta eivät kaikki.

Apulaispormestari Pia Pakarinen (kok) sanoo, että eri alueilla on erilaisia tarpeita ja erilaisia tiloja tarjolla. Pakarisen mukaan asiaan liittyy välimatkoihin tai koulumatkan turvallisuuteen liittyviä erityispiirteitä, joita ei ole järkevä sivuuttaa.

”Emme voi lähteä liikkeelle siitä, että koulun tai päiväkodin on oltava aina tietyn kokoinen”, hän sanoo.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Saksassa ainakin yhdeksän ihmistä on kuollut ampumisissa kahdessa vesipiippu­kahvilassa, poliisin mukaan myös epäilty ampuja ja toinen henkilö ovat löytyneet kuolleina

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen lapsinäyttelijä Rowan Blanchard julkaisi bikinikuvan ja osoitti, että hänen kaltaisiaan aktivisteja tarvitaan edelleen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  3. 3

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  4. 4

   Kimi Räikkönen teki sen taas: erottuu formulakuljettajien yhteiskuvassa hilpeästi edukseen

  5. 5

   Vesi valtasi ennennäkemättömällä tavalla Arabianrannan – Video näyttää, miten ahven uiskentelee keskellä nurmialuetta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää