Kaupunki

Tapio Oksanen on ajanut abirekkaa 50 vuotta, ja hänen mukaansa nuorisossa on muuttunut vain yksi asia

Penkinpainajaisia juhlitaan torstaina jälleen näyttävästi kuorma-autojen lavoilla.

Tätä miestä ei ikä paina. Tapio Oksanen, 71, lähtee torstaina 51. kertaa kuljettamaan riehakasta nuorisojoukkoa Helsingin ydinkeskustaan. Oksanen on kuorma-autonkuljettaja ja luotettu penkinpainajaisten abirekan kuski.

Siinä onkin oltava aivan erityisen tarkkana, kun yli 50 vuotta vanhan kuorma-auton lava täytetään juhlivilla nuorilla ja kadunvarsissa seisoo joukoittain ihmisiä, etenkin lapsia, keräämässä abien heittelemiä makeisia.

On ajettava hiljaa ja tarkkailtava katua herkeämättä, Oksanen kuvailee.


Oksanen on kuljettanut abeja viidenkymmenen vuoden ajan, ensimmäisen kerran vuonna 1970. Samalla oranssilla kuorma-autolla, jonka Oksanen osti vuonna 1969.

Työvuosia tuolloin 18-vuotiaalla Oksasella oli takanaan jo lukuisia.

”Aivan lapsesta asti olen tehnyt raakaa, kovaa työtä. 13-vuotiaana olin kesät myymässä ja tankkaamassa bensiiniä huoltoasemalla Mäkelänkadulla.”

Laskupää ei auennut vielä koulussa. Ammattikoulussa Oksanen pääsi intohimonsa äärelle: kuorma-autojen, niiden tekniikan ja huoltamisen pariin.


Oksasen päivät venyvät pitkiksi, kun omien kuorma-autojen kanssa rassaaminen voittaa kaikenlaiset paperityöt tai matkapuhelimen käytön.

”Poika aina uhkaileekin, että nyt alat jätkä opetella käyttämään tätä kännykkää. Mutta en minä. Olen sanonut, että viestejä en vastaanota enkä kirjoita. Mieluummin hoidan kuorma-auton rengashuoltoa tai rasvaan auton alaosaa.”

Eläkkeelle jääminen ei siis ole tämän yrittäjän suunnitelmissa. Työtä tekemällä pysyy elinvoimaisena, Oksanen uskoo.

Hänen työssään onkin oltava kunnossa, sillä kuorma-auton lavalla kuljetettava helposti noin 2,5 tonnin painoinen tavara on yleensä purettava itse. Se käy Oksaselta helposti.

”Kun tekee työtä pysyy hyvässä kunnossa, lihakset pysyvät voimakkaina ja mieli virkeänä ja elinvoimaisena. Päivääkään en ole ollut sairaana.”


Peruskuntoa Oksanen on ylläpitänyt uinnilla ja pyöräilyllä sekä aiemmin laitesukelluksella ja laskuvarjohypyillä.

Jälkimmäiseen mies kuitenkin huokaa olevansa jo liian vanha. ”Se on ehkä vähän nuoremmille. Siinä laskeutuessa pitää olla aika hyvässä kunnossa.”

Penkkaripäivä ei kuitenkaan ole raakaa työtä. Se on merkityksellinen kohta keväässä. Se taittaa talven selän.

”Se on iloinen tapahtuma ja tuo elämään vaihtelua”, Oksanen sanoo.

”Siinä tulee aina sellainen ahaa-elämys, että nyt siirrytään jo kohti kevättä.”

Sitä paitsi nuoret ovat Oksasen mukaan mukavia. Monet tulevat erikseen kiittämään ajon jälkeen, kättelemään ja halaamaankin.


Nuoriso oli vuonna 1970 aika lailla samanlaista kuin nyt, Oksanen kuvailee.

”Ehkä opiskelijat ovat muuttuneet vähän terävämmiksi ja puheliaimmiksi. Aika samat jutut on muuten, banderollit ja lakanat. Ja osa on pienessä hiprakassa.”

Ja tunnelma on vuodesta toiseen sama: riehakas ja äänekäs. Nuoriso on täynnä vapauden huumaa ja toiveikkuutta.

”Toivon, että heillä olisi hyvä tulevaisuus edessään.”

Vain yksi asia on muuttunut 50 vuodessa. Nykypäivänä heitellään karkkeja vain toisella kädellä. Toinen on nimittäin varattu puhelimelle.


Lukioiden penkinpainajaisia vietetään torstaina ja tuhannet abiturientit kokoontuvat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla juhlimaan koulun päättymistä ja lukuloman alkamista.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaismiljonääri Peter Nygårdia vastaan joukoittain syytöksiä tyttöjen ja naisten raiskauksista, uhrien asianajaja HS:lle: Vanhin syytös vuodelta 1977 – Nygårdin mukaan häntä yritetään mustamaalata

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  5. 5

   Muistitutkija laati oppimisen kymmenen käskyä: Näin uusi tieto painuu mieleen tehokkaimmin

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui erikoinen rakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvi­kaarta, joka on kuin suoraan keski­ajalta

  2. 2

   Millaista on päiväkodissa, jossa aikuisilla on aikaa ja lapset ovat ”keskivertoa ihanampia”? HS vietti päivän Majavien seurassa Lauttasaaressa

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset ahdistuvat turhista asioista, sanoo professori Jyrki Korkeila – Asiantuntija kertoo, mitä on ”lillukanvarsiahdistus”

   Tilaajille
  4. 4

   Saksan joukko­ampumisia tutkitaan ääri­oikeistolaisena terrorismina – tämä tapahtumien kulusta, epäillystä ja teon motiivista tiedetään nyt

  5. 5

   Vantaalla on parkkipaikka, jonne juuri kukaan ei uskalla jättää autoaan

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää